Încă 15 maternităţi din România, dotate cu echipamente pentru salvarea prematurilor. Înregistrăm cea mai mare rată de decese în rândul bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România înregistrează cea mai mare rată de decese înregistrată în rândul copiilor mai mici de un an
România înregistrează cea mai mare rată de decese înregistrată în rândul copiilor mai mici de un an

Alte 15 maternităţi din România au fost dotate, în 2014, cu echipamente de specialitate necesare îngrijirii medicale a copiilor născuţi prematur. Numărul unităţilor medicale de acest gen care au beneficiat de un astfel de echipament se ridică la 30.

Gabriela Alexandrescu,  preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, a declarat luni că în acest an au mai fost modernizate trei maternităţi din Bucureşti şi 12 din ţară, din Brăila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galaţi, Călăraşi, Târgu Jiu, Satu Mare, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Zalău şi Oradea, au primit echipamente medicale de specialitate, precum incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor, potrivit Agerpres.

„Este important să investim în unităţile medicale din România, astfel încât ţara noastră să devină un exemplu pozitiv pentru spaţiul european în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a nou-născuţilor. În continuare înregistrăm cea mai ridicată rată de decese în rândul copiilor mai mici de 1 an: 8,5%. Această statistică este un adevărat semnal de alarmă pentru noi, dar şi pentru partenerii noştri, care înţeleg importanţa de a face progrese în această direcţie şi de a veni cu soluţii. Dorim să ajutăm ca sistemul medical românesc să fie unul de referinţă şi în domeniul neonatologiei", a afirmat Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă de la Spitalul Clinic CF 2, cu ocazia Zilei Internaţionale a Prematurităţii.

Aceasta a explicat că 15 unităţi medicale care au primit echipamente de specialitate înregistrează o medie anuală de peste 3.000 de cazuri de copii născuţi prematur.

La rândul său, şeful secţiei de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Clinic CF2, Eugen Tănase, a subliniat importanţa aparaturii în salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur.

„Sprijinul din afară este binevenit. Sunt doi factori importanţi pentru salvarea de vieţi omeneşti: aparatura şi factorul uman. Dacă aparatura lipseşte, pierdem vieţi omeneşti. Fără aceasta, nu putem face nimic. Este un semn pozitiv pentru noi faptul că există companii implicate, care vin cu soluţii concrete pentru îngrijirea copiiilor născuţi prematur”, a spus şeful de secţie.

Cele 15 maternităţi au fost dotate prin Campania „Grijă pentru copii” care a fost lansată de Dorna şi Salvaţi Copiii în anul 2013 pentru susţinerea unor programe pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuţilor prematur.

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii infantile, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, conform unui raport realizat de Save the Children International şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dat publicităţii în noiembrie 2013. 

La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna a 32-a şi 37-a de sarcină. Peste un milion de bebeluşi mor anual din cauza complicaţiilor care apar la naşterea prematură. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi vizuale şi auditive.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ziua Mondială a Prematurităţii: 9% din copiii născuţi în România vin pe lume înainte de termen

Aproximativ o jumătate de milion de copii sunt născuţi prematur în Europa în fiecare an, ceea ce înseamnă aproximativ unu din zece copii. În România rata prematurităţii este de 9%, aproape dublă faţă de unele ţări din Europa de Vest.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite