Situaţia din România va fi dezbătută în Parlamentul European. Viorica Dăncilă, chemată la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat joi că Parlamentul European va adopta o rezoluţie privind situaţia din România, în timpul celei de-a doua sesiuni plenare de la sfârşitul lunii octombrie. Totodată, eurodeputatul a mai precizat că între 1 şi 4 octombrie va avea loc şi o dezbatere privind contextul politic românesc, invitată fiind şi premierul Viorica Dăncilă.

„Avem noutăţi despre dezbaterea privind situaţia din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a transmis europarlamentarul Siegfried Mureşan. 

Unul dintre cofondatorii partidului Mişcarea România Împreună, Alin Mituţa, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că adoptarea unei rezoluţii de către Parlamentul European poate însemna că în cazul României se vor începe producerile de acţionare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, acţiune pe care o cataloghează drept „o catastrofă”, în contextul în care România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE.

„Parlamentul European a decis astăzi nu doar că va ţine o dezbatere la început de octombrie despre violenţele din România din 10 august şi despre abuzurile statului de drept dar şi că va adopta o rezoluţie pe această temă. Pentru cei familiarizaţi cu procedurile de la PE, faptul ca s-a decis să fie adoptată această rezoluţie în plus faţă de dezbatere arată gravitatea situaţiei şi faptul că lucrurile devin serioase. Aşa cum stau lucrurile acum, devine din ce în ce mai probabil ca această rezoluţie să fie primul pas către activarea articolului 7 TUE de sancţionare a României, asta după ce procedura de sancţionare a fost lansată deja pentru Polonia şi Ungaria. Ar fi o catastrofă pentru România care ar transforma preşedinţia la Consiliul UE impracticabilă şi ar decupla şi mai tare România de Uniunea Europeană”, a scris Mituţa.

Miercuri, Parlamentul European a votat cu peste două treimi declanşarea procedurilor pentru sancţionarea Ungariei pentru derapaje de la statul de drept şi va începe procedurile pentru acţionarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a ţării, potrivit BBC.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite