SONDAJ Aproape jumătate dintre români au pe cineva în familie care este plecat în străinătate. De ce aleg românii să plece din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de români din Diaspora au stat la cozi interminabile pentru a vota la alegeirle prezidenţiale din 2014 FOTO Arhiva Adevărul
Mii de români din Diaspora au stat la cozi interminabile pentru a vota la alegeirle prezidenţiale din 2014 FOTO Arhiva Adevărul

46% din români au cel puţin un membru al familiei care este plecat la muncă în străinătate, Italia, Germania şi Spania fiind ţările spre care s-au îndreptat cei mai mulţi români, relevă un studiu IRES. Veniturile scăzute şi lipsa locurilor de muncă sunt factorii determinaţi ai plecării lor în străinătate.

La întrebarea „Aveţi pe cineva în familie care în prezent se află plecat în străinătate?“, 46% din respondenţi au răspuns „Da“, ceea ce înseamnă că în aproape jumătate dintre familiile din România există cel puţin o persoană plecată în străinătate. 45% au un singur membru ai familiei aflat în străinătate, 22% - doi membri ai familiei, 10 % - trei membri ai familiei, 22%, mai mult de patru membri care se află în străinătate.

33% din respondenţi au declarat că relaţia de rudenie cu cel care a plecat în afara României este de părinte-copil, în timp ce 26% au spus că este vorba despre frate sau soră. Familiile cu cei mai mulţi membri plecaţi în afara graniţelor sunt din Moldova şi din mediul rural.

Aproape o treime dintre români au plecat în străinătate între 2005 - 2009, iar o altă treime a plecat în ultimii trei ani. Patru din zece români plecaţi sunt tineri sub 35 de ani, restul sunt maturi. 12% din cei plecaţi au mai puţin de 25 de ani, 14 % au vârste cuprinse între 26-30 de ani, iar 15%, între 31 şi 35 de ani.

Veniturile scăzute şi lispa locurilor de muncă sunt motivele plecării a celor mai mulţi care au ales să părăsească România. Italia, Germani şi Spania sunt ţările în care sunt plecaţi cei mai mulţi români. 30% din cei întrebaţi au bifat Italia, 20% - Germania, iar 17% -Spania. Următoarele trei ţări preferate de români sunt: Marea  Britanie (9%), Franţa (4%) şi SUA (4%).

Jumătate dintre cei plecaţi şi-au lăsat familia acasă

Construcţiile şi îngrijirea persoanelor vulnerabile sunt domeniile în care lucrează cei mai mulţi dintre românii plecaţi în străinătate. 19% din respondenţi au spus „construcţii“, 12% au spus „îngrijire persoane vulnerabile“, 8% - transport, 8% - agricultura, 7% - sănătate, 7% - alimentaţie publică, 6% - curăţenie.

Cei mai mulţi dintre românii plecaţi în străinătate au cel mult studii liceale. 40% din respondenţi au spus că ultima şcoală absolvită este liceul, în timp ce doar 20% au declarat că au studii superioare. 51% din românii din străinătate sunt plecaţi singuri, în timp ce 49% sunt însoţiţi de familie. Aproape un sfert dintre cei plecaţi şi-au lăsat copiii în România.

Speranţa rudelor celor plecaţi că aceştia se vor întoarce vreodată în ţară este scăzută. 66% din respondenţi au spus că nu cred că ruda lor se va mai întoarce în România.

Aproape o treime dintre cei plecaţi câştigă lunar peste 1.000 de euro. Două treimi dintre cei plecaţi au reuşit să facă economii din munca în străinătate, iar mai mult de jumătatetrimit bani celor din familie rămaşi în ţară.

Datele prezentate fac parte din studiul „Profilul românilor plecaţi în străinătate“, realizat de Institutul Român pentur Evaluare şi Strategie (IRES), realizat în perioada 31 august - 2 septembrie 2015, pe un eşantion de 1.207 subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă din România. Marja de eroare este de plus/minus 2,9%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite