UPDATE Aleşii au renunţat la superimunitate. Zgonea: „Ne legăm de ceva ca să dăm bine la presă sau muncim?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii s-au contrat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu privire la modificarea Regulamentului, care include prevederi referitoare la solicitările Justiţiei, inclusiv unele declarate neconstituţionale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, În cele din urmă, Valeriu Zgonea a retrimis proiectul la Comisie, care a eliminat prevederile cu probleme.

UPDATE Deputaţii din Comisia pentru Regulament au eliminat prevederile care susţineau că procurorii ar fi trebuit să le ofere parlamentarilor "motive concrete şi temeinice" când solicită ridicarea imunităţii. În 2013, când au încercat să modifice Regulamentul în mod similar, CCR a declarat neconstituţională această prevedere.

”Este straniu pentru mine că nu putem face în două luni şi jumătate un consens între liderii grupurilor. Nu vorbesc de ultimii 10 ani, că nu s-a vrut. Fostul preşedinte de la PDL a modificat Regulamentul doar unde îl deranja. Ne legăm de ceva ce ne place nouă, să dăm bine la presă, sau suntem capabili să îi ascultăm pe toţi şi să muncim? Am citit Regulamentul. Am avut o discuţie cu Emacu (n.r.: Gheorghe Emacu, preşedintele Comisiei pentru Regulament) şi am aflat povestea. Mi se pare straniu ca un membru al Comisiei să îi jignească pe ceilalţi. Din punctul meu de vedere, discuţiile ar trebui făcute aici”, a spus Zgonea, cu referire la modificările care ar permite aleşilor să judece cazurile penale ale colegilor, înainte de a da un aviz referitor la ridicarea imunităţii.

Ulterior, Zgonea le-a dat timp deputaţilor să delibereze şi s-a adresat liderului de grup PSD, Marian Neacşu. “Domnul Neacşu, ce soluţie s-a degajat?”,a întrebat el, iar Neacşu a răspuns: “S-a degajat o soluţie că nu avem o soluţie”.

La rândul lui, deputatul PNL Ludovic Orban a subliniat că liberalii sunt deschişi la modificarea Regulamentului, dar se opun prevederilor referitoare la solicitările din partea Justiţiei. Remarca sa l-a înfuriat pe deputatul UDMR Marton Arpad. “Poate la momentul când vom vota o să mai dau citire unor cărţi de explicare a Constituţiei. Poate îşi aduce aminte şi doamna preşedinte a acestui partid ce înseamnă statul de drept, poate şi un partid liberal”,a  spus Arpad, iar Orban a început să vocifereze, din sala de plen.

„Domnul Orban, de ce vă place aşa mult scandalul şi circul? Tot timpul aveţi nevoie să veniţi la microfon!”, s-a plâns Zgonea, când Orban a cerut să aibă o intervenţie.

În cele din urmă, Zgonea a propus retrimiterea Regulamentului la Comisie, până la ora 14.00, pentru a se pune în concordanţă cu deciziile Curţii. Propunerea sa a a fost adoptată cu 101 voturi “pentru”, 12 abţineri şi 64 de voturi „împotrivă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite