Angajaţii de la Ambulanţă au protestat în toată ţara. Consilierii din Capitală, de acord pentru achiziţionarea a 100 de ambulanţe. Şi medicii protestează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţierii protestează joi FOTO Adevărul
Ambulanţierii protestează joi FOTO Adevărul

Ambulanţierii din întreaga ţară protestează, joi, fiind nemulţumiţi de legea salarizării, dar şi de lipsa de personal şi de maşinile vechi pe care sunt nevoiţi să le folosească în intervenţii. Şi sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară protestează joi, în faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii.

UPDATE Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii sindicatului Solidaritatea Sanitară, pentru a lua la cunoştinţă solicitările acestora. „În aceste zile analizăm situaţia împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului şi facem simulări, astfel încât să nu existe scăderi ale veniturilor angajaţilor în Sănătate, după aplicarea noilor prevederi legislative”, a declarat Bodog în cadrul întâlnirii.

UPDATE Consilierii generali şi-au dat, joi, în şedinţa CGMB, acordul de principiu pentru achiziţionarea a 100 de ambulanţe pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIf). Suma totală necesară se ridică la 8,5 milioane de euro, urmând ca 4,6 milioane de euro din aceasta să fie plătită din dividendele pe care municipalitatea le are de încasat de la Apa Nova. Managerul SABIf, Alis Grasu, a spus că ultima achiziţie de ambulanţe s-a făcut în urmă cu trei ani, când Serviciul a primit de la Ministerul Sănătăţii o ambulanţă.

 „(...) SABIf solicită sprijinul în demersurile de a achiziţiona un număr de 100 de ambulanţe care să creeze premisele unui nivel optim de asigurare a asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească la nivelul Municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat joi, în unanimitate.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că suma necesară pentru achiziţia ambulanţelor este de 8,5 milioane de euro, din care 4,6 milioane de euro provin din dividendele pe care le are de încasat municipalitatea de la Apa Nova, restul de sumă urmând să fie acoperită din bugetul local.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a declarat în cadrul şedinţei de consiliu, că din parcul de intervenţie al Serviciului, care conţine 108 ambulanţe, 68 sunt depăşite din punct de vedere tehnic, fiind depăşită durata legală de folosinţă.

UPDATE Câteva zeci de angajaţi ai Serviciilor Judeţene de Ambulanţă din Buzău şi Vrancea au protestat joi timp de o oră, în faţa sediului instituţiei. Liderii ambulanţierilor au dat citire revendicărilor pe care le au, marcând debutul şi finalul protestului prin pornirea sirenelor şi girofarelor maşinilor de intervenţie.

Starea parcului auto şi deficitul de personal, printre nemulţumiri

Concret, de la ora 11, ambulanţele care vor fi în aşteptare folosesc sisteme acustice şi luminoase timp de 30 de secunde. La ora 12, acţiunea de protest se va încheia, prin folosirea sistemelor acustice şi luminoase ale ambulanţelor aflate în aşteptare timp de un minut. 

Principala nemulţumire a sindicaliştilor e legată de salarizare. Aceştia susţin că veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, se vor diminua de la 1 ianuarie  2018, odată cu aplicarea regulamentului de sporuri. Pierderea tichetelor de masă va duce şi ea la diminuarea salariilor de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de situaţia şi starea parcului de ambulanţe din Serviciile Publice de Ambulanţă. 

Potrivit acestora, la starea actuală a parcului de ambulanţe, învechit, duce lipsa de continuitate în achiziţia anuală de suplimentare şi înlocuire a ambulanţelor, program demarat în 2007. Achiziţia ultimului lot de 300 de ambulanţe a fost de asemenea întreruptă, mai notează documentul, care evidenţiază şi bâlbâiala şi incapacitatea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne să încheie un contract-cadru pe patru ani în achiziţionarea a 4.000 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţe şi SMURD. 

Şi deficitul de personal este o problemă majoră, notează sindicaliştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite