UDMR ia distanţă de Guvernul de la Budapesta. Cum sunt influenţaţi etnicii maghiari din România de propaganda lui Viktor Orban
0UDMR a precizat joi că nu acceptă incitarea la ură împotriva unor oameni de altă culoare care vorbesc altă limbă, referindu-se la emigranţii din Sri Lanka angajaţi brutari la Ditrău. În paralel, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Csaba Asztalos explică că comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media din Ungaria, şi este vulnerabilă la discursul antimigraţie al lui Viktor Orban.
„Brutarii din Ditrău sunt angajaţi legal şi plătesc impozite după veniturile lor. Aceşti oameni muncesc şi respectă legile României. Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă. Cred că dezinformarea şi incitarea la ură trebuie oprite urgent”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al UDMR Hegedus Csilla, citată de publicaţia Transindex.
Aceasta a adăugat apoi că liderii locali ai UDMR muncesc pentru a detensiona situaţia şi a îndemnat la calm.
În paralel, preşedintele CNCD Csaba Asztalos a reamintit ieri de un studiu publicat anul trecut şi realizat de IRES din care reiese că nivelul încrederii în România vizavi de migranţi este unul foarte mic. De asemenea, acesta subliniază că comunitatea maghiară din Translivania e conectată la canalele media din Ungaria şi că este vulnerabilă astfel la discursurile antimigraţie promovate de guvernul lui Viktor Orban.
„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională şi din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde ştim foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigraţie. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău - şi nu numai - are şi această explicaţie, şi acest izvor poate să constituie: comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migraţie. (...) Am văzut discursul, am văzut poziţia oamenilor din Ditrău şi seamănă leit cu discursul anti-migraţie din statele din vestul Uniunii Europene: vrem să ne păstrăm cultura, religia, nu avem nevoie de ei, deşi unul dintre lucrători, cu forme legale, este de religie romano-catolică, dominantă în comună ”, a explicat preşedintele CNCD, într-o intervenţie la Digi24.
Contextul scandalului de la Ditrău
Sosirea a doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi recent la o brutărie din localitatea harghiteană Ditrău, i-a scos pe oameni în stradă. Sătenii spun că se tem pentru siguranţa lor şi cred că asiaticii le vor periclita tradiţiile locale şi cultura. Astfel, circa 200 de oameni s-au adunat miercuri, 29 ianuarie, în faţa primăriei, pentru a protesta faţă de faptul că fabrica a a angajat străini. Piumal şi Amahinda sunt din Srii Lanka şi au venit în România la muncă, dar sătenii nu-i vor în mijlocul lor. Oamenii sunt convinşi că va urma un val de migranţi şi că va creşte infracţionalitatea în zonă. În replică, patronii fabricii susţin că au vrut să angajeze muncitori din Ditrău şi din judeţul Harghita şi din apropiere, însă nu au găsit oameni dispuşi să facă această muncă.
Alungaţi de săteni
Potrivit Agerpres, s-a ajuns până acolo încât proprietara casei în care cei doi locuiesc a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat. Însă protestatarii nu s-au mulţumit cu atât. I-au urmărit pe cei doi în satul vecin şi au ameninţat-o şi pe celalată proprietară. În situaţia dată, conducerea fabricii caută un apartament în Gheorgheni pentru cei doi asiatici.
„Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a declarat directoarea fabricii, Köllő Katalin.