Traian Băsescu, pentru Associated Press: „România trebuie să elimine corupţia sau să fie în afara Europei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, în timpul interviului acordat Associated Press FOTO AP
Traian Băsescu, în timpul interviului acordat Associated Press FOTO AP

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Associated Press, că România trebuie să lupte împotriva corupţiei sau să se mulţumească să fie privită ca un stat care nu face parte din Europa.

Băsescu  a afirmat că România are o problemă serioasă de imagine – una care, după cum a recunoscut şeful statului, a alimentat îngrijorările Europei de Vest cu privire la imigranţii care caută să se îmbogăţească şi la infractori, în cazul în care statul este primit în zona Schengen.

Să reacţionăm pozitiv la asta şi să facem din aderarea la Schengen un obiectiv naţional”, a spus liderul în vârstă de 61 de ani.

Olanda, precizează AP, s-a opus aderării la Schengen a României şi Bulgariei, iar Germania şi Finlanda şi-au exprimat, de asemenea, reţinerile. Potrivit Transparency International, România este una dintre cele mai corupte ţări ale Uniunii Europene. Băsescu spune că imaginea pătată a ţării este principalul motiv pentru care România nu poate atrage fonduri europene – oamenii se tem că banii vor dispărea, pur şi simplu.

Referindu-se la o serie de scandaluri de corpuţie care implicau câţiva miniştri, Băsescu s-a întrebat dacă “România este dispusă să sacrifice doi sau trei oficiali corupţi” pentru interesul naţional.

“Este un test pentru clasa politică”, a spus preşedintele. Fraudele au fost multă vreme nepedepsite în România, comentează AP, în special în cazul celor care aveau relaţii la nivel înalt, dar în ultimii ani au fost judecaţi tot mai mulţi oficiali.

Associated Press oferă drept exemplu cazul fostului premier Adrian Năstase, dar şi al altor doi miniştri care luna trecută au fost condamnaţi, pentru fapte de corupţie, la trei ani de închisoare.

Băsescu are o reputaţie de a fi direct, dar în interviul cu AP – precizează sursa amintită – a părut să fie relaxat, a râs şi a gesticulat. Întrebat care sunt slăbiciunile sau eşecurile sale, a răspuns : “Vă rog, nu-mi cereţi să mă arăt vulnerabil acum!”.

Rezolvarea cazurilor miniştrilor corupţi, reforma legilor sau îndeplinirea altor condiţii impuse de UE, a spus preşedintele, “sunt probleme minore în comparaţie cu transformarea ţării într-una care este în Schengen”. 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite