Şase copii cu probleme digestive sunt internaţi la „Marie Curie”, un altul a fost adus joi. Bacteria E-coli a fost luată din alimente sau transmisă de la om la om

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase copii din Argeş sunt în continuare internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, unul fiind transferat miercuri după ce a fost plimbat între spitale din Piteşti şi Bucureşti. Joi a fost adus în Capitală încă un copil în vârstă de 18 luni. Oficialii susţin că a fost identificată bacteria care a făcut ravagii în rândul micuţilor şi că este posibil ca tulpina agresivă de E-coli să fi fost luată fie din alimente, fie de la om la om.

UPDATE ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internaţi la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic. „Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, se arată într-un comunicat de presă.

Produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din România, abilitat pentru acest tip de determinări.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi minim 4 zile în cazul probelor pozitive, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

UPDATE Ministrul Sănătăţii a declarat, într-o conferinţă de presă, că a fost identificată bacteria care stă la baza îmbolnăvirilor micuţilor: E-coli.

Acesta aduce în continuare acuzaţii grave la adresa managementului Spitalul de Pediatrie din Argeş, care, spune oficialul, a încălcat legea şi nu a raportat cazurile. Chiar şi în ceea ce priveşte micuţul care a fost transferat ieri la Spitalul Marie Curie din Capitală, un băieţel din Mioveni, raportarea a fost făcută târziu, conform lui Patriciu Achimaş Cadariu.

Ministrul Sănătăţii a spus că ancheta demarată de corpul de control va fi finalizată până pe 4 martie, termenul limită stabilit de Cadariu.

În ceea ce priveşte pacienţii internaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală, profesorul Monica Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie, spune că şase pacienţi sunt internaţi cu sindrom hemolitic uremic, punându-l la socoteală şi pe cel care a fost internat în spital ieri.

Micuţul din Mioveni este în stare foarte gravă, starea lui s-a deteriorat de la o oră la alta, iar medicii de la Marie Curie au precizat că, în cazul său, diagnosticul a fost confirmat rapid, în doar două ore. „El a fost trimis cu suspiciunea de SHU, diagnosticul s-a confirmat din momentul internării iar testele rapide ne-au demonstrat că are boala, astfel s-a demarat rapid terapia complexă. Manifestările hemoragice cu care a venit ieri s-au ameliorat în cursul după amiezii, însă rămâne un caz grav. Boala lui a debutat acum 10 zile”, a precizat Bălgrădean.

Referitor la deteriorarea rapidă a stării sale de sănătate, medicul a arătat că deşi a plecat din Piteşti cu parametri biologici buni, trombocitele au scăzut de 10 ori în patru ore.

Legat de copilul care urmează să fie adus astăzi în Capitală din Câmpulung Muscel, medicul Bălgrădean spune că el are o istorie de diaree hemoragică dar şi manifestări clinice care se pot încadra în SHU, totuşi, medicii aşteaptă ca el să ajungă pentru a i se face teste necesare.

Posibile cauze ale îmbolnăvirii

„Poate fi vorba de bacterie luată din alimente sau de la om la om, nu e virus la baza îmbolnăvirilor şi nici vaccinul, aşa cum s-a vehiculat pe internet”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, microbiolog.

„Corpul de control anchetează şi traseul copilului plimbat între spitale. A fost o opţiune personală a părinţilor. Este o anchetă în desfăşurare, aşteptăm rezultatele ei, când vom avea informaţiile. Există bilete prin care medicii făcuseră bilete de trimitere. Corpul de control va stabili cu exactitate ce s-a întâmplat, părinţii au refuzat internarea”, a declarat şi Patriciu Achimaş Cadariu, adăugând că o coprocultură înseamnă o cultură a potenţialelor germeni din materiile fecale, iar testul rapid testează eventualitea existenţei toxinei eliberată de aceste bacterii.

Între timp, procurorii Parchetului din Argeş au extins acuzaţiile în dosarul penal deschis in rem, cu alte două fapte: neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorului. 

UPDATE „Copilul va fi adus din Câmpulung Muscel, vine cu simptome similare sindromului hemolitic uremic. În ceea ce-l priveşte pe micuţul care a fost adus ieri la noi în spital, este acum internat pe secţia de terapie intensivă, face dializă peritoneală, dar cu toate că este ceva mai bine decât ieri, starea lui este în continuare gravă”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Monica Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul Marie Curie.

UPDATE Încă un copil din Argeş, în vârstă de 1 an şi jumătate, va fi adus joi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

UPDATE Cristian Soare, prefectul Judeţului Argeş, a cerut joi demisia de onoare a şefei Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, pentru proasta comunicare şi a conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti pentru proasta gestionare a crizei bebeluşilor.

De asemenea, el a mai precizat că în prezent, în spitalele din Argeş mai sunt internaţi 32 de copilaşi, 28 dintre aceştia fiind la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

UPDATE Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, Vasile Stan, a declarat joi că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, poate să îl demită.

„Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie", a declarat Vasile Stan, potrivit Mediafax.

Şase copilaşi din judeţul Argeş se află în continuare internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Unul dintre aceştia este internat la Secţia de Terapie Intensivă, în timp ce alţi doi fac în continuate dializă peritoneală, potrivit Digi24.

De altfel, unul dintre aceştia a fost transferat chiar miercuri în Bucureşti după ce a fost depistat cu sindrom hemolitic-uremic, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat că acesta se lupta cu boala de mai bine de zece zile. Părinţii l-au dus la un spital privat din Bucureşti imediat ce a făcut diaree, însă medicii i-au prescris o reteţă şi l-au trimis acasă. După numai câteva zile însă, părinţii au observat sânge în scaunele copilului şi s-au întors la spital.

„Au fugit la Bucureşti, la Spitalul Matei Balş, i-a consultat medicul de gardă, i-au recomandat să facă un consult la Grigore Alexandrescu în secţia de chirurgie. Chirurgul i-a făcut tuşeu rectal, atât, alte analize nu i-a făcut! A plecat la Victor Babeş, celălalt spital de contagioase din Bucureşti, l-a văzut şi acolo medicul de garda, i-a spus că e o diaree”, a declarat dr. Gheorghe Vasilescu de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, potrivit stirileprotv.ro.

Părinţii s-au întors acasă cu copilul, iar marţi seara s-au dus cu cel mic la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Miercuri, acesta a fost transferat la Spitalul „Marie Curie” după ce starea sa s-a agravat.

Ministerul Sănătăţii: Se ştia despre starea copilului încă de pe 13 februarie

Miercuri seara, Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat de presă în care a precizat că se ştia încă de pe 13 februarie despre situaţia acestui copil.

„Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, situaţia acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti încă din data de 13 februarie, când copilul a fost a adus de părinţi pentru consult de specialitate, acuzând febră şi scaune diareice. Cu această ocazie, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinţi la o clinică privată din Bucureşti, unde au fost efectuate o serie de analize. La data de 21.02.2016, ora 8,30, copilul s-a prezentat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, unde a fost consultat şi i s-a pus diagnosticul de «enterocolită dizenteriformă şi rectoragii». Pentru excluderea patologiei chirurgicale, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a ajuns la ora 8,59, potrivit fişei pacientului de la Unitatea de Primiri Urgente a acestui Spital. Ca urmare a investigaţiilor derulate la această unitate spitalicească, a fost exclusă patologia chirurgicală, recomandându-i-se revenirea la Institutul Matei Balş, unde copilul era aşteptat în vederea internării", precizează MS în comunicatul citat.

Ministerul Sănătăţii precizează că în aceeaşi zi părinţii au transportat copilul la Spitalul Victor Babeş, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat iar după ce s-a efectuat o nouă serie de investigaţii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, adenovirus absent, Salmonella absent, Shigella absent, i s-a recomandat tratament simptomatic şi revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută.

De asemenea, ministerul precizează că în seara zilei de marţi, în jurul orei 22.18, părinţii copilului s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, unde cel mic a fost diagnosticat cu „boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% şi sindrom febril asociat”.

„Copilul a fost internat, iar în urma investigaţiilor s-au constatat semne de infecţie, deşi rezultatul coproculturilor s-a menţinut negativ”, se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii Spitalul din Piteşti

Ministrul Achimaş-Cadariu a cerut miercuri demisia întregii conduceri a Spitalului din Piteşti, el afirmând că este extrem de nemulţumit de faptul că nu toate cazurile au fost raportate la Direcţia Sanitar-Veterinară. 

„Nu am constatat persoane vinovate, dar sunt foarte nemulţumit că nu au fost raportate toate cazurile la Direcţia Sanitar-Veterinară. Cer demisia întregii conduceri a Spitalului din Piteşti sau Consiliul Judeţean să îi demită“, a spus ministrul.

Pe aceeaşi temă:

Cazul bebeluşilor internaţi la „Marie Curie“: Ministrul Sănătaţii cere demisia întregii conduceri a Spitalului din Piteşti

Încă un copil din Argeş a fost adus la Spitalul Marie Curie din Capitală. Acesta este din Mioveni şi ar putea avea sindrom hemolitic uremic

Totul despre E.coli. Ce tip de bacterie duce la complicaţii şi de ce se îmbolnăvesc  mai ales copiii sub 5 ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite