Tăriceanu sesizează CCR ca să-l salveze pe Dragnea. Miza: blocarea dosarului Belina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă CCR va spune că ancheta în cazul Belina este neconstituţională, cercetarea penală va fi îngropată, la fel ca în cazul ordonanţei 13, deci Liviu Dragnea va scăpa de orice emoţie. Potrivit unor surse politice, tot juriştii PSD vor formula sesizarea asumată de Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului, va sesiza Curtea Constituţională (CCR) în dosarul Belina, care a provocat remanierea miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. „V-am spus că aştept punctul de vedere al experţilor. Mi l-au prezentat de dimineaţă, aşa încât luni voi depune la CCR sesizarea despre care am vorbit“, a anunţat liderul ALDE, ieri, la Parlament. Practic, Tăriceanu va cere Curţii să constate că procurorii DNA au încălecat o altă putere a statului - cea executivă- prin anchetarea unor miniştri.

Miza este blocarea dosarului Belina. Dacă CCR va spune că ancheta este neconstituţională, cercetarea penală va fi îngropată, la fel ca în cazul ordonanţei 13, deci Liviu Dragnea va scăpa de orice emoţie. Chiar dacă nu a fost audiat până acum la DNA, liderul PSD este vizat din umbră. În urmă cu patru ani, când Ministerul Dezvoltării a iniţiat hotărârea de guvern prin care lacul Belina a fost trecut în administrarea CJ Teleorman, Dragnea era ministru al Dezvoltării, iar Sevil Shhaideh secretar de stat. În plus, lacul a fost închiriat ulterior de firma Tel Drum, controlată de apropiaţii liderului PSD.

În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Drganea însuşi putea sesiza CCR, însă Opoziţia l-ar fi acuzat că se foloseşte de o demnitate publică pentru a scpăa de problemele penale. Aşa că a negociat cu Tăriceanu, iar demersul va fi semnat până la urmă de liderul ALDE. Potrivit unor surse politice, tot juriştii PSD vor formula sesizarea.

„Deschide cale aunor abuzuri“
PNL solicită Curţii să respingă ca inadmisibilă sesizarea pe care liderul ALDE. Liberalii consideră că, prin această sesizare la CCR în cazul Belina, Tăriceanu solicită, de fapt, imunitate pentru emiterea tutror  Hotărârilor de Guvern, astfel încât nimeni să nu răspundă în cazul în care este încălcată legea sau se creează prejudicii.

„Validarea unei astfel de interpretări deschide calea unor abuzuri de neimaginat în legătură cu resursele publice, fie că este vorba de proprietăţi sau că este vorba de fonduri publice. Aşadar, dacă i s-ar da curs solicitării dnului Tăriceanu, de a doua zi Guvernul PSD-ALDE nu ar mai fi îngrădit cu nimic ca prin Hotărâre de Guvern să opereze orice deturnare de fonduri publice sau proprietăţi pofteşte“, susţine PNL.

Tudose se dezice de legile Justiţiei

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că noile legi ale Justiţiei vor fi asumate de către coaliţia PSD-ALDE, nu de către Guvern, aşa cum se stabilise iniţial. „Domnul Tudoel Toader va veni cu pachetul de refomră la Comisia Juridică, îl va prezenta, urmand ca apoi coaliţia să promoveze pachetul de legi prin iniţiativă parlamentară“, a anunţat liderul ALDE. Practic, premierul Mihai Tudose a refuzat să-şi lege numele de pachetul de legi ale Justiţiei, în condiţiile în care societatea civilă a criticat vehement demersul lui Tudorel Toader. Mingea e acum în terenul Parlamentului, acolo unde juriştii PSD, printre care Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, se pregătesc să intervină pe text.

Dacă i s-ar da curs solicitării lui Tăriceanu, Guvernul PSD-ALDE nu ar mai fi îngrădit cu nimic să opereze orice deturnare de fonduri publice sau proprietăţi pofteşte. PNL
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite