USL: dragostea durează 3 ani. Şi 3 săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au decis, aseară, să iasă de la guvernare şi au rupt, practic, alianţa cu social-democraţii, după mai bine de trei ani de mariaj politic, în care au stat împreună în opoziţie, dar mai ales la putere.

În 5 februarie 2011 lua naştere Uniunea Social Democrată (USL), o alianţă politică formată din PSD şi PNL. În 25 februarie 2013, după exact trei ani, două săptămâni şi şase zile, liberalii s-au reunit într-o şedinţă la ceas de seară şi au decis să părăsească Guvernul Victor Ponta, pe motiv că premierul a refuzat să-l numească pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne. Aceasta este istoria spusă pe scurt a celei mai mari construcţii politice din România post-decembristă.

Ieri seară, la Parlament, nu se citea niciun pic de încrâncenare pe feţele liberalilor, chiar dacă urmau să ia o decizie radicală în politica românească. În şedinţa întinsă pe mai multe ore, preşedintele PNL a mers cu un mesaj ferm: ieşirea de la guvernare. „Ori părăsim Guvernul şi ne luăm destinul în propriile mâini, ori ne lăsăm călcaţi în piciaore de PSD“, le-a transmis Antonescu liberalilor, după ce le-a povestit ce a discutat, pe drum, cu Ponta.

"Ponta, demisia!"

 "Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar care nu s-a luat uşor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o. Ni s-a părut onest, cinstit să nu prelungim un festival de impocrizie, o nesfârşită responsabilitate de la unii la ceilalţi, şi să constatăm că USL nu mai există, pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate", aspus Antonescu după şedinţă.

Liberalii au votat în masă ieşirea de la guvernare. Decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare, doar şase liberali împotrivindu-se, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Radu Stroe şi Ioan Ghişe, iar patru s-au obţinut. Imediat după prezentarea rezultatului final, Antonescu i-a cerut demisia fostului său partener. "În urma unei demisii, domnul Ponta ar avea prima şansă să obţină un nou mandat. Probabil că domnul Ponta nu o va face, pentru că domnia sa a spus că nu o va face. Dacă nu va face acest lucru, sigur, PNL va răme în opoziţie", a clamat Crin Antonescu.

„Domnul Băsescu e pălit de o uşoară invidie“

Cu câteva ore înainte, premierul Victor Ponta făcuse un ultimul apel emoţionant la unitate. „În calitate de şef al Guvernului României, este de datoria mea să fac încă un apel înainte de şedinţa PNL către partenerii şi colegii liberali, un apel de a salva proiectul politic numit USL. O decizie de desfiinţare a USL ar fi greşită în aceşti ani în care am lucrat împreună în opoziţie, am guvernat bine“, spunea Victor Ponta, vizibil emoţionat, aproape cu lacrimi în ochi.

Însă discursul duios al premierului a fost primit ironic de liderul PNL, Crin Antonescu. „Am apreciat foarte mult prestaţia mediatică a premierului, e, poate, un pas înainte din lunga colecţie de momente în care oamenii politici sunt gata să plângă, de la Băsescu, Stolojan, mai departe. Nu am înţeles exact care era mesajul, nu am înţeles şi l-am sunat pe domnul prim-ministru. L-am întrebat dacă până a intra în şedinţă avem date noi şi dacă este dispus la convocarea Camerelor reunite pentru a se merge pe formula stabilită. Mi-a spus că nu, intervenţia sa a fost una de efect teatral“, a răspuns Antonescu şi a intrat la şedinţa PNL.

După ce a hotărât ieşirea de guvernare, Antonescu şi-a amintit de lacrimile, totuşi nevărsate, ale lui Victor Ponta. „Cred că domnul Băsescu e pălit de o uşoară invidie. De la Stolojan n-am, văzut aşa ceva. Eu mă stăpânesc poate  mai bines să nu plâng, poate sunt ceva mai aspru“, a spus Antonescu, zâmbind.

Prmierul Victor Ponta le-a mai transmis liberalilor, în ultima sa intervenţie, că preşedintele PC Daniel Constantin a renunţat la funcţia de viceprim-ministru, o funcţie pe care nu a deţinut-o niciodată. Afirmaţia a fost tratată în acelaşi stil de Crin Antonescu. „Faptul că domnul Daniel Constatin renunţă, de parcă era vorba de Ianukovici, nu mi-a spus nimic“, a replicat liderul PNL. Aceasta a fost ultima zi de dragoste între PNL şi PSD. Urmează războiul. De fapt, a început încă din seara de marţi.

"Vom reveni foarte curând la guvernare"

„A fost o tentativă de mituire politică din partea domnului Ponta către PNL. A spus, <<Haideţi, eu ştiu că numai Antonescu e rău, veniţi la guvernare pentru că eu ştiu că vreţi la guvernare!>> Dacă ajungem la consultări, evident că nu mă duc să-l propun pe domnul Ponta, nu-i plâng de jale la Cotroceni“, a fost prima săgeată a lui Antonescu, care a mai avut un mesaj dur pentru foştii parteneri. "Convingerea mea este că vom reveni foarte curând la guvernare, poate chiar în această toamnă", a mai spus liderul PNl, pe un ton ameninţător.

UDMR se încălzeşte

În timp ce alianţa îşi dădea ultima suflare în Parlament, liderii PSD negociau o noua majoritate fără liberali. Cei care se încălzesc să intre din nou la guvernare sunt maghiarii. UDMR a primit o ofertă concretă din partea premierului Victor Ponta de a ocupa două ministere şi, automat, o funcţie de vicepremier. Potrivit unors surse politice, liderii maghiari îşi doresc Ministerul Culturii, pentru Kelemen Hunor, şi Ministerul Sănătăţii. De altfel, Gyorgy Frunda, consilierul premierului Ponta, a avut un mesaj clar în această privinţă: „ Dacă există invitaţie din partea PSD, cred că e în interesul comunităţii maghiare ca UDMR să participe activ, cu prezenţă în Guvern, miniştri, nu doar cu sprijin. Nu ştiu dacă există o astfel de invitaţie“, a spus Frunda. O decizie finală urmează să se ia la finalul acestei săptămâni, când şefii Uniunii de la centru şi din teritoriu se vor întâlni în două şedinţe succesive, la Târgu Mureş. De asemenea, pentru a avea o majoritate liniştitoare, prmeierul a purtat discuţii, la Paltul Victoria, şi cu reprezentanul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, care ar mai aduce o zestre de 18 voturi.

Sfârşit anunţat în Senat
USL a murit mai întâi în Parlament, acolo unde majoritatea colosală nu a mai funcţionat în Senat. O serie de acte normative, semnate atât de PNL, cât şi de PSD, care aveau avizul favorabil al comisiilor, nu au putut fi adoptate pentru că liberalii au votat alături de parlamentarii opoziţiei. Proiectul care modifica legea finanţării partidelor politice şi ar fi permis efectuarea de împrumuturi de către formaţiunile politice a fost respins, după ce a întrunit doar 74 de voturi „pentru“, iar 58 de senatori au fost împotrivă . Pentru a trece, proiectul ar fi avut nevoie de 86 de voturi.

Un alt proiect de lege, cu caracter organic, pentru modificarea legii administraţiei publice locale şi care reglementa participarea preşedinţilor de consilii judeţene în asociaţii de dezvoltare intracomunitară, a fost respins, de asemenea, cu opoziţia liberalilor. Totodată, ordonanţa de urgenţă 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate în domeniul public şi privat al statului nu a putut fi adoptată, din cauza voturilor insuficiente.

Disensiuni şi la Cameră
La Camera Deputaţilor, majoritatea USL a funcţionat până în ultima zi cu un scop nobil: majorarea salariilor pentru primari.Deputaţii au votat un amendament  la ordonanţa 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea, care prevede că leafa primarilor va fi majorată d ela 1 iulie 2014. „Acest vot este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei. Am fost parteneri oneşti ai Guvernului USL în Parlament şi Guvern şi regretăm faptul că aţi refuzat nominalizarea unui om precum Klaus Iohannis“, a spus liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, de la tribună. „Eu cred că este o chestie emoţională, la nervi, poatedomnul Scutaru îşi revine“, a comentat Zgonea sfârşitul alianţei.

Ilieşiu, decapitat
Delegaţia Permanentă a PNL a decis, cu 167 de voturi „pentru”,, 19 voturi „împotrivă” şi 9 abţineri să-l excludă din partid pe senatorul Sorin Ilieşiu, cel care a propus ca PNL să rămână la guvernare şi Crin Antonescu să fie înlocuit cu Călin Popescu Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite