ALERTĂ Cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România trăiesc aproape 5.000 de copii cu cancer FOTO Adevărul
În România trăiesc aproape 5.000 de copii cu cancer FOTO Adevărul

În fiecare an, în România se înregistrează aproximativ 400 de cazuri noi de cancer la copii, atrag atenţia specialiştii. Potrivit acestora, afecţiunile oncologice sunt a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor de la noi din ţară. Pe 15 februarie, la nivel mondial este marcată Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer.

„Nimic nu este mai cutremurător pentru un parinte decât să-şi vadă copilul bolnav de cancer şi să nu îi poată oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se însănătoşi sau măcar pentru a avea o copilarie mai aproape de normalitate. Noi vorbim în numele copiilor suferinzi şi în numele parinţilor care stau în spitale alături de cei mici şi se luptă pentru ca aceştia să aibă acces la tratamentele care le sunt necesare pentru a supravieţui”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

La rândul său, Olga Criland, preşedintele Asociaţiei Pavel, susţine că peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate din timp. O altă condiţie o reprezintă medicamentele, care ar trebui să fie de ultimă generaţie astfel încât să fie eficiente. 

„Copiii, mai mult decât oricine, merită tot ce este mai bun, merită investiţia tuturor resurselor în starea lor de bine, fie că vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi care salvează vieţi. Copiii de astăzi sunt adulţii de mâine şi autorităţile trebuie să ţină minte acest lucru de fiecare dată când hotărăsc soarta oncologiei în sistemul de sănătate românesc”, a declarat Olga Cridland, preşedinte Asociatia PAVEL.

Tratamentele din România, învechite 

Din cele 34 de terapii oncologice ale căror dosare au fost evaluate de Ministerul Sănătăţii, 30 dintre acestea, destinate tratării cancerului la adulţi, dar şi la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Termenul actualizarii listei a fost amânat deja de două ori anul acesta, cel mai nou termen fiind începutul lunii aprilie.

Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate în rândul copiilor şi la nivel european, dar important este că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a copiilor diagnosticaţi. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenţa şi mortalitatea pacienţilor oncologici în Europa, arată că rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor cu cancer a înregistrat o creştere, de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007. 

Pe aceeaşi temă:

Copiilor cu cancer nu primesc tratamente noi din cauza normelor actuale ale Uniunii Europene

Noile terapii pentru tratarea cancerului la copii întârzie să apară, fiindcă reglementările Uniunii Europene încurajează companiile producătoare să evite testele clinice pentru medicamentele anticancer în cazul copiilor.

FOTO Directorul secţiei de oncologie pediatrică Fundeni Bucureşti: „Nu poţi să fugi de lângă un copil care se transformă în înger“

Aproape de prichindei tunşi zero de mânuţele cărora atârnă încă perfuziile cu citostatice, pe holurile pereţilor coloraţi pe care au fost lipite mesaje stângaci mâzgălite, chiar lângă saloanele celor foarte bolnavi pe a căror ceafă stau scrise „literele“ ultimei operaţii, aici se zbate într-un adevărat război cu moartea Monica Dragomir, şefa secţiei de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic Fundeni Bucureşti.

Cum l-au ajutat copiii cu cancer pe un chirurg american să descopere soluţia pentru operaţii pe creier mai precise

Cercetătorul Jim Olson, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării tumorilor cerebrale, a creat o vopsea specială pentru colorarea ţesutului canceros, astfel încât chirurgii să poată „tăia“ mai precis decât în prezent. Specialistul şi-a prezentat descoperirea într-un discurs emoţionant despre pacienţii lui, în cadrul conferinţelor Pop! Tech.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite