Victor Ponta: Statele Unite doresc predictibilitate şi stabilitate. Au lucrat foarte bine cu mine în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost invitatul lui Victor Ciutacu într-un studio amenajat la New York. Şeful Guvernului a vorbit despre rezultatele vizitei sale în SUA, dar şi despre ultimele evenimente de pe scena politică din România.

Despre discursul ţinut la ONU

Discursul a fost clar şi tranşant despre ce vrem să facem în regiune. Dar, trebuie să avem independenţă energetică.

Cred că am pronunţat doar odată marelui vecin de la Răsărit. Am pronunţat proritatea de politică a externă a României. Suntem nu doar ţara cea mai mare ca populaţie din regiune  (n.r. - a UE), dar şi o ţară stabilă economică.

Categoric da (n.r. -voi veni ca preşedinte). Ultima dată când a fost aici un preşedinte al României aici a fost în 2005 (...) E prima dată în ultimii 20 de ani cân se schimbă graniţele în Europa. 

Avem o epidemie de Ebola, departe de Europa. Dacă nu se iau măsuri la nivel internaţional, este un pericol mondial. Mi-am dat seama că ONU devine importantă văzând câte zile stă aici Barack Obama şi văzând că 140 de ţări au avut reprezentare: fie preşedinţi, fie la nivel de prim-miniştri.

Cu preşedintele Obama am avut ocazia ieri să-i confirm în câteva cuvinte faptul că am avut o discuţie lungă şi detaliată cu doamna Victoria Nuland şi că lucrurile importante.

Statele Unite doresc predictibilitate şi stabilitate. Au lucrat foarte bine cu mine în ultimii doi ani. 

Despre candidaţii la alegerile prezidenţiale

Am înţeles că sunt 14 candidaţi. Sigur nu rămânem fără candidaţi (n.r. - chiar dacă nu ar mai candida Iohannis). O să vorbesc din ce în ce mai mult despre ce vreau eu să fac în funcţia de preşedinte. În turul al doilea trebuie să discutăm despre politică externă, economie, Constituţie.

Legal nu există nicio posibilitate de a prelungi termenul (n.r. -  de înscriere dacă candidatura lui Iohannnis nu ar fi în regulă). Oricum, PNL are candidat: pe Călin Popescu-Tăriceanu. PDL are doi candidaţi: Elena Udrea şi Monica Macovei.

Dacă cineva din alţi candidaţi crede că vii la ONU ca să faci poze, atunci poate să îşi facă poze la Madame Tussaud sau cu Mickey Mouse (...) Nu m-a întrebat nimeni nici în America, nici la întâlnirea cu membrii Uniunii Europene despre Iohannis, pentru că nu ştiu cine este Iohannis. Nu m-a întrebat nici premierul ucrainean, nici premierul Moldovei, nici cel al Georgiei, pentru că nu ştie nimeni cine este. Partenerii noştri americani ştiu foarte bine de Băsescu şi de mine, care de doi ani şi jumătate sunt prim-ministru şi vreau să fiu preşedinte

Despre cazul Nicuşor Constantinescu

Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile şi procedurile legale necesare. Ministerul Justiţiei a transmis ceea ce trebuie şi ce era legal. Eu îi doresc lui şi celor cu probleme de sănătate, să se însănătoşească.

Despre Teodor Meleşcanu

Candidatura domnului Meleşcanu nici nu încurcă, nici nu mă ajută. Liberalii au de ales între domnul Tăriceanu şi domnul Meleşcanu, un liberal mai social. 

După zece ani de război, România are nevoie de reunificare, de pace (...) Eu nici nu doresc şi nici nu voi avea control asupra instituţiilor statului care sunt în afara puterii executive. În următorii ani cred că putem avea independenţă energetică, stabilitate economică. Noi cred că putem fi acea stare care inspiră stabilitate şi poate da dovadă de leadership.

Despre campania electorală

Mi-aş dori să intru în turul doi al campaniei cu domnul Tăriceanu. Aş fi sigur atunci de faptul că nu ar avea loc al treilea mandat al lui traian Băsescu. Dacă ar fi doamna Udrea, Macovei sau Iohannis, ar fi tot un fel de Traian Băsescu. Sunt copiii de suflet, unii mai apropiaţi, alţi mai depărtaţi, ai lui (n.r. - preşedintelui României).

Despre posibilul ofiţer acoperit din rândul prezidenţiabililor

Dacă între timp eu vorbesc de planul meu de preşedinte, iar ei vorbesc de asta, e un lucru bun. Cred că mă avantajează acest lucru. (...) E o prostie (n.r. - această temă). Băsescu e şeful de campanie electorală al unor candidaţi.

Despre cazul Sobaru

Am un mesaj, în primul rând de solidaritate, apoi de compasiune pentru domnul Sobaru. Am avut întâlniri cu domnul Sobaru în trecut, l-am ajutat. Cred că ar trebui ajutat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite