Sondaj INSCOP: Germania – Ja, Rusia - Niet. Rezultatele, descifrate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâmpinată cu entuziasm la Berlin, după câştigarea Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia, naţionala Germaniei a stârnit emoţii şi în România FOTO Reuters
Întâmpinată cu entuziasm la Berlin, după câştigarea Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia, naţionala Germaniei a stârnit emoţii şi în România FOTO Reuters

Potrivit cercetării INSCOP Research, într-un top al ţărilor faţă de care românii nutresc un sentiment mai degrabă pozitiv, Germania ocupă prima poziţie, urmată de Marea Britanie şi de Spania. Statele cele mai puţin simpatizate de respondenţi sunt Rusia (pe ultimul loc) şi Ungaria.

Ţările occidentale şi în special cele reprezentative pentru Uniunea Europeană se bucură în rândul românilor de o percepţie fundamental pozitivă, relevă sondajul efectuat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”, în perioada 1-6 iulie 2014. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Un român din doi nu agreează Rusia

Nu mai puţin de 84,3% din respondenţi declară că au un sentiment pozitiv legat de Germania, care este lider în ierarhia ţărilor pe care românii le privesc cu prietenie şi cu admiraţie.

Pe ultimul loc în acest top se găseşte Rusia, faţă de care doar 37% din respondenţi nutresc simpatie. Peste jumătate dintre români (51,4%) declară că au un sentiment mai degrabă negativ faţă de Moscova, procentul fiind explicabil şi din perspectivă istorică, şi ca urmare a tulburărilor din Ucraina, în ultima jumătate de an. Trebuie menţionat că datele folosite în acest studiu au fost culese înainte de doborârea avionului malaysian pe teritoriul Ucrainei, accident pentru care Rusia este arătată cu degetul şi care s-a soldat cu 298 de morţi.

În clasamentul întocmit de INSCOP Research, imperiul condus de Vladimir Putin este precedat de Ungaria (percepută pozitiv 40,4% din români şi negativ de 49,6%) şi de Ucraina (privită pozitiv de 45,2% din cei chestionaţi şi pieziş de 39,8%).

Spania şi Italia, iubiri statornice

Revenind la partea superioară a ierarhiei, să spunem că Germania este urmată în topul ţărilor bine văzute de Marea Britanie (83,5%  din respondenţi au o percepţie pozitivă), de Spania (83,2%), Italia (81%), Olanda (79,3%) şi Franţa (77,9%). Germania şi Marea Britanie sunt ţări-simbol pentru spaţiul european, dar şi destinaţii de muncă foarte apreciate de români.

Deşi Campionatul Mondial de fotbal Brazilia 2014 îşi derula fazele eliminatorii în perioada culegerii acestor date, evoluţia echipei lui Bastian Schweinsteiger şi a lui Thomas Muller, care avea să triumfe în finala de la Rio de Janeiro (1-0 cu Argentina), a contribuit în mod sigur la propulsarea Germaniei în vârful clasamentului.

Spania şi Italia sunt ţări care, deşi se confruntă cu o criză prelungită, beneficiază de un număr semnificativ de lucrători români şi de ataşamentul acestora. Olanda este o ţară importantă pe harta investiţiilor străine în România şi pe harta destinaţiilor de muncă. De asemenea, nu este exclus ca Olanda să beneficieze, la rândul ei, de un plus de simpatie şi ca urmare a incursiunii până în semifinalele Mondialului din Brazilia.

Statele Unite au o cotă  de popularitate de 77,5% - cea mai mare dintre ţările non-UE de pe listă, dar simpatia românilor faţă de America nu mai reprezintă demult o surpriză.

Grecia = Vacanţe

Grecia are o cotă de percepţie pozitivă de 68,2%, zestre care o plasează pe la jumătatea ierarhiei, dar printre cele mai prost clasate state din Uniunea Europeană. Episoadele din ultimii ani, legate de criza din Grecia, au afectat evident, pe termen lung, imaginea ţării. Pentru români, Thassos, Zakinthos, Halkidiki, Lefkada sau Corfu se numără printre destinaţiile preferate de vacanţă.

Alte ţări non-UE care prezintă un grad bun de percepţie pozitivă în rândul românilor sunt Japonia (74%), Republica Moldova (68,8% - scor obţinut datorită legăturii istorice cu România) şi China (64,3%).

Germania, lider şi în 2013

La precedentul studiu INSCOP Research privind sentimentul românilor faţă de alte state, efectuat în perioada 10-17 septembrie 2013, Marea Britanie era lider (75,5% din respondenţi îşi manifestau simpatia pentru Regat). Germania ocupa poziţia secundă (74,3% din români indicau un sentiment mai degrabă pozitiv), urmată de Franţa (73%), Spania (72,9%), Italia (70,5%) şi SUA (70,3%).

Situaţia arăta altfel şi în partea de jos a topului. Atunci, Ungaria era plasată pe ultimul loc al clasamentului (doar 29,3% percepţie pozitivă, 55,7% percepţie negativă). Înaintea Ungariei erau clasate Rusia (36,8% din respondenţi nutreau un sentiment mai degrabă pozitiv, 45,2% - negativ) şi Ucraina (41,8% - sentiment pozitiv, 35,3% - negativ).

„Ni s-a furat Basarabia de două ori”

Reticenţa românilor faţă de Rusia, Ungaria şi Ucraina vine din trecutul tumultuos ce ne leagă de aceste ţări, spun majoritatea specialiştilor contactaţi de „Adevărul“. Pentru a desluşi mai în amănunt rezultatele sondajului INSCOP Research, am discutat cu un fost ministru de Externe, cu doi istorici, cu un sociolog, cu un analist politic, cu un scriitor născut în URSS, cu un expat german şi cu un etnic maghiar. Istoricii se aşteptau, mai degrabă, ca locul fruntaş să fie ocupat de Franţa, nu de Germania, în timp ce sociologii interpretează în cheia dominaţiei nemţeşti a mai multor sectoare importante ale economiei. Sceptic faţă de Occident, scriitorul Vasile Ernu a găsit un vinovat aparte pentru adversitatea românilor faţă de Rusia: presa românească.

Vasile Ernu: Isteria presei româneşti

ernuMIC

Născut în URSS, dar absolvent al Facultăţii de Filosofie din Iaşi, scriitorul Vasile Ernu (foto dreapta) crede că presa din România se găseşte vinovată de imaginea negativă a Rusiei. „Avem o fascinaţie de mulţi ani faţă de ceea ce înseamnă Occident. S-a conturat această idee, că duşmanul cel mai mare al României este Rusia, că ne-a furat ceasuri, că a adus tot răul pe pământ. Aceasta este percepţia românilor, alimentată de presă, care este mai isterică în România decât presa din Ucraina şi decât cea din Rusia, care prezintă faptele într-o notă mai puţin agresivă. Vecinii sunt răi, iar cei care sunt departe de noi sunt mai buni. Există şi un risc mai mare să avem probleme cu Rusia pentru că este mult mai aproape de noi decât Germania“, a declarat Ernu.

Bălăceanu - Stolnici: Românii nu cunosc istorie

Germania şi Marea Britanie ocupă primele două locuri în clasamentul simpatiilor pentru că românii nu cunosc trecutul ţării lor, interpretează istoricul Constantin Bălăceanu-Stolnici (foto dreapta), care adaugă că Franţa ar fi meritat să fie cea mai apreciată. „Este mult mai aproape Franţa de România, decât Marea Britanie şi Germania. Franţa a avut un rol esenţial în formarea României moderne. Aceste rezultate le pun pe seama faptului că generaţia de astăzi nu mai ştie istorie, iar acum lucrurile merg pe alte criterii. Germania a ieşit în evidenţă prin politica de austeritate a Angelei Merkel, iar Anglia, prin limba folosită, care acum este internaţională. Doar aşa îmi explic. Rusia este la coadă pentru că, de când a apărut, numai rele ne-a făcut, iar Ungaria pentru că sunt aceste divergenţe la nivel politic“, a spus Bălăceanu - Stolnici.

stolniciMIC

Radu Magdin: Câştigarea Campionatului Mondial

magdinMIC

Analistul politic Radu Magdin (foto dreapta) este surprins de prezenţa Marii Britanii în primele două locuri, având în vedere asprimea cu care au fost primiţi românii în ultima perioadă în Insulă. „Cred că explicaţia pentru Germania - dincolo de respectul tradiţional, că nemţii sunt ordonaţi, disciplinaţi, muncitori – înseamnă şi o capitalizare a câştigării Campionatului Mondial de fotbal, care a adus-o în prim-plan cu o chestiune pozitivă. Mă surprinde Marea Britanie pentru că am primit o serie de semnale mai degrabă negative după instalarea Guvernului Cameron. De partea cealaltă, mi se pare că rezultatele nu sunt surprinzătoare în ceea ce priveşte coada clasamentului. Rusia este percepută ca un stat agresor, ca un pericol, iar Ucraina - ca un focar de instablitate. Există această idee de instabilitate în cazul Ucrainei şi al Ungariei“, a afirmat Magdin.

Alfred Bulai: Stereotipii care încă funcţionează

Sociologul Alfred Bulai este de părere că această clasificare reflectă realitatea atât în cazul Rusiei, cât şi a celor doi vecini ai României, ţinând cont de raţionamentele istorice. În privinţa Germaniei şi Angliei, cele două state sunt apreciate pentru că se bucură de o imagine pozitivă în Europa.  „La partea negativă sunt subtilităţi istorice cu Ungaria, Rusia şi Ucraina. Nordul Bucovinei, Transnistria şi sudul Basarabiei sunt puncte care ne leagă istoric de acestea. Între societăţile care au avut probleme istorice rămâne o oarecare ostilitate. Gemania a fost un model pozitiv în spaţiul românesc. Românii au fost fascinaţi după 1990 de tehnică, de maşini nemţeşti. Germania rămâne pe anumite paliere cea mai bună. Sunt stereotipii care încă funcţionează. Anglia are o imagine pozitivă pentru că nu a făcut nimic care să fie interpretat negativ“, a comentat Bulai.

Péter Demény: Prea mulţi unguri

Péter Demény (foto dreapta), scriitor de origine maghiară şi blogger adevarul.ro, îi arată cu degetul pe politicienii din România şi din Ungaria pentru relaţia tensionată dintre cetăţenii celor două ţări.  „Eu cred că sunt încă foarte multe prejudecăţi între cele două ţări. Cred că sunt cunoştinţe foarte superficiale, cultural vorbind, ale ungurilor despre noi şi invers. Pe fondul nemulţumirilor, sunt politicieni, de exemplu domnul Viktor Orban, care redactează un discurs foarte luptător, foarte maghiar, în sens peiorativ. Germania este pe primul loc pentru că în România nu sunt foarte mulţi germani. Nu deranjează pentru că numărul lor este mic. Ungurii sunt mulţi, prea mulţi pentru unii români care sunt deranjaţi de aceştia. Este şi o populaţie care îşi etalează naţionalitatea, care vrea să fluture steagul“, a declarat Demény.

Heribert Kailbach: Salariile mult mai mari

Germanul Heribert Kailbach (foto dreapta), director general Adjunct al ProCredit Group, crede că motivaţiile românilor în a pune ţara sa natală pe primul loc în topul simpatiilor sunt de ordin economic. „Din punctul meu de vedere, românii preferă Germania dintr-o serie de motive punctuale, precum organizarea foarte bună, sistemul de sănătate şi cel de pensii bine-puse la punct, salariile mult mai mari decât în România. În Germania, şi costurile vieţii sunt ridicate, dar românii nu iau acest aspect în considerare. În plus, cred că românii apreciază infrastructura de transport foarte bună a Germaniei, de la autostrăzi la sistemul public de transport. Şi, nu în ultimul rând, şi curăţenia este un aspect pe care românii îl iau în calcul.  Aceasta este părerea mea ca german ce trăieşte şi lucrează în România“

bulaiMIC
DeményMIC
KailbachMIC

Adrian Cioroianu: Eficacitate, precizie

Fost ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu (foto dreapta) recunoaşte că nu se aştepta ca Marea Britanie să fie pe locul doi, având în vedere că englezii au provocat un scandal de amploare privind emigrarea românilor în Anglia. „Primele două locuri sunt surprinzătoare din punctul meu de vedere pentru că sunt ţări pe care românii, mai degrabă, le admiră decât să le simpatizeze. Nu sunt ţări latine, dar poate că aceasta este şi explicaţia. Românii apreciază eficacitatea, precizia pe care nu le regăsim la fel de mult în ţările latine.  Anglia nu i-a primit cu braţele deschise pe români, dar se pare că nu a afectat percepţia publică. Ultimele locuri erau previzibile. În privinţa Rusiei, nu cred că mai este nimic de spus, iar în ceea ce priveşte Ungaria, credeam că suspiciunile au mai scăzut, însă probabil este din cauza Guvernului Orban. În privinţa Ucrainei, problema ţine tot de conflictul care nu se mai termină în Est“, a spus Cioroianu.

Fostul ministru de Externe a fost mirat şi de prezenţa Serbiei în partea de jos a clasamentului. „Probabil faptul că nu mai sunt aceleaşi relaţii de pe vremea Iugoslaviei. Este greu de găsit o explicaţie“, a mai spus Cioroianu.

Dan Falcan: Ucraina, moştenire a Rusiei

Nici istoricul Dan Falcan (foto dreapta) nu prea înţelege cum de românii apreciază într-un număr atât de mare Germania şi Marea Britanie, şi nu ţările cu care România se înrudeşte prin limba latină.

„Poziţiile Germaniei şi Marii Britanii sunt chiar aiurea. În mod tradiţional, de-a lungul timpului, sentimentele pozitive ale României au fost către Franţa, Italia, Spania, Serbia. Este ciudat pentru că Germania a venit cu politica de austeritate. Marea Britanie a avut o imagine favorabilă în mentalul românesc, dar nu în primele două locuri. Era normal ca Rusia şi Ungaria să fie pe ultimele locuri. Avem un contencios istoric de mulţi ani cu ruşii, cu ungurii şi, mai nou, cu ucrainenii. Cu Rusia avem o tradiţie conflictuală. Ni s-a furat Basarabia de două ori, problema tezaurului care nu a mai fost retrocedat, au anexat Basarabia şi Bucovina de Nord. Toate astea nu puteau să nu lase urme în mentalul colectiv. Ucraina este percepută ca o moştenire a Rusiei. Practic, pericolul nu mai este Rusia, ci Ucraina. Cu Ungaria avem o tradiţie şi mai nefavorabilă. Au stăpânit Ardealul aproape o mie de ani. Acum, periodic, mai apar Tokes, Orban, care vorbesc despre autonomie, declaraţii ce nu au darul să îmbunătăţească relaţiile dintre ţări“, a spus Falcan.

cioroianuMIC
falcanMIC
sondaj inscop



DESEN VALI IVAN

rusi nemti sondaj DESEN VALI IVAN
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite