UNPR şi Alianţa pentru Sănătate din România: politicienii trebuie să decidă în sistemul medical, numai după consultarea specialiştilor!
0Ieri, la sediul central al Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), a fost anunţată semnarea Protocolului de colaborare dintre UNPR şi Alianţa pentru sănătate din România (APSR).
Evenimentul a fost comunicat în prezenţa domnilor Neculai Onţanu, primar al sectorului 2 al Capitalei şi secretar general al Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Iulian Popescu, deputat şi preşedinte al Departamentului de politici în sănătate al UNPR, Cristian Hotoboc, preşedinte al Alianţei pentru sănătate din România (APSR) şi Vasile Barbu, secretar general al APSR şi preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor,
Scopul încheierii acestui pact constă, pe de o parte, în colaborarea, pe bază de parteneriat activ, pentru susţinerea de către UNPR în Parlamentul României a propunerilor de reglementări legislative ale APSR orientate către perfecţionarea sistemului sanitar, iar pe de altă parte în sprijinirea de către APSR a iniţiativelor legislative ale UNPR ce au drept ţintă îmbunătăţirea funcţionării tuturor componentelor sistemului de sănătate.
Cele două entităţi se vor informa reciproc, în fiecare lună, cu privire le iniţiativele, proiectele sau intenţiile relevante pentru sistemul sanitar, vor constitui grupuri comune de lucru, la nivelul judeţelor, cu scopul de a identifica problemele locale şi soluţiile pentru rezolvarea acestora, vor participa împreună la negocieri, consfătuiri, conferinţe, mese rotunde, care au ca obiect situaţia finanţării sănătăţii, vor organiza trimestrial întâlniri destinate analizării informaţiior privind acţiunile, proiectele şi intenţiile comune şi evaluării respectării direcţiilor principale de colaborare şi a acţiunilor convenite reciproc. De asemenea, reprezentanţii APSR vor fi permanent consultaţi în dezbaterile oficiale privind alocarea si repartizarea fondurilor în domeniul sănătăţii.
Din partea UNPR, documentul a fost semnat de preşedintele Gabriel Oprea şi de Neculai Onţanu, iar din partea APSR-de preşedintele Cristian Hotoboc şi de secretarul general Vasile Barbu.
Alianţa pentru Sănătate intră în parlamentul României cu ajutorul UNPR
APSR lucrează deja la un raport privind sistemul românesc de sănătate. Acesta va fi finalizat la începutul anului viitor şi va cuprinde disfuncţiile concrete sesizate de specialişti în domeniu, precum şi sugestii de rezolvare imediată a acestora, a declarat Cristian Hotoboc. „Politicienii trebuie să fie consultaţi de către specialişti, singurii capabili să ofere o informaţie corectă şi nealterată, spre a putea să ia decizii corecte pentru sistemul naţional de sănătate”, a punctat Vasile Barbu. Deputatul Iulian Popescu arătat că protocolul este extrem de important fiindcă, prin această colaborare, UNPR va beneficia de un plus de autoritate pentru promovarea proiectelor de lege în Legislativ şi va putea pleda în Guvern pentru modalităţile eficiente prin care sistemul de asigurări de sănătate să finanţeze pe viitor serviciile medicale.
Toate acestea dintr-o raţiune foarte limpede: „Sănătatea este un obiectiv esenţial pentru interesul naţional”, a conchis Neculai Onţanu.