Varză de Bruxelles cu iz de Scorniceşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu vrea răul României la Bruxelles, doar că Europa nu doarme cu mâna pe telecomandă, ci vede, comentează şi critică, iar într-o bună zi ne va pune la colţ şi ne va trage bine-meritatele şuturi în fund.

Iar asta în timp ce politruci de vază în frunte cu tandemul Dragnea-Tăriceanu aburesc românii cu statul paralel, cu ameninţarea suveranităţii naţionale, cu demonii interni şi externi care periclitează bunăstarea şi pacea românilor, ne-nfrăţesc cu antieuropeni precum Victor Orban şi schimbă guvernele ţării după bunul lor plac.

Varză de Bruxelles

Viorica Dăncilă este noul premier al României. Reputaţia ei nu contează pentru partidul care o propune, şi nici pentru mulţi cetăţeni ai României care cultivă mentalitatea „eh, important e că e de-a noastră“, „lasă că-i cumsecade şi credincioasă“ sau „se putea şi mai rău“. Doar că dânsa nu este numită directorul şcolii generale nr x din Videle, ci premier al României. Iar pentru partenerii externi ai României şi pentru imaginea ţării în general reputaţia doamnei Premier contează. Iar singura ei calitate, cea de eurodeputat, care ar fi putut să o recomande pentru fotoliul de premier, este şi ghinionul ei şi al nostru. Pentru că tocmai expunerea ei la Bruxelles i-a făcut vizibile petele de pe vestă şi nu „minciunile duse picătură cu picătură“ de către reprezentanţa Comisiei Europene de la Bucureşti în centrul de putere al Europei.

Dacă doamna Dăcnilă ar fi rămas doar în Teleorman sau în Bucureşti, unde atitudinea şi lipsurile dânsei s-ar fi estompat în masa de incompetenţă, mediocritate şi impertinenţă, tipice multor politicieni neaoşi, Europa o lua probabil mai întâi de bună. Dar aşa? I-a trebuit Bruxelles, s-a ales cu varza! Mai potrivit spus: ne-am ales cu varza! Pentru că ceea ce se întâmplă la Bucureşti, cine conduce executivul României, ne priveşte pe noi toţi. 

Dacă pe Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose nici românii nu îi ştiau prea bine sau chiar deloc, ei fiind scoşi din fundul jobenului PSD, pe Viorica Dăncilă nu o cunosc nici atât, ea fiind slobozită din căptuşeala magicului accesoriu. Şi totuşi, din punct de vedere al popularităţii, există o diferenţă mare  între cei trei. Dacă de primii doi nu prea auziseră nici românii, pe al treilea îl cunoaşte în schimb elita politică europeană, reprezentată la Bruxelles. Motiv din care presa europeană are câte ceva de relatat despre doamna Dăncilă. Nimic măgulitor!

Pata de ruşine de pe obrazul României

Informaţiile din presa europeană nu sunt bârfele vecinilor de bloc sau părerile concetăţenilor cu spirit critic, ci relatări din realitatea politicii europene în care ambiţioasa ingineră din Teleorman a fost avansată de Liviu Dragnea. 

Reacţiile din presa europeană la numirea doamnei Dăncilă premier al României, o ţară care pare să-şi fi atârnat mândria în cui, o demască pe ea însăşi, iar totodată şi starea în care se află ţara sub dictatul unui Liviu Dragnea. Doamna Dăncilă, deşi îmbrăcată în scumpeturi create de o altă teleormăneancă cu relaţii la nivel înalt în partid, ajunsă la şefia Institutului Cultural Român, îşi începe mandatul goală puşcă. Golită de credibilitate şi încredere după ce şi-a pătat vesta în repetate rânduri în faţa întregii Europe. Un avantaj? Posibil! Dacă doamna Premier are vreo intenţie bună, ea ştie cum să-şi folosească şansa şi să-şi scuture vesta de praf, refuzând să mai meargă pe drumul bătătorit al domnului Dragnea sau al PSD-ului controlat de acesta. Mă îndoiesc că o va face. Iar cel mai probabil pata de pe vesta dânsei se va muta pe vesta României şi pe obrazul fiecăruia dintre noi! Pata de ruşine!

În gura presei

Aşadar nici presei internaţionale nu i-a scăpat că pe Viorica Dăncilă nu o recomandă nimic pentru funcţia în care a fost învestită, afară de loialitatea vizavi de Liviu Dragnea, care a propulsat-o în fruntea noului guvern. 

„Social-democrata în vârstă de 54 de ani, însărcinată cu formarea noului cabinet, este considerată omul de încredere al şefului partidului, Liviu Dragnea, condamnat pentru manipularea alegerilor şi căruia ea îi datorează cariera politică. La fel ca Dragnea, Dăncilă provine din extrem de săracul judeţ Teleorman. Datorită sprijinului lui Dragnea, pe atunci şef al consiliului judeţean Teleorman, PSD a promovat-o pentru alegerile Europarlamentare din 2009. (…) Experienţă în administraţie nu are deloc, iar în 2004 a pierdut alegerile pentru primăria Videle“, notează publicaţia austriacă „Die Krone“, care continuă după ce îl citează pe Dragnea care a lăudat-o pe Dăncilă, fiind drept „o persoană civilizată şi comunicativă“, că „e îndoielnic, dacă aceste calităţi echilibrează deficitele de cunoştinţe în politică externă şi geografie“.

Apoi, publicaţia descrie episodul cu Dăncilă, când în timpul unui interviu lasă de înţeles că în percepţia ei, Iranul şi Pakistanul ar fi ţări membre ale Uniunii Europene. Austriecii încheie articolul dând cititorului indiciul: „interviul dezastruos al lui Dăncilă se poate viziona oricând pe Youtube“.

PSD şi România pe locul I la corupţie

Der Standard“, alt cotidian de mare circulaţie din Austria, scrie: „după ce puternicul şef de partid (Dragnea) s-a certat cu cei doi premieri numiţi de el însuşi, a găsit în persoana europarlamentarului şi fostei sale colaboratoare Viorica Dăncilă o candidată comodă, fidelă liniei sale, care potrivit lui Dragnea a susţinut mereu reformele justiţiei“.

În acelaşi articol se scrie şi că „oricare guvern numit din mila lui Dragnea are doar o singură misiune: să îl scape de pedeapsa cu închisoarea.“ Aici se mai subliniază şi faptul că „PSD doar se numeşte partid social-democrat. În realitate el este o grupare coruptă până în măduva oaselor, naţionalist-populistă, care nu are nimic în comun cu valorile mişcărilor social-democrate“.

Publicaţia britanică, „The Guardian“, scrie că „premierul desemnat, Viorica Dăncilă, sprijină restructurarea sistemului judiciar. Ea este un aliat al lui Liviu Dragnea, şeful Social-Democraţilor care nu poate deveni el însuşi premier, fiind condamnat pentru fraudarea alegerilor.“ Britanicii mai amintesc că România este, potrivit organizaţiei „Transparency International“ cea mai coruptă ţară din Comunitatea Europeană.

Răzbunarea corupţilor

Lovitura de graţie însă i-o dă doamnei Dăncilă cel mai important cotidian german, „Sueddeutsche Zeitung“. Acesta notează: „deşi fosta profesoară este membru al Parlamentului European, ea îşi petrece timpul doar pe băncile din spate. În mai bine de opt ani ca deputat, premierul desemnat al României a avut o singură apariţie ca raportor în plen – pentru comisia de agricultura“.

Totodată, în articol se aminteşte că Dăncilă s-a făcut de râs într-un interviu în care a declarat Pakistanul şi Iranul ca ţări membre ale UE. „Faptul că şeful PSD Liviu Dragnea o propune pe parlamentara fără niciun profil şi şefa organizaţiei de femei a PSD ca şef de guvern în România are probabil de-a face cu un singur aspect şi anume loialitatea acesteia: atât Dragnea, cât şi Dăncilă provin din regiunea Teleorman. Acolo unde Dragnea a activat că baron local şi şef al PSD-ului.“ „Sueddeustche Zeitung“ subliniază şi faptul că lui Dragnea i se reproşează că două dintre colaboratoarele organizaţiei locale de partid au fost angajate fictiv în administraţia locală şi plătite de la bugetul de stat. Lui Dragnea, care este deja condamnat pentru falsificare de voturi, i se reproşează acum şi abuz în serviciu, iar în cazul unei noi condamnări el va ajunge după gratii. Iar una dintre cele două fost angajate fictiv în slujba statului este astăzi una dintre asistentele europarlamentarei (Dăncilă)“.

Cotidianul german de stânga „Tagezeitung“ îl descrie pe Dragnea drept: un „trăgător de sfori intrigant, care-şi conduce partidul ca un moşier şi care sancţionează rapid orice deviere de la linia dictată de el. Planurile elaborate de PSD pentru reforma justiţiei, susţin criticii, au rolul de a-i scăpa de consecinţele unei urmăriri penale pe acei politicieni care sunt acuzaţi de corupţie.“ 

Reputata publicaţie elveţiană „Neue Zürcher Zeitung“, care comentează pe larg într-un articol cu titlul „Răzbunarea corupţilor“ nu numai  cele mai recente evenimente din România, ci şi aminteşte cine este Dragnea şi PSD. Iar despre Viorica Dăncilă scrie că ea „este o nouă scamatorie din pălăria partidului urmaş al Partidului Comunist. Dăncilă este deputată în Parlamentul European şi este cotată drept unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea.“

Săptămânalul german, „Die Zeit“ nota: „Dăncilă este considerată un aliat a lui Dragnea. De la ea se aşteaptă ca să îndeplinească viziunea acestuia despre reformarea justiţiei. Comisia Europeană se arată îngrijorată de evoluţia din legilor justiţiei, apreciind că aceste planurile de reformă vor împiedica lupta anti-corupţie în România“.

Dar între noi fie vorba

... ce mai contează funcţia de premier în România? Domnul Dragnea ne dovedeşte zilnic că România s-a întors pe vremea când nu conta decât funcţia de partid, respectiv şeful partidului, care se erija în acelaşi timp şi în funcţia de preşedinte al republicii. Iar toţi ceilalţi, de la prim-ministru la miniştri, erau doar garnituri ca să nu ni se facă greaţă uitându-ne mereu la acelaşi personaj care trăgea sforile: atotputernicul Secretar General al PCR, aşadar conducătorul suprem. El tăia şi spânzura, el mărea şi nimicea. Nu Bruxelles-ul face rău României, ci aceşti aşa-zişi politicieni, care-şi iubesc propria piele mai mult decât ţara!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite