Tudor Chiuariu: „Neconstituţionalitatea Statutului parlamentarilor priveşte mecanismul şi nu termenul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat miercuri că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Statutului parlamentarilor priveşte mecanismul prin care mandatul unui parlamentar încetează în baza raportului ANI, fără să existe o decizie judecătorească.

„Nu poate înceta un mandat reprezentativ al unui membru al Parlamentului printr-un act administrativ al executivului, această chestiune e o premieră absolută în istoria constituţională democratică. Orice referire la o încetare de mandat reprezentativ prin trecerea unui termen şi comunicarea unui act creează incertitudine juridică şi creează situaţii absurde în care mandatul respectiv s-ar putea să înceteze în baza unui raport care ulterior poate fi anulat de instanţă“, a argumentat Chiuariu.

Senatorul PNL a declarat că, în opinia sa, problema de neconstituţionalitate nu priveşte majorarea termenului de contestare a raportului ANI de la 15 zile la 45 de zile doar în cazul parlamentarilor, menţionând că aceştia fac parte dintr-o altă categorie de demnitari.

Chiuariu a mai susţinut că în cazul prevederii pentru care a propus iniţial abrogarea va trebui să se găsească un alt mecanism prin care încetarea mandatului unui parlamentar constatat incompatibil să înceteze.

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea PDL şi PPDD de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului parlamentarilor referitoare la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate. În aceste condiţii, Statutul se va întoarce în Parlament, pentru a fi pus în acord cu decizia CC.

În 14 februarie, PDL şi PPDD au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor două Camere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite