Trump, după întâlnirea cu Iohannis: Qatar a fost un finanţator istoric al terorismului. Îi cerem să oprească imediat finanţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, a acuzat Qatarul că este un finanţator istoric al terorismului şi a cerut altor state, fără să le nominalizeze, să oprească susţinerea financiară pentru organizaţiile teroriste.

”Qatar a fost finanţator istoric al terorismului, la nivel înalt. Acele naţiuni au venit şi mi-au spus despre înfruntarea Qatarului privind acest comportament. A trebuit să luăm o decizie: pornim pe calea uşoară sau trecem la acţiuni dificile, dar necesare? Trebuie să oprim finanţarea terorismului. Am hotărât, împreună cu secretarul de Stat Rex Tillerson, cu generalii noştri că este timpul să cerem Qatarului să oprească finanţarea terorismului”, a declarat Donald Trump la conferinţa de presă comună susţinută la Casa Albă alături de Klaus Iohannis.

Trump a lăsat de înţeles că şi alte state ar putea fi sancţionate pentru sprijinul acordat mişcărilor şi ideologiilor teroriste. ”Cer tuturor naţiunilor să oprească imediat sprijinirea terorismului, să nu mai înveţe oameni cum să ucidă alţi oameni, să nu le umple minţile cu ură şi intoleranţă. Nu voi numi alte ţări, dar nu am terminat de rezolvat problema, însă o vom rezolva. Nu avem de ales”, a spus Trump.

Preşedintele american a subliniat că înfrângerea ISIS şi a altor organizaţii teroriste este un obiectiv asumat încă din campania electorală. ”Opriţi finanţarea, opriţi propovăduirea urii şi opriţi crimele. Cerem Qatar şi altor naţiuni din regiune să fac mai mult şi mai repede (...) Să sperăm că va începutul sfârşitului pentru finanţarea terorismului, începutul sfârşitului pentru terorism”, a conchis Trump.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul şi-au întrerupt, luni, relaţiile diplomatice cu Doha, pe care o acuză că întreţine legături cu ”organizaţii teroriste şi grupări sectare care caută să destabilizeze regiunea, între care Fraţii Musulmani, Daesh (acronimul arab al grupării Statul Islamic) şi Al-Qaida”.

Aceste ţări, care-i reproşează totodată Qatarului apropierea sa faţă de Teheran, marele rival regional al Riadului, au impus de asemenea restricţii aeriene dure şi şi-au închis frontierele terestre şi maritime cu micul emirat bogtat în gaze naturale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite