Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare. Hunor: Nu ştiu cine îmi va lua locul
0
Kelemen Hunor a anunţat, vineri, că demisionează din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare. Hunor a precizat că în acest moment nu ştie cine îi va lua locul în Guvern. În schimb, ministrul Mediului, Attila Korodi, rămâne în Executiv
„S-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcţia de ministru al Culturii şi din funcţia de vicepremier”, a anunţat Kelemen Hunor, precizând că este un lucru absolut normal şi absolut firesc. El a precizat că se va implica în procesul demarat împotriva Comisiei Europene care a respis Iniţiativa Cetăţenească Europeană, privind protecţia minorităţilor naţionale şi nu i se pare normal să facă parte în acelaşi timp din Guvernul României, care s-a manifestat împotriva acestei iniţiative.
Kelemen a mai precizat că ministerul Culturii va rămâne tot la UDMR. De asemenea, preşedintele UDMR a precizat că ministrul Mediului, Attila Korodi, rămâne în funcţie. "Protocolul de colaborare nu se schimbă, cele două ministere rămân la UDMR", a mai spus el, precizând că încă nu s-a luat o decizie privind succesorul său. Demisia va fi depusă zilele acestea. "UDMR va avea şi un candidat propriu la preşedinţie", a mai spus Kelemen, preiczând doar că "trebuie să fie un candidat bun", fără a da nume.
Surse din UDMR au susţinut că el ar fi candidatul, dar Kelemen a refuzat să comenteze. Decizia va fi luată joi. Liderii UDMR s-au reunit, vineri, în şedinţa Consiliului Permanent pentru a decide dacă rămân sau pleacă de la guvernare. Membrii Consiliului au agreat idee că UDMR rămâne la guvernare, decizia fiind luată independent de hotărârea personală a lui Kelemn Hunor de a părăsi Guvernul Ponta.
Referitor la iniţiativa cetăţenească europeană privind drepturile minorităţilor maghiare, care a stat la baza apariţiei nemulţumirii etnicilor maghiari şi ameninţării cu ieşirea de la guvernare, Kelemen a precizat că subiectul trebuie să facă obiectul unei dezbateri în Parlament, la toamnă.
„Este un subiect în care nu se poate stabili poziţia statului român dor de către un minister. Am popus o dezbatere în Parlament pentru a dezbate rolul minorităşilor şi pentru a nuanţa şi poziţia României. Până ce dezbaterile nu se vor finaliza, România nu va înainta alte documte către Curtea de la Luxembourg“, a declara liderul Uniunii, precizând că aceasta este soluţia de compromis la care s-a ajuns în urma discuţiilor de joi cu premierul Victor Ponta.
Verestoy Attila: Susţin rămânerea la guvernare
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, vineri dimineaţă, la RFI, că susţine rămânerea Uniunii la guvernare, dar că liderul organizaţiei, Kelemen Hunor, are opţiunea personală a demisiei din Guvern, ceea ce nu implică automat şi plecarea UDMR din Executiv.
Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR care are loc la Cluj-Napoca a început în jurul orei 11.30, liderii Uniunii reunindu-se pentru a decide dacă UDMR iese sau nu de la guvernare.
La sosire, fostul preşedinte al UDMR Marko Bela a declarat că el se pronunţă pentru o bună colaborare şi pentru interese reciproce de a colabora, iar senatorul Verestoy Attila spunea că participarea la guvernare este în interesul comunităţii maghiare, al stabilităţii şi al majorităţii.
La rândul său, preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, afirma în cursul dimineţii că nu crede că balanţa va înclina spre ieşirea de la guvernare, existând atât puncte pozitive, cât şi negative.
Preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, Biro Rozalia, care este şi preşedinte al CRU, spunea joi că va vota pentru o reprezentare eficientă a UDMR în Guvernul României.
De la şedinţă a absentat vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.
Consiliul Permanent al UDMR este organismul de conducere al Uniunii care se întruneşte între două şedinţe ale Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), iar din acesta fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, între care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepreşedintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar şi preşedintele Organizaţiei de Femei, Biro Rozalia, preşedintele Consiliului Naţional al Primarilor şi Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari şi demnitari maghiari din administraţia publică locală.
De ce s-au agitat spiritele
La finalul săptămânii trecute, etnicii maghiari ameninţau Guvernul cu măsuri radicale dacă MAE nu se va retrage din procesul pe care udemeriştii îl au cu Comisia Europeană. Ministrul de Externe nici nu ia în calcul o astfel de variantă.
Intervenţia Ministerului Afacerilor Externe în procesul de la Curtea Europeană de Justiţie, în care udemeriştii au contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene, privind protecţia minorităţile naţion,ale a tulburat liniştea în Guvernul Ponta. Liderul Uniunii Kelemen Hunor s-a lansat sâmbătă într-un atac dur la adresa ministrului de Externe, Titus Corlăţean, despre care a spus că are o „gândire depăşită“. Hunor susţine că poziţionarea MAE l-a pus în situaţia de a fi „ignorat“ şi „umilit“, întrucât nu a fost informat cu privire la intervenţia României în proces.
„Eu am militat pentru coaliţia cu PSD. Când am făcut această coaliţie ne-am gândit pentru o perioadă mai lungă, până în 2016, şi cred că ar trebui să meargă până în 2016, dar nici nu pot să fiu pus în situaţia de a fi ignorat, umilit, şi să aflu, ulterior, că România a intervenit într-un astfel de proces unde eu sunt parte a procesului. Titus Corlăţean are destulă experienţă pentru a putea ghici că, fără să ne consulte şi mergând în această direcţie, la un moment dat va fi o tensiune, va fi o situaţie care va necesita o discuţie mai amplă“, a menţionat Kelemen, care a cerut MAE să se retragă din proces.
În ciuda ultimatumului dat de Kelemen Hunor, Titus Corlăţean nici nu ia în calcul o eventuală retragere a iniţiativei. Mai mult, Corlăţean ia arătat uşa colegului său de guvernare. „Coaliţiile vin şi pleacă. Statul rămâne“, i-a transmis prin intermediul presei, ministrul de Externe. Totodată, Corlăţean a explicat că poziţionarea României de partea Comisiei Europene în chestiunea drepturilor minorităţilor nu reprezintă decât o confirmare a unui fapt deja cunoscut
Citeşte şi:
UDMR nu vrea să guverneze cu PPDD. Hunor: Ar fi un dezastru
Alianţa dintre PSD şi PPDD încă nu s-a reralizat, dar deja au apărut primele critici din interiorul coaliţiei de guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că, din punctul său de vedere, cooptarea PPDD la guvernare ar fi un dezastru, ca imagine, şi că nu este de acord cu aceasta.