Tudose, despre Cuc: El nu e ministru, e pe post de muppets. E habarnist, e un monument de incompetenţă. Dragnea a încercat să mă oprească să-l demit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru Adevărul, Mihai Tudose, candidat Pro România la europarlamentare, l-a numit pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, „muppets-ul perfect al lui Dragnea“. Tudose susţine că în toamna anului 2017, când l-a dat afară din Guvern pe Răzvan Cuc, liderul PSD a încercat să-l oprească. Fostul premier a explicat de ce Guvernul PSD alege să construiască drumuri prin parteneriat public-privat, şi nu cu fonduri europene

Adevărul: PSD-ul o acuză pe Corina Creţu că a pus piedici pentru anumite proiecte de infrastructură.

Mihai Tudose: Am citit o declaraţie a unui monument de incompetenţă şi îl numesc pe Cuc (ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc - n.r.), care a declarat că atunci când doamna Creţu a fost la el birou i-a arătat ce multe proiecte are. Domle, proiectele alea ţinute într-un sertar nu au valoare de întrebuinţare din punct de vedere al Bruxelles-ului. Ele trebuie făcute bine şi trimise acolo. Eu cât am fost prim-ministru am lucrat cu Corina Creţu. Nu a fost o săptămâna în care să nu vorbim şi să nu rezolvăm ceva.

Şi cum aţi lucrat ?

Foarte simplu, foarte normal. Trimiţând proiecte şi oameni care nu minţeau, nu aveau alte interese.

Dar pe Cuc îl vedem toată ziua pe şantier.

Domnule, el nu e ministru. Şi-a închipuit cineva că el e ministru ? El e pe post de muppets acolo. La Brăila, l-a întrebat cineva de ce nu a trimis documentaţia pentru pod. Răspunsul lui a fost halucinant. „Avem nevoie de oameni competenţi la Bruxelles”. L-au întrebat colegii dumneavoastră ieri sau alaltăieri cum e cu autostrada de la Ploieşti la Braşov. A zis că nu ştie, că se mai gândeşte, că o să vadă. Omul e un „habarnist”. A fost pus acolo pe post de muppets.

Cum a ajuns a doua oară minsitru?

E muppets-ul perfect al lui Dragnea. Iar mă puneţi să vorbesc despre Dragnea în post.

În prima variantă a fost propunerea domnului Bădălău.

Niciodată nu a fost propunerea lui Bădălău. A fost a lui Dragnea.

Autostrada Moldovei, de fapt centura Bacăului, se mai face? Că în ziua în care s-a inaugurat acel metru de autostrada în Suceava, toate utilajele au fost la Bacău, dar a doua zi au dispărut.

Au fost şi ele să vadă evenimentul. Ele, utilajele. Eu sunt convins că autostrada Bacăului se va face în sfârşit. Poate că se va face chiar împotriva actualului Guvern. Se va face, dar de aici până la a confunda cei 17 kilometri în regim de autostradă de pe centura Bacăului cu autostrada Moldovei, care de fapt, Moldova ar trebui să aibă două autostrăzi. Una in nord către sud, spre Focşani, Brăila, Galaţi, Tulcea. Şi cealaltă care să traverseze dinspre Chişinău, să traverseze munţii pe pasul Oituzului.

În 2014-2015, guvernul Ponta, cu domnul ministru Ioan Rus, cu comisarul european Corina Creţu, a reuşit la Bruxelles şi a bătut în cuie master-planul României în ceea ce priveşte autostrăzile. Asta nu înseamnă că noi am pictat un desen frumos cu floricele pe câmpii şi băieţii ăia s-au uitat, „ne place, punem pe perete”. Nu. Înseamnă că Bruxelles-ul a aprobat acel master plan ca fiind eligibil pentru finanţare europeană. Acum, în loc să te duci cu acele autostrăzi, cum începusem eu în 2017, să te duci cu baza acelui master plan, cu proiectele de autostradă, să primeşti finanţare. Bani gratis, pe româneşte. Tu le dai în parteneriat public privat, le faci tu cu bani de la buget.

Cum explicaţi popular ce e parteneriatul public-privat?

Treaba e în felul următor. Că acolo poţi să faci cu cine vrei tu, cum vrei tu, cu ce firme vrei tu, cu acţionariat mai mult sau mai puţin la vedere. Şi  mai e ceva. Când iei bani de la Bruxelles, după ei vine OLAF-ul. Vin ăia şi controlează ce-ai făcut cu banii. Nu le convine, că au mai făcut cu TELDRUM-ul nişte chestii şi ghici ce. E OLAF-ul pe el cât capra. Acuma e bine aşa. Faci un parteneriat public-privat, găsim noi o firmă, cu bani de la buget, adică să nu vină altcineva să-i controleze.

Când l-aţi dat afară pe Cuc din Guvern a încercat Dragnea să oprească demiterea?

Da. Cred că a încercat să mă oprească mai abitir ca la celelate.

***

Fostul premier Mihai Tudose a vorbit, la Adevărul Live, despre experienţa trăită în spitalele de stat în urma infarctului sever pe care l-a suferit. Mihai Tudose, candidat pe lista Pro România pentru alegerile europarlamentare, a explicat de ce îşi doreşte un mandat la Bruxelles. Îl vor ajuta CCR şi Guvernul Dăncilă pe Liviu Dragnea să scape de condamnarea de trei ani şi jumătate cu executare din primă instanţă?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite