SONDAJ Majoritatea românilor cred că aderarea la UE a adus beneficii României
072% din români că apartenenţa la UE a adus beneficii ţării lor, printre acestea fiind noi oportunităţi pentru locuri de muncă, îmbunătăţirea standardelor de viaţă, contribuţia UE la democraţia din România şi contribuţia la creşterea economică, potrivit unui sondaj Eurobarometru comnadat de Parlamentul European.
Mai mulţi europeni sunt interesaţi în mod general de politicile UE (54%, mai mult cu 11 puncte procentuale faţă de 2013) şi mai mulţi europeni simt că ţările lor au beneficiat de pe urma apartenenţei la UE (60%, în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de iunie 2013), conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European. Sondajul a identificat diferenţe apreciabile între ţări, referitor la toate problematicile abordate.
Sondajul, care a vizat 28.150 europeni (dintre care 1028 români) cu vârsta de peste 15 ani, s-a derulat între 19 şi 29 septembrie, o perioadă în care sosirile refugiaţilor la graniţele UE şi decesele tragice ale migranţilor erau raportate pe larg în media.
În ce fel este apartenenţa la UE pozitivă pentru ţara dumneavoastră?
O medie UE de 60% dintre respondenţi au răspuns că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE. Diferenţele naţionale variază semnificativ, de la 80% răspunsuri pozitive în ţări ca Polonia sau Lituania, la 34% în Cipru. Europenii care estimează că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE evocă în special contibuţia UE la creşterea economică (35%), contribuţia acesteia la menţinerea păcii şi întărirea securităţii (32%) şi cooperarea dintre ţările lor şi alte state membre (31%).
Românii consideră în proporţie de 72% că apartenenţa la UE a adus beneficii ţării lor iar aceste beneficii sunt, în opinia respondenţilor, noi oportunităţi pentru locuri de muncă (48%), îmbunătăţirea standardelor de viaţă (29%), contribuţia UE la democraţia din România (28%), şi contribuţia la creşterea economică (27%). Întrebarea cu exemplele de beneficii a fost adresată doar celor 60% (72% în România) dintre cei care au fost de acord ca ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE, iar fiecare persoană a putut indica un număr de maxim trei beneficii. La sondajul precedent, în iunie 2013, 63% dintre români considerau ca ţara lor a avut beneficii în calitate de membru al UE.
Europenii au fost de asemenea rugaţi să evaluze dacă ţara lor ar avea o performanţă mai bună sau mai proastă în diverse domenii politice dacă ţara lor s-ar afla în afara UE. Ca şi în anul 2014, cei mai mulţi respondenţi cred că ţara lor nu ar avea o performanţă mai bună în afara UE în toate domeniile luate în considerare.
Un sistem european armonizat de asistenţă socială ar întări cetăţenia europeană
Întrebaţi ce factori ar întări sentimentul de cetăţenie europeană, majoritatea respondenţilor au răspuns: "un sistem european de asistenţă socială armonizat între statele membre (asistenţă medicală, educaţie, pensii, etc.)". Comparativ cu toamna anului 2014, la nivel european, importanţa acestui factor a crescut în mod clar (45%, + 13 de puncte). Ca şi în 2014, acest factor se află în fruntea listei de răspunsuri cele mai des alese.
Al doilea factor cel mai frecvent răspuns citat este "serviciu european de intervenţie de urgenţă pentru combaterea dezastrelor naturale internaţionale", a cărui importanţă de asemenea a crescut (28%, +6 puncte).
Românii consideră, de asemenea, că sistemul armonizat de asistenţă socială este cel mai important factor care ar întări sentimentul de cetăţenie europeană. 46% sunt de acord cu această afirmaţie, în creştere cu 14 puncte procentuale faţă de 2014.