Activarea cardului de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate poate fi activat la orice furnizor, excepţie farmaciile FOTO Shutterstock
Cardul de sănătate poate fi activat la orice furnizor, excepţie farmaciile FOTO Shutterstock

Activarea cardului de sănătate. Cardul de sănătate încă nu a ajuns la peste 500.000 de asiguraţi români, care fac zilnic cozi interminabile la casele de sănătate, în speranţa că nu vor fi privaţi de serviciile medicale. Mulţi asiguraţi, însă, nu ştiu în ce constă exact activarea cardului şi dacă ea este o necesitate imediat ce au intrat în posesia documentului electronic.

Ajuns la asigurat însoţit de o scrisoare, cardul de sănătate se activează la orice furnizor de servicii medicale, cum sunt cabinetele de medicină primară, spital, ambulatoriul spitalului şi laborator, excepţie făcând farmaciile. Pacientul poate activa cardul în momentul în care ajunge la doctor, nefiind necesară deplasarea lui la medic dacă nu întâmpină o problemă de sănătate.

Activarea cardului de sănătate ar trebui să dureze 30 de secunde

Potrivit CNAS, activarea nu durează mai mult de 30 de secunde şi constă în înlocuirea codului PIN iniţial al cardului (OOO) cu un cod pin ales de asigurat şi format din patru cifre, pe modelul cardului bancar.

Asiguratul nu trebuie să divulge codul PIN ales, atenţionează reprezentanţii autorităţilor, care le atrag atenţia pacienţilor să nu lase cardul la medicul de familie sau la specialist ori în spital. Unii medici de familie i-au sfătuit pe asiguraţi să îşi aleagă un PIN format din anul naşterii, pentru a-l reţine mai uşor.

Medicii din spital se tem, la rândul lor, că pacienţii în vârstă îşi vor uita codul PIN, astfel că vor fi nevoiţi să sune la serviciul pus la dispoziţia lor pentru deblocarea cardurilor, procedură ce durează uneori chiar şi ore întregi.

Pentru urgenţe nu e necesar cardul

Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la un furnizor de servicii medicale.

„Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin. Instant, aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu. Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate”, subliniază CNAS.

Reprezentanţii autorităţilor adaugă că pentru serviciile de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate.

Activarea cardului de sănătate: Cum poate fi obţinut un card de sănătate nou

Asiguraţii care şi-au pierdut cardul de sănătate sau care au primit cardurile cu date eronate vor solicita un document nou la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Un card nou costă 2,2 euro plus TVA pentru producţia cardului şi 2,74 lei plus TVA pentru distribuirea lui, plata făcându-se la sediul casei de asigurări care îl are în evidenţă pe asigurat. În cazul în care sunt pacienţi care refuză cardul de sănătate, aceştia pot obţine, în schimb, o adeverinţă care este valabilă timp de trei luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite