Joe Biden şi Traian Băsescu s-au întâlnit la Cotroceni. Băsescu: „Trebuie să întărim statul de drept“. Biden: „Domnule preşedinte, ne veţi lipsi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden şi Traian Băsescu au susţinut o declaraţie de presă comună FOTO Adevărul/Eduard Enea
Joe Biden şi Traian Băsescu au susţinut o declaraţie de presă comună FOTO Adevărul/Eduard Enea

În a doua zi pe pământ românesc, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost primit de preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni. După ce au discutat mai bine de o oră în spatele uşilor închise, cei doi lideri politici au suţinut o declaraţie comună în care au subliniat importanţa statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden a fost primit, la ora 09.44, de preşedintele Traian Băsescu cu braţele deschise la Palatul Cotroceni. Cei doi lideri s-au îmbrăţişat amical. ”Nu ne-am mai văzut de mult”, i-a spus în engleză preşedintele Traian Băsescu vicepreşedintelui Statelor Unite, iar Joe Biden a răspuns: ”Mă bucur să vă văd”. 

Apoi, cei doi lideri politici au dat mâna în faţa jurnaliştilor şi au făcut fotografia oficială. 

Cei doi au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de discuţii în plenul delegaţiilor oficiale. Din delegaţia României au mai făcut parte ministrul de Externe Titus Corlăţean, ministrul Apărării Mircea Duşa şi secretarul de stat Bogdan Aurescu. La întâlnire a participat şi Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti.

Preşedintele României şi vicepreşedintele SUA au discutat mai bine de o oră la Palatul Cotroceni. Puţin după ora 11.00, Traian Băsescu şi Joe Biden au susţinut o declaraţie de presă comună, în grădina Palatului Cotroceni.

Joe Biden şi Traian Băsescu la Palatul Cotroceni FOTO Eduard Enea 

Joe Biden primit la Cotroceni de Basescu FOTO Eduard Enea

Traian Băsescu

„Astăzi am avut o întâlnire extrem de importantă cu domnul Biden. Am discutat pricipalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe agenda regională. Afirm că, după intrarea României în NATO şi UE, parteneriatul strategic cu SUA este al treilea mare angajament politic de după Revoluţie. Am discutat despre consolidarea statului de drept în România, ca o premisă a realizării la parametri maximi a parteneriatului cu SUA. Am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care a avut-o SUA în momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forţe navale şi forţe terestre care să participe la orice fel de misiune, care să participe în special la descurajarea apetitului Rusiei de a redeveni URSS. Este o probă a faptului că SUA îşi respectă cuvântul. Şi noi trebuie să ne respectăm cuvântul şi să întărim statul de drept. Am discutat despre dependenţa energetică exagerată faţă de gazele din Rusia. Am mai discutat despre investiţiile americane în România, care au creat zeci de mii de locuri de muncă“.

Joe Biden:

Traian Basescu si Joe Biden la Cotroceni FOTO Eduard Enea

„Este o deosebită plăcere să mă întorc în România, într-o zi aşa de frumoasă. Vă mulţumesc pentru angajamentul dvs pentru parteneriatul transatlantic. Sunt uimit de progresul pe care l-aţi realizat. Într-o singură generaţie, v-aţi ridicat de la tiranie pentru a vă alătura NATO. Se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO. Dacă ar fi fost după mine, am fi sărbătorit a 15 aniversare. Am încercat să vă introduc mai devreme în NATO. Românii au fost alături de noi în Balcani, Irak şi Afganistan. Mi-aţi confirmat speranţele mele, românii au fost alături de noi. Toţi plini de curaj, fără rezerve, pe câmpul de luptă. Aţi oferit o zonă de tranziţie pentru a ne ajuta să retragem forţele din Afganistan. Vreau să încurajăm România să continue eforturile de suplimentare a bugetului armatei cu 2% din PIB, aşa cum aţi suplimentat anul acesta, este un pas înainte pentru România şi pentru NATO.

Aşa cum am discutat adesea cu preşedintele Traian Băsescu, chiar şi la telefon, preşedintele SUA apreciază alianţa cu dvs. Am venit să stau pe pământ românesc şi să spun că vom onora articolul 5 din Tratatul NATO. Noi ne sprijinim unii pe alţii. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim pregătiţi pentru a aplica sancţiuni mai puternice. Vom creşte prezenţa militară în Europa de Est. Trebuie să ştiţi că niciun român şi niciun american nu trebuie să fie deasupra legii. Alianţa noastră este puternică şi în mare măsură datorită dumneavoastră. Viitorul este al nostru şi însemnă libertate. Domnule preşedinte, după ce terminaţi mandatul ne veţi lipsi! Domnule Băsescu, încurajăm eforturile dumnevoastră de a consolida statul de drept aici. Viitorul este al nostru în libertate. Lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai o bună guvernare, ci şi patriotism.Dumnezeu să binecuvânteze România şi America!“

Declaraţii comune Joe Biden - Traian Băsescu

În momentul în care vicepreşedintele SUA şi-a încveput discursul, steagul Americii, folosit conform protocolului, a fost doborât de vânt.

Biden va avea o întrevedere şi cu prim-ministrul Victor Ponta, la Palatul Victoria. Apoi, al doilea om al SUA  a revenit la Palatul Cotroceni, pentru a prezenta concluziile vizitei, într-o ceremonie organizată de Ambasada SUA la Bucureşti.

Iată discursul de final al vicepreşedintelui SUA, Joe Biden:

„Vreau să le mulţumesc preşedintelui şi premierului, a fost o plăcere să fim împreună. Vreau să urez bun venit acestor oaspeţi foarte distinşi, în această clădire frumoasă. E un moment important în relaţiile dintre cele două ţări.  Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit aici. Noi numim asta o vacanţă, când trebuie să asculţi discursul unei persoane oficiale. Ne dăm seama că există diferenţe politice, dar un lucru care îi leagă pe români este că toţi sunt în favoarea democraţiei, într-un stat de drept. Mulţumesc societăţii civile, pentru că încearcă să creeze o societate demnă pentru români. Ne aşteptăm, şi spun asta tinerilor din public, nu numai din partea românilor, ci şi din partea americanilor şi europenilor, ca popoarele din NATO şi UE să împărtăşească valori comune, baza alianţei occidentale. Când am venit aici acum cinci ani, am văzut că istoria dumneavoastră reprezintă unul dintre cele mai mari succese din viaţa contemporană. Sunt uimit de curajul celor care au riscat totul pentru a construi această societate liberă şi sunt mândru că SUA au jucat un mic rol în asta.  Trupele americane sunt onorate să fie alături de trupele româneşti în Afganistan şi în alte părţi ale lumii unde au servit împreună.  Le-am spus premierului şi preşedintelui că România şi-a îndeplinit datoria sacră în ochii preşedintelui Obama şi ai mei. Naţiunile din NATO nu sunt niciodată singure.

Pentru orice democraţie tânără, lucrul cel mai greu este să îngroape dovezile tiraniei, corupţiei din trecut. Fiecare ţară are în faţă provocări, chiar şi ţara mea e în aceeaşi situaţie şi depinde de alegerile pe care statul le face. Corupţia, aceasta reprezintă un cancer. Bugetele naţionale din ce în ce mai limitate restrâng investiţiile naţionale, limitează talentul unei generaţii şi îndepărtează investiţiile, privează oamenii de demnitate. Corupţia e doar o altă formă de tiranie. Corupţia, de asemenea, este un pericol prezent nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională a ţării respective. Corupţia a devenit un instrument al politicii externe pentru unele ţări. Când politicienii pot fi cumpăraţi, când presa devine un instrument al propagandei, acolo veţi găsi o societate care pierde controlul asupra propriului destin.  Nu doar securitatea politică, dar şi cea fizică e compromisă. Am văzut asta în Ucraina, cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul, au slăbit capacitatea de apărare a ţării, deci lupta împotriva corupţiei este posibilitatea de autoapărare.  Mulţi dintre dumneavoastră, din Guvern sau din afară, aţi luptat pentru eliminarea corupţiei şi vă aplaud pentru asta.

DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis 1000 de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste 6.000 de cazur de incompatibilitate de persoane care aveau proprietăţi nejustificate. Sunt lucruri care mai trebuie făcute, nu e de mirare că instituţiile anticorupţie sunt cotate ca fiind cele mai credibile.  Cetăţenii români se implică, de asemenea, de la elevii de şcoală care învaţă să nu plătească mită. Corupţia e o problemă grea şi complexă în orice ţară, însă poate fi rezolvată. Vă îndemn ferm să faceţi paşi înainte, cereţi instituţiilor judiciare să fie libere de influenţa politică. Insistaţi că nimeni nu e deasupra legii! Românii au luptat împotriva corupţiei de multă vreme. Recent, am auzit o poveste veche. Cuza, fondatorul României moderne, se spune că s-a deghizat ca ţăran şi a pretins că ar cumpăra lapte de la un negustor care îi păcălea pe clienţi folosind două măsuri. Cuza l-a confruntat pe negustorul necinstit. E o parabolă, dar una care arată cum gândesc investitorii despre piaţă.  Ei vor să facă afaceri unde sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată de cea falsă. M-am preocupat de problema asta în lumea întreagă. Am învăţat că trebuie să fie judecători fără frică, poliţişti curajoşi, procurori care ignoră intimidarea.

Trebuie ca liderii comunităţii de afaceri să lupte împotriva corupţiei.E nevoie de politicieni care să înţeleagă că e nevoie ca Guvernul să servească oamenii, nu invers, e nevoie de presă independentă şi de o implicare pasionată a fiecărui cetăţean.  Ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea glas minorităţilor, să ceară responsabilitate, să ţină puterea sub control şi aici, în Sala Unirii, ne aşteptăm să fiţi promotorii demnităţii, apărători ai drepturilor fundamentale ale femeilor, etniei rome. Sigur, vor fi întotdeauna sceptici, dar gândiţi-vă că societatea civilă a mai schimbat lumea şi o mai poate face. Trăim timpuri deosebite. Democraţia nu e o destinaţie. Este drumul pe care mergem. 

Cât timp mergem pe acest drum, nu veţi fi niciodată singuri. Veţi avea SUA şi alte state ca aliaţi, prieteni, naţiuni libere alături de dumneavoastră. Azi ne confruntăm cu alte pericole, cum ne-am confruntat cu ani în urmă, avem alte pericole care ameninţă naţiunile.  Guvernele trebuie să fie puternice şi să lupte împotriva corupţiei. Nu pot să îmi imaginez o Europă liberă fără o Românie puternică şi independentă şi nu este numai în interestul dumneavoastră să vă ocupaţi de aceste probleme. Cu cât sunteţi mai puternici, cu atât sunteţi mai independenţi.“, au fost cuvintele de final ale lui Joe Biden.

Vicepreşedintele american Joe Biden a aterizat marţi pe Aeroportul Otopeni la bordul Air Force Two pentru o vizită oficială de  două zile. Biden a susţinut un discurs la baza 90 de la Otopeni, în care a mulţumit soldaţilor români pentru curajul dovedit în teatre de război NATO şi a reasigurat România de sprijinul total al aliaţilor, în contextul tensiunilor din Ucraina.

Vicepreşedintele SUA şi soţia sa au fost întâmpinaţi la Aeroportul Otopeni, la scara avionului, de către ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.Oficialul SUA a primit salutul Gărzii de Onoare. Ministrul Corlăţean i-a oferit soţiei vicepreşedintelui american un buchet de flori.

El a ajuns la Bucureşti la invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, într-un context regional extrem de tensionat, cauzat de criza din Ucraina.

Citeşte şi:

  • Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden După cum se ştie, în această săptămână, numărul 2 în ierarhia administraţiei americane va poposi la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele şi cu premierul din România, despre situaţia tot mai îngrijorătoare din Ucraina. Anterior, Avril Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii l-a informat pe şeful statului român cu privire la posibile evoluţii la est de frontiera răsăriteană a NATO.  
  • Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
  • Biden: România a progresat în consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de făcut România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mediafax, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun".
  • SUA este alături de România - vestea cea mai importantă a momentului Vizita lui Joe Biden în România, la o săptămână după prezenţa în ţara noastră a şefului NATO şi a adjunctei şefului CIA, precum şi înainte de venirea şefului Pentagonului - arată că SUA rămâne un partener pentru România şi că, în actualul context geopolitic, suntem şi trebuie să ne simţim în siguranţă.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite