Angajaţii Institutului Cantacuzino au protestat în faţa Guvernului. Oamenii sunt nemulţumiţi că n-au primit salariile
0Peste 300 de angajaţi ai Institutului Cantacuzino au protestat miercuri în faţa Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile în ultimele trei luni. La protest au luat parte şi studenţi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti.
Salariaţii spun că nu şi-au primit lefurile de trei luni şi că nu există nicio perspectivă optimistă în cazul instituţiei, deşi unitatea a trecut încă din septembrie anul trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei.
„Salvaţi Institutul Cantacuzino!”, „Salvaţi valorile şi tradiţia românească„, „Vrem vaccinuri şi seruri româneşti!”, "„Bunicii şi părinţii noştri au trăit şi ne-au îngrijit datorită Institutului Cantacuzino!” sunt doar câteva dintre lozincile scandate de cei peste 300 de participanţi la protest, potrivit Agerpres.
„Salariaţii institutului nu şi-au primit drepturile salariale de trei luni de zile sau au primit o parte dintre ele. Din 17 septembrie există o comisie interministerială care, în şase luni, nu a găsit nicio soluţie pentru rezolvarea situaţiei institutului. Se tergiversează din partea Guvernului găsirea unor soluţii concrete pentru salvarea institutului”, a explicat medicul Marian Toader, preşedintele sindicatului TESA din Institutul Cantacuzino.
Situaţia de la Cantacuzino, analizată de Camera Deputaţilor
Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a analizat, marţi, situaţia Institutului Cantacuzino. Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a declarat că doreşte găsirea unei soluţii „fără să ne minţim”, arătând că Institutul Cantacuzino este într-o situaţie gravă, având datorii importante şi conturile blocate.
„Institutul Cantacuzino este într-o situaţie deficitară. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcută o discuţie la nivel de CSAT, pentru că Institutul Cantacuzino este o marcă şi un bun al României. Poate că reuşiţi dumneavoastră să o iniţiaţi”, a explicat Ţucmeanu.
Potrivit acestuia, institutul a avut an de an un management defectuos. „Orice sumă alocată Institutului Cantacuzino devine ajutor de stat şi devine ilegală. (...) Pentru noi, Ministerul Sănătăţii, este foarte importantă situaţia Institutului Cantacuzino”, a spus Ţucmeanu, citat de Mediafax.
Politicienii caută vinovaţi pentru situaţia de la Institut
Deputaţii din Comisia de sănătate au spus că sunt dispuşi să se alăture efortului de salvare a Institutului Cantacuzino, dar au întrebat de ce nimeni nu a fost vreodată pedepsit pentru situaţia în care a ajuns institutul şi cine are în prezent interesul ca vaccinul antigripal să nu fie produs în România.
De asemenea, deputaţii au sugerat că ar fi necesară elaborarea unui plan comun, cu Ministerul Sănătăţii, pe o perioadă de 10 ani.
Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare
Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare şi, dacă în urma acestui raport, Consiliul Concurenţei îşi dă avizul, Ministerul Finanţelor Publice nu are nicio reţinere pentru ştergerea tuturor datoriilor, a spus secretarul de stat din MFP Attila Gyorgy.
Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a spus că studiul de audit a început deja de o săptămână şi ar trebui încheiat în patru săptămâni, însă compania care îl face a anunţat că încearcă să finalizeze până la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul caută soluţii pentru situaţia de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.
Citeşte şi:
Soarta Institutului Cantacuzino a fost luată în discuţie miercuri la sediul Guvernului. La întâlnirea care a durat mai puţin de cinci minute au participat reprezentanţi ai unităţii dar şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Nemulţumiţi de soluţiile autorităţilor, angajaţii ameninţă cu noi proteste.
Angajaţii de la Institutul Cantacuzino au continuat protestele şi marţi, în curtea unităţii sanitare, nemulţumiţi de lipsa de interes a autorităţilor faţă de activitatea Institutului, unul din cei şapte producători de vaccin antigripal din lume. Oficiali din Ministerul Educaţiei, sub umbrela căruia a trecut Institutul Cantacuzino la finele anului trecut, susţin că miercuri va exista o discuţie la Guvern cu privire la reluarea activităţii.
Cum s-a ales praful de Institutul Cantacuzino
După ce au pompat milioane de lei din rezerva de stat în singura instituţie care îi putea ajuta cu adevărat pe români în cazul unor pandemii, guvernanţii au decis să mute Institutul Cantacuzino de la Sănătate la Educaţie, mai exact la Cercetare. Specialiştii spun că acesta a fost şi „ultimul drum“ al Institutului care la un moment dat livra 400 de produse şi asigura şi rezerva Ministerului Sănătăţii pentru situaţii de urgenţă.