Vacanţa soft pentru „Dosarul Microsoft”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum era de aşteptat, parlamentarii fac scut în jurul celor implicaţi în „Dosarul Microsoft”. E drept, nu prin demonstraţii de stradă cum au fost cele conduse de Adrian Năstase şi Victor Ponta pentru a susţine baronii puşi sub urmărire penală, ci printr-o metodă mai „soft”: plecarea senatorilor în vacanţă.

În fond, de ce intră senatorii în vacanţă?! Nu se apropie alegerile parlamentare astfel încât să se justifice prezenţa lor în teritoriu pentru a-şi prezenta oferta electorală. Candidaţii în cursa pentru Cotroceni nu au decât să-şi prezinte singuri ofertele, fără a scoate de la lucru, pe banii noştri, armata de parlamentari. În acest ritm, propun să se dea vacanţă parlamentară chiar şi pentru alegerile parţiale de la toate nivelurile, pentru a fi create aceleaşi condiţii ale competiţiei. Faceţi un calcul simplu pentru a vedea cât a muncit cohorta de parlamentari de când şi-a început mandatul şi veţi vedea că a dus-o din vacanţă în vacanţă: de Crăciun, de Paşti, de vară, de europarlamentare, de prezidenţiale. Chiar şi atunci când nu se dă în mod oficial vacanţă dar sunt alegeri, tot îşi iau de la sine putere vacanţă, iar apoi se plâng că  nu au timp  să legifereze şi susţin emiterea de ordonanţe de urgenţă. Că, deh!, poţi lăsa ţara fără de legi?

Totuşi, acum, mai mult ca oricând, această vacanţă a senatorilor are două motive grele: primul ţine de nevoia candidatului Tăriceanu de a fi liber în perioada campaniei; al doilea este unul grav: blocarea punerii la dispoziţia justiţiei a celor implicaţi în „Dosarul Microsoft”. Sunt nume grele ale politicii româneşti. Şi multe, cum în niciun dosar de până acum nu s-au întâlnit. Şi sunt bani mulţi la mijloc, cum iar nu s-au mai întâlnit în niciun dosar.

Ce s-ar întâmpla dacă DNA ar începe cercetările împotriva celor pentru care s-a cerut urmărirea penală? S-ar vorbi toată perioada de campanie despre acest subiect grav, iar jumătate dintre cei mai buni comunicatori ai PSD nu ar mai putea apărea pe posturi pentru a-şi susţine candidatul. Dezbaterile despre viitorul preşedinte s-ar desfăşura mai mult la uşa DNA, fapt ce ar deranja cura cu popcorn pe care şi-a anunţat-o Premierul candidat. E nevoie de linişte, tovarăşi, pentru această campanie! E nevoie de o perioadă soft după această ştire hard numită „Dosarul Microsoft”. Cu ceva noroc, poate va aduce electoratul la Cotroceni pe cineva care să fie în stare să oprească o asemenea nenorocire. Justiţie îi trebuie României, să-i bage la puşcărie românii pe românii mândri!?

Prin două gesturi majore s-a evidenţiat Parlamentul României în actualul mandat: încurajarea uzurpării propriilor competenţe prin emiterea de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă şi punerea la adăpost, prin diverse tertipuri, a membrilor săi suspectaţi de încălcarea legii. În rest, toate promisiunile electorale (Constituţie, descentralizare ş.a.) sunt nişte mari rateuri. Şi le merge aşa acestor domni, de la un mandat la altul, pentru că electoratul care înţelege ce se întâmplă, în ziua alegerilor, îşi ia vacanţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite