În ce domenii şi în ce ţări se pot angaja românii care vor să lucreze în străinătate. Cum se fac înscrierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii interesaţi de locuri de muncă în alte state europene au la dispoziţie o serie de oferte lansate de angajatorii străini prin reţeaua Eures. Se caută de la culegători de căpşuni, la şoferi de camion şi electricieni.

Instalatorii, electricienii, culegătorii de căpşuni şi şoferii sunt la mare căutare în spaţiul economic european, peste 1.400 de locuri de muncă fiind puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul reţelei EURES România. Mai mult de jumătate din locurile de muncă amintite sunt disponibile în Germania, dar posturi sunt oferite şi în Spania, Cehia, Olanda, Belgia, Finlanda, Polonia sau Luxemburg. 

Concret, în Germania sunt disponibile 886 de locuri de muncă, cele mai multe pentru manipulatori bagaje, în jur de 400 de poziţii fiind deschise pentru un astfel de post. Totodată, se caută 50 de electricieni, 50 de lăcătuşi, 50 de sudori, 31 de şoferi de camion, dar şi persoane dispuse să lucreze în domeniul gastronomic.

„Exceptând locurile de muncă din agricultură, e normal să crească numărul de oferte pentru că apar joburile sezoniere. E nevoie de forţă de muncă necalificată, dar în acelaşi timp apar oferte în domeniul turismului, hoteluri, restaurante sau baruri”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră. 

Spre exemplu, Spania caută români interesaţi să lucreze în agricultură şi oferă 160 de locuri de muncă în acest sens. Totodată, în Malta se caută 150 de şoferi de autobuz prin intermediul Eures. Olanda caută 20 de culegători de căpşuni şi, printre altele, 20 de operatori maşini. 

Cum pot ajunge românii să lucreze în străinătate

Însă pentru a avea acces la informaţiile cu privire la locurile de muncă disponibile în străinătate, românii interesaţi trebuie să şi viziteze birourile locale sau regionale de ocupare a forţei de muncă, pentru a fi consiliaţi şi pentru a beneficia de sprijin de la consilierii Eures atât în completarea CV-ului potrivit, cât şi pentru obţinerea de informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi muncă din străinătate. 

În ceea ce priveşte limba pe care persoana interesată trebuie să o folosească atunci când aplică la un loc de muncă prin intermediul Eures, preferabil este să se scrie în limba oficială a angajatorului sau în limba în care a fost redactată oferta locului de muncă. Totuşi, specialiştii în recrutare afirmă că, pentru cele mai multe locuri de muncă, limba engleză este deseori acceptată. 

Etapa interviului şi confirmarea salariului

Specialiştii Eures mai notează că dacă se ajunge la etapa unui interviu, este de preferat ca diplomele candidatului să fie traduse şi să aibă asupra lor nu doar acte de identitate şi cardul european de sănătate, ci şi scrisori de recomandare, pentru a avea mai multe şanse de a obţine locul de muncă. 

Între altele, odată ce trece de etapa interviului, esenţial este ca, înainte să plece, candidatul să primească şi un contract de muncă sau o scrisoare de angajament semnată în mod corespunzător, dar şi o confirmare a salariului. În plus, cei interesaţi să lucreze în străinătate sunt nevoiţi, în caz că nu li se asigură cazare pe durata derulării contractului, să caute şi cele mai bune oferte şi tarife ale chiriilor, transmite reţeaua Eures. 

Ultimele statistici arată că numărul românilor interesaţi să obţină un loc de muncă în străinătate, dar şi a celor care deja au părăsit ţara pentru a lucra în străinătate este în creştere, arată Monitorul Social. Potrivit sursei citate, majoritatea celor care au părăsit România în ultimii doi ani sunt persoane cu vârste cuprinse între 25 – 40 de ani. 

Cum se fac înscrierile 

Persoanele interesate să participe la selecţie, trebuie să se adreseze consilierilor Eures din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă pentru a fi înregistrate ȋn baza de date pentru muncă ȋn străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare. 

Înscrierea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente: 

- Copie C.I/B.I;

- CV ȋn limba română;

- Adeverinţă medicală cu menţiunea „Clinic sănătos”

Locuri de muncă şi prin Angajatori de Top

Mii de locuri de muncă sunt oferite de companii naţionale şi multinaţionale, între care Grup Renault Romania, JTI Romania, HP Inc, Philip Morris Romania, Michelin Romania, Hella, Nokia, Raiffeisen Bank, Adecco, Finastra, IKEA, Flex, Accenture, Ericsson, Federal Mogul Motorparts, Nestle, PepsiCo, Auchan, Ubisoft pe site-ul hipo.ro, unde cei interesaţi să aplice sunt nevoiţi să îşi deschidă un cont pentru a-şi completa CV-ul. Atât CV-urile celor care au fost prezenţi la Sala Palatului cât şi CV-urile celor care aplică online vor fi analizate de specialişti în recrutare, iar dacă se potrivesc cu cerinţele joburilor, vor fi chemaţi la un prim interviu.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite