Şapte medicamente noi pentru diverse afecţiuni oncologice, pe lista de compensate şi gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Alte şapte medicamente noi pentru diverse afecţiuni oncologie pentru care nu există alternativă terapeutică vor intra din acest an pe lista de compensate şi gratuite, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„La finalul lunii aprilie 2015 şapte molecule fără alternative terapeutică pentru afecţiunile ocologice au primit decizie pentru intrarea condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite. Pentru două dintre aceste medicamente, care se utilizează în tratamentul cancerului pulmonar şi sarcomul de ţesuturi moi, au fost deja încheiate contracte cost-volum în data de 2 septembrie", a explicat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru un medicament care se administrează în tratamentul melanomului malign s-a finalizat procesul de negociere şi urmează încheiarea contractului cost-volum, iar pentru alte patru medicamente procesul de negociere se încheie joi. De asemenea, două dintre medicamente sunt utilizate în tratamentul cancerului de prostată, iar celelalte două în tratarea melanomului malign.

Întrebat dacă unul dintre medicamentele pentru tratarea melanomului malign este cel pentru care pacienţii au câştigat în instaţă dreptul de a-l primi, Bănicioiu a răspuns afirmativ.

La rândul lui preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că vorbim de un tip nou de contract pe care l-a negociat CNAS.

„Este o noutate şi pentru CNAS acest tip de contract. Am urmărit ca procesul de negociere să fie echitabil şi transparent pentru toţi participanţii la procesul de negociere. Pe parcursul acestui proces am avut consultări cu Consiliul Concurenţei în vederea respectării cadrului de reglementare în domeniul practicilor concurenţiale. Interesul nostru a fost ca prin încheierea acestor contracte să asigurăm pacienţilor accesul la tratamente inovatoare. Pentru toate aceste molecule vor fi elaborate protocoale terapeutice în baza cărora urmează să fie aprobate de către comisiile de experţi ale CNAS", a spus Vasile Ciurchea.

Pe lista noutăţilor, tratament fără interferon pentru hepatita C

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern de miercuri, că a fost semnat contractul pentru acordarea tratamentului fără interferon bolnavilor de hepatită C în stadii avansate.

Potrivit preşedintelui CNAS efortul bugetar este de ordinul sutelor de milioane de euro. „Pacienţii trebuie să respecte regulile tratamentului, va fi un angajament al pacientului. Nu dau tratament atât de scump, pentru ca apoi, cineva să şi-l întrerupă după două săptămâni. Acel tratament trebuie luat la oră fixă, nu când vrea bolnavul. Se vindecă 98 la sută dar trebuie să respecte sigur acel tratament", a conchis Ciurchea.

Preşedintele CNAS declara, în 28 iulie, că România este printre puţinele ţări în care va fi introdus acest nou tratament pentru hepatita C. „Vom da tratament pentru toţi pacienţii cu fibroză grad IV, fie că sunt 4.000 - 5.000 sau 6.000. Şi pacienţii transplantaţi vor fi şi ei printre primii care vor primi acest tratament nou fără interferon. (...) Tratamentul durează 12 săptămâni", declara Vasile Ciurchea, pe 28 iulie, la o conferinţă privind Ziua Mondială a Hepatitei.

El atrăgea atenţia că statul cheltuieşte pe acest tratament „o sumă enormă", dar „fără cooperarea pacienţilor s-ar putea ca o parte din bani să fie aruncaţi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite