TVR, ca un câmp de luptă în războiul dintre Palate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„TVR - o afacere pe care politicul, indiferent de culoare, o duce spre faliment.”
„TVR - o afacere pe care politicul, indiferent de culoare, o duce spre faliment.”

În războiul fără milă, fără reguli şi fără nici un fel de urmă de preocupare pentru români şi România dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, protagoniştii recurg la orice fel de armament. Nu le putea scăpa din vedere audiovizualul românesc pe care şi unul, şi altul se zbat să şi-l subordoneze.

E drept, la acest capitol forţele sunt evident inegale. Prim-ministrul Victor Ponta are de partea sa, total şi necondiţionat, România tv, televiziunea tovarăşului său de partid, Sebastian Ghiţă. Atunci când trebuie, Antena 3, instrumentul de şantaj al lui Dan Voiculescu, uită de ciupelile pe care i le administrează periodic d-lui Ponta şi, în numele “nobilei” şi supremei cauze a luptei anti-băsiste, foloseşte artileria grea care tot în beneficiul Palatului Victoria acţionează.  Asta în veme ce Preşedintelui i-a rămas loial un singur post, până la urmă neînsemnat, b1tv, căruia, accidental i se mai alătură, discret, oricum fără accente groteşti, digi 24.

Atent la tot şi la toate, domnului Băsescu nu i-a scăpat, dacă nu cumva chiar domnia-sa a comandat-o prin mijloace specifice în utilizarea cărora este expert, reorientarea editorială a postului Realitatea tv. Numai că Televiziunea controlată de omul de afaceri Cozmin Guşă are o situaţie financiară dezastruoasă şi pare a fi victima sigură  a unui articol special consacrat audiovizualului din noua Lege a insolvenţei pregătită de guvern. Drept pentru care principialul, grijuliul şi blândul nostru preşedinte s-a gândit să îi sară în ajutor în două intervenţii publice, consumate la începutul săptămânii trecute.

În realitate, nu soarta deja nesemnificativei televiziuni a domnului Guşă îi provoacă insomnii domnului Băsescu. Deşi de mai bine de un an tratează cu indiferenţă Televiziunea Română, ştiind că vremea intervievatoarelor calde, cu năframă la gât şi întrebări dinainte cunoscute şi aprobate a trecut, şeful Statutului şi-a reamintit brusc săptămâna trecută de instituţia din Calea Dorobanţi. Şi uite aşa, când nimeni nu se aştepta, luni, 7 octombrie, într-una dintre lungile şi incoerentele sale intervenţii publice, dl. Băsescu s-a gândit să sară preventiv în ajutorul Televiziunii publice, declarând că articolul din Legea insolvenţei modificată ar fi un atac direct la TVR. Legea, mai exact prevederea referitoare la audiovizual,  caracterizată de preşedintele Traian Băsescu drept “un pas uriaş în afara limitelor democratice, o iniţiativă legislativă nedemocratică şi care va aduce mari deservicii României”,  înseamnă, în opinia Cotroceniului, un instrument, o stratagemă, ai căror beneficiari reali sunt indivizi asemenea lui Sebastian Ghiţă şi Dan Voiculescu.

Dacă observi cât de cât atent ce fac oamenii USL trimişi să conducă TVR, dacă înregistrezi totalul dispreţ la adresa legalităţii cu care îşi exercită atribuţiile indivizi marginali de teapa unor Elwis Săftoiu, Cristian Zgabercea şi Irina Radu, deveniţi prin voinţa reunită a troicii Ponta-Antonescu şi Voiculescu, şefii instituţiei din Calea Dorobanţi, nu se poate să nu îi dai dreptate Preşedintelui.

Nimeni, nici Consiliul de Administraţie controlat politic şi a cărui majoritate le e favorabilă puterii şi reprezentanţilor săi de la vârful TVR, nici Parlamentul căruia nici nu îi pasă că trebuia să analizeze demult Raportul de activitate al SRTV, depus la Registratura sa încă din iunie şi ascuns cu grijă partinică de insipidul Georgică Severin, nici măcar atât de sensibililul DNA, care firesc ar fi fost să studieze îndeaproape bătaia de joc la adresa banilor publici, jaful la drumul mare comis de acţiunile fanteziste şi ilegale conduse de şeful de bandă cu nume de personaj de desen animat Elwis Săftoiu, nu par să observe că starea financiară a TVR se degradează pe zi ce trece, că se fac achiziţii costitisitoare de mijloace fixe şi de emisiuni de care, în realitate, nimeni nu are nevoie, că din activitatea conducerii TVR a fost eliminată orice minimă grijă faţă de lege şi de destinul instituţiei.

În cea mai recentă a şedinţei Consiliului de Administraţie, cea din 9 octombrie 2013, au fost adoptate, în dispreţul oricărui bun-simţ, tot felul de hotărâri năzbâtioase, fanteziste al căror scop şi rezultat evident va fi falimentarea TVR şi punerea definitivă a crucii la căpătâiul ei. Ciudat e că deciziile în cauză sunt votate şi de foşti ori actuali teverişti, precum etern consilierul Cristian Niţulescu, veşnic alesul Sorin Burtea şi imemoriala doamnă Lucia Hossu Longin.

Curios şi nu prea, dacă luăm în calcul detaliul că fiecare dintre teveriştii activi ori în retragere pomeniţi mai sus a avut grijă să îşi vândă la preţ avantajos, cu o droaie de foloase la vedere şi colaterale, votul. Preţ care, pare-se, merită riscul de a răspunde cândva penal pentru complicitate la devalizarea, la distrugerea TVR. Şi pe urmă, dacă odată şi odată DNA le va cerceta acestor iresponsabili faptele, pot să pariez că doamna Hossu-Longin, sprintenă şi vocală cum o ştim, va da imediat o fugă la Antene şi cu vocea-i patetică, de regină ostrogotă cu cardul bancar mereu şi consistent realimentat de banii din TVR, va anunţa că ea însăşi va face un film despre propriile-i patimi.

Semnalul tras la începutul săptămânii trecute de către Şeful Statului pare a fi, aşadar, cât se poate de nimerit şi de îndreptăţit. Asta dacă nu am avea toate motivele să îl bănuim de nesinceritate, de ipocrizie şi de crase interese politice. Căci nu poate decât să ne mire grija subită a  Cotroceniului pentru Televiziunea Română şi supravieţuirea acesteia în clipa în care, undeva, în arhivă, la locul de cinste rezervat răzgândirilor strategic-interesate ale d-lui Băsescu,  am găsit următoarea declaraţie făcută în iunie 2012:

“Vreau să ştiţi la modul cel mai cinstit un punct de vedere despre Televiziunea Română: trebuie desfiinţată şi reînfiinţată. Această televiziune a ajuns o afacere de televiziune”.

Da, aşa este. TVR a fost o afacere băsistă în vremea conducerii Lăzescu-Culcer. E o afacere uselistă în timpul tandemului Săftoiu-Zgabercea. O afacere pe care politicul, indiferent de culoare, o duce spre faliment. TVR nu a fost şi nu este decât un câmp de luptă între putere şi opoziţie. Iar cum, la ora actulă, singura opoziţie credibilă vine dinspre Cotroceni şi preşedintele Traian Băsescu, TVR reprezintă câmpul de luptă al războiului dintre Palate. Război ale cărui costuri le plătim noi, românii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite