Ponta: Dacă pentru Iohannis e atât de important să fie vicepremier, poate fi ministru de Finanţe şi vicepremier
0Premierul Victor Ponta a discutat, la Antena 3, pe marginea disensiunilor din USL, despre cum au decurs negocierile de astăzi cu Crin Antonescu, despre modul în care funcţionează Guvernul, cu trei miniştri lipsă, dar şi despre ultimele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.
Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:
Despre relaţia cu Crin Antonescu
Aş vrea cu calm şi linişte să răspund în această seară la toate întrebările. Şi războiul din Troia a pornit de la o Elenă. Cred că ne aflăm la finalul unui război care a durat nouă ani. Bătălia va fi destul de dură până în noiembrie. Acest război apare uneori şi în rândul aliaţilor. Eu cred că autorul acestui război este Traian Băsescu. Guvernul funcţionează, majoritatea funcţionează.
Este o criză a direcţiei în care să o luăm anul acesta. Vreau să le spun tuturor celor care mă privesc, care sunt anti-Băsescu, că nicio secundă nu am vrut ca ceea ce au crezut oamenii că este forţa Băsescu se destramă. Am tot respectul pentru toţi partenerii mei şi nu-i diferenţiez, că unii sunt mai mici, alţii mai mari. Nu am luxul de a putea fi jignit. Mai sunt jigniri, mai sunt supărat, dar nu am acest lux.
Cred că ar fi trebuit să insist să vină în emisiune alături de mine în seara asta, şi cu Daniel Constantin. Împreună, toţi trei cum am pornit la drum, tot noi trei o rezolvăm. Eu nu renunţ uşor la prieteni, mă bat pentru prietenia oamenilor. Eu îl consider în continuare prieten (n.r. pe Crin Antonescu). Această mică furtună, este mai mult vorba de orgolii.
Despre reorganizarea Guvernului
Eu l-am propus pe Daniel Constantin. Nu a avut nicio legătură Dan Voiculescu. Cred că trebuie să ne respectăm. Atunci când domnul Antonescu a propus schimbarea unor miniştri, normal că le-am luat apărarea. Domnul Gerea fusese numit de trei luni şi se ocupa de Oltchim. Eu ce să le spun oamenilor de la Oltchim?
Astăzi daţi-mi propunerile şi îi numesc (n.r. miniştrii propuşi de PNL). Mâine vreau să trimit scrisorile celor patru miniştri propuşi de PNL. Renunţ la ideea de a fi Daniel Constantin vicepremier. Nu există prevăzută funcţia de viceprim-ministru. Dacă pentru dl Iohannis e atât de important să fie vicepremier, poate fi ministru de Finanţe şi vicepremier. Funcţia de finanţe e asociată cu cea de vicepremier.
A merge în Parlament presupune să facem o reorganizare mai amplă a guvernului, fără să luăm ceva de la PNL. Dacă mergem în Parlament facem o reorganizare, miniştri delegaţi, e o întreagă construcţie. Guvernul e aproape să împlinească doi ani.
Dacă mergem în Parlament este ca şi cum am face o renovare. Daniel Constantin a fost un foarte bun ministru al Agriculturii. Nu moare nimeni dacă nu este viceprim-ministru. Eu vreau să fiu prim-ministru. Nu voi candida la prezidenţiale.
Din tot ce a spus prietenul meu şi colegul meu, m-a deranjat că a zis că "Domne, nu vrem să ieşim de la guvernare, d-abia avum vreau să intrăm". Când am dat înapoi pensiile şi salariile, nu am fost împreună la guvernare? Această soluţie a venit din partea domnului Tăriceanu (n.r. de a fi Iohannis ministru de Finanţe şi vicepremier).
Noi ar trebui să spunem că suntem cei mai puternici, dar ar fi o aroganţă. Am pornit la drum egali şi ne respectăm. În Guvern, absolut toţi miniştrii, nu a fost ministru PSD, PNL, PC sau UNPR. Pentru mine, ideea de partid rămâne la Parlament. În Guvern, suntem Guvernul României. Vreau candidatul USL să spună că suntem alături de acest Guvern. Este foarte important pentru oamenii pe care noi îi servim.
Despre Traian Băsescu
Nimeni nu vorbeşte despre bănci, în general. Visul lui spus apropiaţilor este cum ar fi el bun de prim-ministru. Nu există această variantă în care să cred, după ce ne-a nenorocit. Mi s-a părut interesant că Băsescu a spus că nu a turnat oameni la Securitate, ci maşini şi utilaje.
La Crin am văzut că se formează din nou dreapta contra stânga. România nu este o ţară aşezată. Ce treabă are Băsescu cu dreapta? Eu cred că bătălia este într-o societate care vrea să termine cu regimul Băsescu.
Băsescu a ieşit astăzi pentru că spera că PNL va anunţa că iese de la guvernare. Cum nu s-a întâmplat, a vrut să mai pună gaz pe foc. Viorica este numele naşei mele. Mă simt onorat dacă imi spune Victor Viorel Ponta. Mă ajută că de Florii primesc felicitări. În ce priveşte plângerea penală, domnul preşedinte nu mai are argumentul realizărilor pentru că, în mandatu său şi al domnului Boc, România a dus-o cel mai rău. Nu era o ameninţare pentru mine. Mesajul meu este: Nu vă este frică de Băsescu. Din 2012 nu mai este preşedinte.
Despre miniştrii demisionari
Domnul Nicolăescu nu şi-a dat demisia. Andrei Gerea şi Daniel Chiţoiu, da. La ora asta sunt miniştri şi vor fi până când Antonescu îmi spune: numeşte-l pe Iohannis la Interne, pe Buşoi la Sănătate. De ce nu am fost de acord să plece şi să nu vină nimeni: pentru că nu te poţi juca cu conducerea unor ministere, dacă nu e ministru nu-şi iau oamenii salariile. Dacă dl Antonescu vrea să pun interimari nişte ministri interimari fac acest lucru mâine.
Dacă nu sunt miniştrii, nu are cine să semneze, nu-şi iau oamenii salariile. Când domnul Barbu mi-a dat demisia, a fost propus domnul Ştirbu, le-am trimis pe amândouă. Şi eu sper să ne împăcăm, dar vor rămâne nişte cicatrici.
Despre profilul preşedintelui României
Pentru funcţia de preşedinte trebuie să te voteze oamenii. Eu cred că alegerile din noiembrie, nu o să fie candidatul PSD, PNL, PC, ci cine va fi preşedintele care va uni, care ne va da pace. Nu trebuie să mă voteze PSD, ci oamenii. Eu am trăit direct momentul 2004 şi 2009. Eu cred că cel mai important lucru este să avem un preşedinte altfel decât Traian Băsescu.
Cred că este o nedreptate la adresa lui Daniel Constantin, să spunem "ai fost bun în campanie", acum nu mai eşti. Sper mâine să avem o soluţie, am înţeles că este o şedinţă la PNL.
Despre legea amnistiei şi a graţierii
A fost un tărăboi cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, că e un deazstru. A intrat în vigoare, sunt lucruri care trebuie îndreptate, dar nu ăla ca nu ne mai înregistrează pe toţi. Eu vreau să fie înregistraţi infractorii, nu toţi. Şi chestia cu amnistia - a fost un atac al presei băsiste, "vor să scape corupţii". În primul proiect propus era expres prevăzut că nu se aplică la mită. În urma acelei discuţii, am zis: Crin, hai să fim serioşi faţă de oameni. Îl punem pe ministrul Justiţiei să facă un raport pentru Parlament, sunt 30.000 de mii de oameni în detenţie.
Bugetul e de atatea sute de milioane, suntem condamnati la CEDO pentru modul in care stau acolo. Romania trebuie sa decida cum facem un sistem pentru care cina fura un ou sa ia o pedeapsa cu suspendare, nu cinci ani, si cum folosim banii. In loc sa fac un spital civil, mai fac trei puscarii? Dar pentru o decizie rationala, nu propagandistica, sa vina Ministerul Justitiei sa prezinte si sa luam o decizie. Cred ca decizia trebuie luata in acest fel
Am văzut că dl Basescu spunea că nu e de acord cu Becali, eu nu am vorbit doar de dl Becali. Cei doi soţi condamnaţi în dosar împreună cu premierul Năstase şi care au două fetiţe mici. Cred că o societate normală poate spune măcar unul dintre ei trebuie să aibă grijă de copii. Cred că societatea ar avea mai mult de câştigat dacă le-am lua de cinci ori cât au prejudiciat statul.
Să ştiti, e o uriaţă problemă pentru orice guvern, ai 10 mil euro, faci un spital penitenciar la Rahova sau unul într-o zonă săracă? Care e soluţia corectă? Nu aş vrea sa fiţi în locul meu să luaţi o astfel de decizie.
Despre trecerea STS la Ministerul de Interne
STS este un serviciu public care asigură siguranţa publică şi serviciul 112. Acel serviciu ar trebui să se alăture ISU, Pompieri, Ambulanţă, unităţile de primire.