Antibiotice şi medicamente oncologice, cumpărate prin proceduri de achiziţii publice centralizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii face pentru prima dată achiziţii centralizate pentru medicamente oncologice şi antibiotice
Ministerul Sănătăţii face pentru prima dată achiziţii centralizate pentru medicamente oncologice şi antibiotice

Medicamente antibiotice şi oncologice vor fi cumpărate pentru prima dată de Ministerul Sănătăţii prin proceduri de achiziţii publice centralizate. Valoarea totală a achiziţiei este de aproximativ un miliard de lei.

Ministerul Sănătăţii a demarat pentru prima dată procedurile de achiziţii publice centralizate pentru medicamente antibiotice şi oncologice. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, este propusă pentru achiziţie o lista care cuprinde 24 de molecule de entibiotice, sub toate formele, şi o listă de 12 molecule de tratamente oncologice, dintre cele mai utilizate în tratamentul pacienţilor oncologici.

La estimarea cantităţilor necesare, s-a ţinut cont de consumul comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentraţie şi formă farmaceutică.

Cât vor costa medicamentele

Pentru antibiotice valoarea totală estimată a achiziţiei este între 122.130.263,52 de lei fără TVA şi 161.498167,74 de lei fără TVA, iar în cazul medicamentelor oncologice valoarea totală estimată este cuprinsă între 714.200.791 lei fără TVA şi 872.914.240 de lei fără TVA.

„Achiziţiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sănătăţii pe parcursul ultimelor luni asigură economii la buget, precum si calitatea produselor, transparenţă şi evitarea posibilelor fraude şi/sau discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente.” a declarat ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu.

Achiziţiile publice centralizate de până acum au generat economii medii cuprinse între 25 şi 28%. Economiile astfel realizate la nivelul unităţilor sanitare vor putea fi îndreptate către creşterea calităţii actului medical.

În fiecare an, fiecare unitate sanitară organizează sute de proceduri de achiziţii pentru cantităţi mai mari sau mai mici de medicamente. Problemele de capacitate administrativa cu care multe unităţi sanitare se confruntă şi cantităţile relativ mici de medicamente care sunt achiziţionate sunt motivele pentru rezultate suboptimale în cheltuirea banului public.

De asemenea, problemele constatate de-a lungul timpului de organele de control referitor la posibile fraude si acte de corupţie constatate la nivelul mai multor unităţi sanitare (ex: caiete de sarcini întocmite necorespunzător, coduri CPV greşite, contracte în dezavantajul unităţilor sanitare publice şi în avantajul entităţilor private, calitatea inferioară a produselor achiziţionate) pot fi evitate prin mecanismul achiziţiilor publice centralizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite