Talpeş, mesaj către Băsescu privind posibila fraudare a alegerilor din 2009: Cum, măi amărâtule, le dădeai peste bot? Erai în alegeri, de ei depindeai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş. FOTO Eduard Enea
Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş. FOTO Eduard Enea

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a comentat, miercuri, la Adevărul Live, declaraţiile făcute de Dan Andronic, fostul sfetnic al lui Traian Băsescu, referitoare la posibila fraudare a alegerile prezidenţiale din 2009. Talpeş a subliniat că aceste declaraţii ar trebui cercetate de instituţiile abilitate pentru a fi văzute dacă sunt sau nu adevărate.

Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, a vorbit, la Adevărul Live, despre dezbaterile referitoare la alegerile prezidenţiale din 2009, în contextul în care fostul consultant politic Dan Andronic a sugerat că DNA şi SRI s-ar fi implicat în desfăşurarea scrutinului.

Redăm integral dialogul între jurnalistul Cristian Unteanu şi fostul şef al SIE, Ioan Talpeş:

Cristian Unteanu: Ce părere aveţi de ideea de a se pune sub semnul întrebării a unor alegeri prezidenţiale?

Ioan Talpeş: Eu cred că suntem la limita absolută a jocurilor nefericite. Trebuie să se încheie. Trebuie să se intervine. Nu ştiu cine, Procuratura Generală?  Să facă o cercetare clară, directă, pentru a se stabili dacă un om în deplinătatea, pentru că nu pot să-l acuz ape Andronic că ar fi nu ştiu ce... Am auzit răspunsul domnului Băsescu care spune: cum să spună ei, că le dădeam una de le tâşnea sângele. Le dădea peste bot? Adică chiar aşa de proşti îi vede pe cei din jur. Cum, măi amărâtule! Erai în alegeri, de ei depindeai. Ei au vrut să-ţi explice atunci că ei sunt statul şi sunt sigur că a râs. El nu mai era statul la data aceea şi probabil cineva, şi s-a văzut, că au operat în această manieră ceilalţi, că d-aia s-a ajuns la 2014.

Cristian Unteanu: Se poate ca acest episod să fie real?

Ioan Talpeş: Eu nu am nicio dată care să-mi permită mie, marginal fiind, să judec în altă perspectivă, decât aceea a lui Andronic. Dar pot să vă spun că în niciun caz nu trebuie să se treacă peste această declaraţie a lui Andronic. Dacă se trece peste această declaraţie a lui Andronic probabil România va intra în colaps. 

Cristeanu Unteanu: Da, este o situaţie pe care nu şi-o poate dori niciun om cu scaun la cap, indiferent de simpatiile sau antipatiile politice care au ajuns să devină atât de corozive în România. Sigur, peste tot sunt aceste jocuri antagonice.

Ioan Talpeş: Nu, nu există pe tot!

Cristian Unteanu: Nu la acest nivel.

Ioan Talpeş: Ca directorul SRI, directorul operativ al SRI, şefa Procuraturii Generale, nu, nu există aşa ceva niciunde“. 

În turul doi al alegerilor prezidenţiale din  2009 s-au confruntat Traian Băsescu şi Mircea Geoană, primul reuşind să câştige competiţia „la mustaţă“.    

Andronic, chemat în Comisia de control a SRI 

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat marţi, la Parlament, că jurnalistul Dan Andronic va fi audiat săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei, în legătură cu afirmaţiile pe care acesta le-a făcut cu privire la turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. Ţuţuianu a ţinut să precizeze că o implicare a Serviciului Român de Informaţii şi a DNA în procesul electoral ar fi „foarte gravă” şi nu ar face altceva decât să submineze bazele democratice ale statului.

Dan Andronic a scris luni că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic spune că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor, Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

„Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009“, a scris Andronic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite