Voiculescu critică noul Cod Fiscal şi pe Victor Ponta: Ştia că minte sau a fost neputincios?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dan Voiculescu nu înţelege de ce se laugă Guvernul Ponta cu noul Cod Fiscal adoptat astăzi de Parlament având în vedere că s-au eliminat toate prevederile care ar fi avut impact macroeconomic, precum reducerea impozitului pe dividende, reducerea accizelor la carburanţi sau eliminarea taxei pe construcţii speciale.

„Mult zgomot pentru nimic.Comunitatea oamenilor de afaceri a primit cu entuziasm noul proiect de Cod Fiscal.  Minunea a durat 3 zile. De fapt, s-au eliminat toate prevederile care ar fi avut impact macroeconomic: reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea taxei pe construcţii speciale, reducerea accizelor la carburanţi. A rămas reducerea TVA de la 24% la 20% lucru care va ajuta consumul, şi implicit producţia, dar mai ales importul. Mă întreb de ce se laudă guvernul Ponta cu Noul Cod Fiscal: ştia că minte sau a fost neputincios?“, scrie Voiculescu, pe blogul său personal.

Camera Deputaţilor adoptat joi, cu 279 de voturi „pentru“, opt „împotrivă“ şi cinci abţineri legea noului Cod Fiscal în forma convenită de Putere şi de Opoziţie şi în acord cu cerinţele exprimate de preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare a vechiului proiect de lege. Premierul Victor Ponta nu a fost prezent la vot, nici ca deputat, calitate care îi permitea să-şi exercite dreptul de vot, nici ca premier, să-l susţină de la tribuna Parlamentului.  „Am votat Codul Fsiscal în luna iunie, ăla e Codul. Acum, dacă tot l-a votat toate lumea... Eu am vorbit despre lucruri importante. Cancanurile politice le uitaţi pînă diseară. Le facem pe toate pas cu pas, cum spune domnul preşedinte“, a fost explicaţia lui Ponta.

Premierul şia făcut apariţia în Parlament la spartul târgului, când Liviu Dragnea, succesorul său în fruntea PSD tocmai felicita Puterea şi Opoziţia pentru consensul politic la care au ajuns în privinţa noului Codului Fiscal. „E important că, atât Puterea cât şi Opoziţia, am reuşit să ajungem la un consens în jurul unui proiect de anvergură. Am arătat că putem sta toţi la aceeaşi masă“, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea. De cealaltă parte, Alina Gorghiu nu a ezitat să-l taxeze pe Victor Ponta pentru absenţa sa de la votul proiectului iniţiat de Guvern. „După ce premierul s-a fălit atât cu noul Cod Fiscal, nici măcar nu l-a votat în plen. Aşa s-a întâmplat şi la dublarea alocaţiilor, când premierul a refuzat să voteze“, a spus Gorghiu.

Ziua revotării Codului Fiscal a adus-o în Parlament pe deputatul Elena Udrea după mai mult de şase luni, de când problemele cu Justiţia au împiedicat-o să-şi mai exercite funcţia de parlamentar. „Tocmai am votat Codul Fiscal, a doua oară. Este bine că în sfârşit va intra în vigoare, deşi era mult mai bună forma în care fusese aprobat prima dată“, a spus Udrea. Preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie zece zile pentru promulgarea legii venită de la reexaminare.

 Principalele modificări aduse în Parlament proiectului Codului Fiscal sunt:

 ** Reducerea TVA la 20%. Cota de TVA nu va mai fi redusă de la 1 ianuarie 2016 la 19%, aşa cum prevedea forma iniţială a proiectului Codului Fiscal, ci la 20%. Reducerea cotei la 19% urmează să fie aplicată de la 1 ianuarie 2017.

 ** Scăderea impozitului pe dividende, amânată. Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% nu se va mai aplica de la începutul anului viitor, ci de la 1 ianuarie 2017.

 ** Încă un an cu acciză suplimentară. Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant, introdusă de Guvern la 1 aprilie 2014, nu va mai fi eliminată de la începutul anului viitor. Actualul sistem de taxare se menţine şi în 2016, supraacciza urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017.

 ** Taxa pe stâlp şi în 2016. Nici taxa pe construcţiile speciale, aşa-zisa taxă pe stâlp, nu va mai fi eliminată de anul viitor, ci de la 1 ianuarie 2017. Această taxă se elimină însă în sectorul agricol.

 ** Impozit mare pentru clădirie neîngrijite. Consiliile locale vor avea posibilitatea de la 1 ianuarie 2016 să majoreze la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

 ** Plafonarea CASS, de la 1 ianuarie 2017. Plafonarea la cinci salarii medii a bazei de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, se va aplica de la 1 ianuarie 2017, şi nu de la începutul anului viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite