Societatea civilă se declară mulţumită de alegerea lui Cioloş în funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis, la consultări cu societatea civilă FOTO Facebook
Preşedintele Klaus Iohannis, la consultări cu societatea civilă FOTO Facebook

Reprezentanţii societăţii civile, participanţi la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis de săptămâna trecută, consideră că şeful statului a făcut o alegere corectă în momentul în care l-a desemnat în funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş, fost comisar european.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu 20 dintre reprezentanţii societăţii civile pentru a le asculta doleanţele, printre acestea fiind şi nominalizarea unui prim-ministru credibil. După runda de consultări cu partidele politice şi societatea civilă, Klaus Iohannis l-a desemnat în funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş, fost comisar european, respingând, astfel, recomandarea PSD, care l-a propus pe Liviu Voinea, viceguvernator BNR. „Adevărul“ i-a întrebat pe participanţii la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis dacă sunt mulţumiţi de alegerea lui Iohannis.

„Da. Cred că este în regulă. Este o numire mai bună decât ar fi putut fi altele. Mult mai bună. Este un profesionist. Răspunde criteriilor de competenţă şi integritate pe care societatea civilă le-a pus pe masa consultărilor“, a spus Claudia Postelnicescu, de la Iniţiativa România.

Liviu Mihaiu, de la Salvaţi Dunărea şi Delta, are încredere în Dacian Cioloş, fiind singurul care nu l-a dezamăgit până acum. „Cu zece zile înainte de a fi invitat la Preşedinţie, am dat un interviu, în care ultima întrebare suna aşa: Care este omul politic român care nu v-a dezamăgit până acum?. Răspunsul meu este Dacian Cioloş. Preşedintele nu şi-a terminat treaba dacă şi-a desemnat premierul. Este parte activă la proceul dinamic de instalare a unui Guvern tehnocrat, care este o premieră în politica românească. În acest moment, preşedintele are cea mai mare putere, mai mare de până acum. Cum arată Guvernul şi ce misiune va avea, nu ştim, dar cunoscându-l pe Dacian Cioloş, nimic nu va fi în neregulă“, a spus Liviu Mihaiu, de la Salvaţi Dunărea şi Delta.

„Partidele nu-l vor omorî, dar nici nu-l vor lăsa să trăiască“

Adrian Cornea, reprezentantul GDS la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, arată însă că un Guvern tehnocrat ar putea să aibă probleme în Parlament pentru promovarea unor proiecte. „Dintre alegerile posibile, este cea mai bună.. Mai urmează multe lucruri. Să vedem lista, programul Guvernului. Până acum, preşedintele şi-a îndeplinit rolul constituţional. Mă aştept de la premier să formeze un Guvern de oameni competenţi, să reuşească să se sprijine pe partide cel puţin câteva luni pentru a-şi trece câteva legi. Un Guvern poate să fie excepţional, dar dacă nu are sprijin politic nu poate să facă nimic. Tare mă tem că partidele nu-l vor da jos, nu-l vor omorî, dar nici nu-l vor lăsa să trăiască. În aceste condiţii, este de aşteptat să vină alegerile sau de ieşit în stradă din nou şi cerut, sub presiune străii, anumite lucruri pe care Parlamentul le va bloca. De exemplu, dacă va veni cu o lege prin care să mai schimbe ceva din DNA“, a spus Cornea.

Şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, fost candidat la Primăria Capitalei, consideră că nominalizarea lui Cioloş este una bună. „Consider că este un mic pas înainte faptul că avem o negociere condusă de cineva din afara partidelor politice. O să vedem cât de  mult a fost marja de manevră a prim-ministrului când o să vedem lista Cabinetului. Noi nu ne-am dus acolo pentru nume sau pentru anticipate, ci ne-am dus cu un set de măsuri care ţin cumva şi de programul de guvernare şi de legislative. Să vedem în ce măsură ele vor intra în programul de guvernare. Una dintre solicitări a fost modificarea legilor electorale. Noi am vrut ca ca preşedintele să preia nişte teme şi să facă din acestea un subiect de negociere cu partidele “, a explicat Nicuşor Dan.

Dacian Cioloş, propunerea de premier înaintată de Klaus Iohannis, este în plin proces de finalizare a listei de miniştri cu care se va prezenta, săptămâna viitoare, în Parlament. Cioloş urmează să prezinte, duminică, lista cu miniştri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite