Tăriceanu critică ancheta DNA de la Ministerul Justiţiei: O imixtiune nepermisă în activitatea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, marţi, ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la Ministerul Justiţiei (MJ) cu privire la adoptarea OUG 13, susţinând că aceasta reprezintă o imixtiune nepermisă a Parchetului în activitatea Guvernului.

„Sunt extrem de preocupat de acţiunea DNA de a ancheta modul în care au fost elaborate acte legislative la nivelul Guvernului. Acest lucru înseamnă o imixtiune nepermisă a Ministerului Public în activitatea Guvernului. Guvernul, după cum ştiţi, este putere separată în stat şi rolul de control al Guvernului este exercitat de Parlament”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a calificat ancheta DNA la MJ drept o anomalie. „Anchetarea deciziilor politice ale Guvernului nu s-a pomenit nicăieri în nicio ţară din Europa şi nici în România de 27 de ani ca parchetul să interfereze în modul în care Guvernul elaborează actele legislative. Răspunderea pentru aceste acte este una politică şi Guvernul trebuie să dea socoteală până la urmă în faţa electoratului. Aceasta este singura cenzură pe care Guvernul o are”, a mai spus el.

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Oana Schmidt Hăineală a venit marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul în care se fac cercetări legate de modul de elaborare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

În acelaşi dosar, luni a fost audiat şi fostul secretar de stat Constantin Sima, tot în calitate de martor. Sima declara că nu a contribuit la elaborarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 13/2017 privind codurile penale, abrogată duminică de Guvern, la cinci zile după adoptare.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, vineri, încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală, la solicitarea procurorului general al României, care a arătat că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea "în condiţii de imparţialitate” a dosarului de la DNA.

După decizia CSM, Ministerul Justiţiei a anunţat că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat primului-ministru încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Sima şi Hăineală erau din 16 ianuarie secretari de stat la Ministerul Justiţiei. Înainte de încetarea detaşării, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi delegase atribuţiile lui Constantin Sima, pentru perioada 1-7 februarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.

Legat de acest dosar, DNA a precizat că se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite