Aproape 500 de femei, consiliate pentru a deveni antreprenori de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

460 de femei din zona Bucureşti-Ilfov vor beneficia de cursuri gratuite de calificare sau formare pentru a le ajuta să-şi dezvolte o carieră antreprenorială, în cadrul unui proiect lansat de curând de Asociaţia Romano ButiQ, în parteneriat cu K Consulting Management and Coordination (KCMC) şi Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA.

Cursurile sunt oferite în cadrul proiectului „Şanse egale pentru femei active – Ş.E.F.A.”, care sprijină femeile să devină mai competitive pe piaţa muncii, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul se va desfăşura până în octombrie 2015 şi va oferi cursuri de calificare femeilor care vor să aibă mai multe şanse de angajare şi sprijină femeile care vor să aleagă o carieră antreprenorială prin cursuri de perfecţionare în administrarea afacerilor, management de proiect sau managementul întreprinderilor sociale.

Cele care vor să devină femei-antrepenor vor avea parte şi de consultanţă şi sprijin efectiv pentru deschiderea unei afaceri, urmare a unui concurs de idei, se mai arată în comunicat. Toate cursurile sunt acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC). 

“Prin acest proiect ne dorim să construim o practică în promovarea egalităţii de gen şi să sprijinim femeile din jurul nostru să devină active profesional, obţinându-şi astfel independenţa financiară. Pentru această iniţiativă, avem în vedere atât femeile care îşi doresc un nivel mai înalt de calificare, cât şi femeile care au nevoie de sprijin în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii” a declarat Nicoleta Biţu, directoarea executivă a Romano ButiQ.

Discriminarea femeilor pe piaţa muncii

O miză importantă a acestui proiect este identificarea problemelor cu care femeile se confruntă în accesul pe piaţa muncii, cât şi la locul de muncă actual, arată coordonatorii.

„Femeile trăiesc forme diverse de discriminare la intersecţia dintre gen, etnie, orientare sexuală, dizabiliate, vârstă, limbă, religie, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată etc. Pornind de la experienţele lor, ne dorim să înţelegem care sunt limitele cadrului legislativ şi instituţional în domeniul egalităţii de gen şi al antidiscriminării şi să propunem un plan de măsuri pentru îmbunătaţirea politicilor publice din domeniu” a declarat Andreea Bragă preşedinta Centrului de Dezvoltare Curiculară şi Studii de Gen:FILIA.

De altfel, Ioana Cazacu, Secretar de Stat, Preşedintă a Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (DESFB), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a susţinut nevoia colaborării cu societatea civilă pentru elaborarea şi implementarea unor politici publice în domeniul egalităţii de gen, care să răspundă problemelor cu care se confruntă femeile.

Asta şi în contextul în care există un nivel redus de conştientizare şi nevoia de informare cu privire la discriminarea la locul de muncă.

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de CNCD pentru discriminare

Potrivit datelor prezentate de Alexandru Vasile, secretar de Stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării în cadrul conferinţei de lansare a proiectului, în anul 2012, din totalul dosarelor înregistrate la CNCD, 11 au vizat situaţii de discriminare pe criterii de gen la locul de muncă.

În patru dintre dosare CNCD a dat solutie de constatare a faptei de discriminare, amenzile aplicate ajungând la un cuantum total de aproximativ de 12.000 lei.

În anul 2013 s-au înregistrat 21 astfel de dosare, 11 fiind soluţionate prin constatarea faptei de discriminare şi aplicarea unor amenzi în cuantum total de peste 60.000 lei, a mai spus Alexandru Vasile.

„Deşi există o tendinţă uşor crescătoare, numărul redus de situaţii de discriminare pe criteriul de gen înregistrat de CNCD anual nu ilustrează numărul real de situaţii de discriminare, ci subliniază lipsa de informare privind legislaţia din domeniul combaterii discriminării şi egalităţii de gen şi nevoia îmbunătăţirii politicilor publice din domeniu”, susţin coordonatorii proiectului.

Proiectul „Şanse Egale pentru Femei Active - Ş.E.F.A.” (ID proiect 131707) este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite