INFOGRAFIE Sondaj: aproape jumătate dintre români ar vota împotriva monarhiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
44,9% din români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală, al cărei exponent este Regele Mihai
44,9% din români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală, al cărei exponent este Regele Mihai

Potrivit cercetării INSCOP Research, 47,3% din respondenţi ar spune “Nu” monarhiei, în cazul unui referendum, şi ar opta pentru menţinerea republicii ca formă de guvenământ.

Sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului “Adevărul”, aduce un rezultat surprinzător la întrebarea “Dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, dumneavoastră cum aţi vota la un eventual referendum?”. Astfel, 47,3% din cei chestionaţi s-ar opune monarhiei şi ar rămâne adepţii republicii, indică studiul efectuat pe un eşantion de 1.056 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

La precedentul sondaj pe acestă temă, realizat de INSCOP Research în iulie 2013, doar 39% din români ar fi votat contra monarhiei. Numărul de non-răspunsuri a scăzut de la 33,8% (iulie 2013) la 22,5% (mai 2014). Deşi au întărit puţin şi rândurile “monarhiştilor”, cei mai mulţi dintre nehotărâţi au migrat spre păstrarea sistemului politic republican. 

În favoarea monarhiei au votat 30,2% din respondenţi, adică un român din trei, înregistrându-se o creştere uşoară faţă de studiul anterior (27,2% în iulie 2013).

Popularitatea Casei Regale, în creştere

 

Aproape 45% din români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală a României. Pe acelaşi indicator, în iulie 2013 erau consemnate aprecieri bune şi foarte bune din partea a 41% din populaţie. 

“Cota de popularitate a Casei Regale este mare. Interesant e că pare a fi crescut uşor, în condiţiile în care, spre deosebire de anul trecut, suntem în an electoral, deci agenda publică nu acordă o atenţie deosebită subiectelor legate de monarhie. Aceasta, cu atât mai mult cu cât anul trecut s-a vorbit mult despre acest subiect, mai ales în contextul unor evenimente pozitive care au vizat principalele case regale europene”, spune Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.

37,8% din cei chestionaţi exprimă o părere nici bună, nici proastă (faţă de 43,5% în iulie 2013). Procentul celor care indică o părere proastă sau foarte proastă este mic: 9,6% au o părere proastă (5% anul trecut) şi 2,2% foarte proastă (1,4% anul trecut). 

Creşterea înregistrată şi pe acest segment de opinie nu produce, după cum am văzut, consecinţe în receptarea pozitivă a Casei Regale, dar poate fi corelată şi cu faptul că o parte din „magia” care înconjura ideea de monarhie în contextul evenimentelor din principalele case regale europene (e suficient să amintim popularizarea, anul trecut, a episodului cu „bebeluşul regal” din Anglia sau ieşirea la rampă a generaţiei tinere a caselor regale din Olanda şi Danemarca) s-a mai risipit anul acesta faţă de 2013.

sondaj
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite