Sondaj. Rusia, cel mai mare duşman al intereselor României. SUA, ţara cu care românii vor cele mai strânse relaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţara condusă de Donald Trump domină în topul favorabilităţii, în timp Rusia lui Vladimir Putin are în continuare o imagine negativă. FOTO EPA-EFE
Ţara condusă de Donald Trump domină în topul favorabilităţii, în timp Rusia lui Vladimir Putin are în continuare o imagine negativă. FOTO EPA-EFE

Aproape o treime dintre români consideră că Rusia este cel mai mare duşman al intereselor României, în timp ce  37% consideră că cele mai strânse relaţii trebuie să fie cu Statele Unite, potrivit unui sondaj al Avangarde.

Datele din sondajul Avangarde,  realizat în perioada 17 – 20 octombrie 2018, pe un eşantion de 803 persoane, prin metoda CATI şi are o marjă de eroare de 3,2%, arată că românii au o opinie clar pro-SUA şi pro-Occident, în timp ce au o părere proastă despre două state aflate în vecinătate, Ungaria şi Rusia.

La întrebarea „vă rugăm să ne spuneţi cu care dintre următoarele ţări v-aţi dori să avem cele mai strânse relaţii”, SUA ocupă primul loc cu 37% dintre opţiuni, urmate de Germania cu 25%, Franţa cu 11%, China şi Rusia cu 9% şi Marea Britanie cu 7%. De asemenea, 53% dintre români cred că NATO ar trebui să îşi păstreze la fel ca acum prezenţa militară în ţara noastră, în vreme ce 33% vor o creştere a numărului de militari din partea Alianţei pe teritoriul naţional. Doar 14% dintre cei intervievaţi consideră că NATO ar trebui să îşi micşoreze numărul de militari din România.

Sondaj Avangarde SUA

Sursă: Avangarde

Un procent uriaş de români, 87%, vor ca viitorul ambasador american la Bucureşti să susţină în continuare lupta împotriva corupţiei politicienilor declanşată de DNA, iar 74% dintre cei chestionaţi dorindu-şi ca SUA să rămână principalul partener strategic al României.

Întrebaţi care dintre ţările europene ar trebui să fie principalul aliat al României, respondenţii merg în proporţie de 45% pe mâna Germaniei. Franţa e aleasă de 29% dintre respondenţi, Marea Britanie de 16%, Rusia de 7%, iar Italia de 2%.

Rusia este considerată de către români cel mai mare duşman al intereselor ţării noastre (31%), mult peste Ungaria (9%), SUA (5%) Franţa şi Germania (4%). În schimb, în ceea ce priveşte relaţiile României cu Rusia, 47% dintre români cred că acestea ar trebui îmbunătăţite, 27% vor ca el esă rămână la fel, în vreme ce 24% îşi doresc o distanţare cât mai mare de ţara condusă de Vladimir Putin.

Sondaj Avangarde Rusia

Sursă: Avangarde

Pe de altă parte, 59% dintre români cred că scutul de la Deveselu că e este un lucru bun, 20% îl consideră nociv, iar alţi 21% nu ştiu despre ce este vorba.

Cea mai bună părere în ceea ce priveşte un şef de stat îl are în cap de listă pe Emmanuel Macron, preşedintele Franţei (38%). Macron e urmat de cancelarul german Angela Merkel (37%), de preşedintele american Donald Trump (29%), de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker (20%), de Vladimir Putin (18%), Viktor Orban (17%) şi de Igor Dodon (11%).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite