Siegfried Mureşan, despre renegocierea PNRR: Solicitările pe pensii nu vor fi tratate cu aceeaşi deschidere. Cred că vom ajunge la un acord pe irigaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan FOTO Facebook
Siegfried Mureşan FOTO Facebook

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, potrivit News, că la nivelul Comisiei Europene se acceptă o renegociere, pe domeniile afectate de războiul din Ucraina. Potrivit europarlamentarului, pentru modificările cu caracter politic posibilităţile sunt mai reduse. Mureşan a mai spus că trebuie incluse în PNRR acele mari proiecte de infrastructură pentru că nu vor fi decontate, dacă nu sunt finalizate până în 2026.

Potrivit lui Siegfried Mureşan, „legislaţia europeană este  foarte clară”. ”Modificările pe baze obiective pot fi făcute, pentru modificările cu caracter politic posibilităţile sunt mult mai reduse, iar proiectele ce ţin de eficienţă energetică, agricultură, securitate energetică au o bază obiectivă. Regulile sunt clare, Comisia a spus clar că, odată negociat şi aprobat, PNRR trebuie implementat, nu renegociat. Până acum  Comisia a descurajat tentative de renegociere a planurilor deja apronbate şi a spus foarte clar, orice renegiciere trebuie să se facă pe baze obiective, nu pe baza unor solicitări politice”, a spus europarlamentarul, potrivit News.

Siegfried Mureşan a mai precizat că, după invazia militară din Ucraina, statele membre constată că au nevoie să aloce bani în domenii care duc la creşterea independenţei energetice, reducerea dependenţei de Federaţia Rusă, îmbunătăţirea interconectării, atunci renegocierea este posibilă. „Aceasta este poziţia oficială a Comisiei Europene, ceea ce Guvernul României va face este modificarea PNRR pentru a putea aloca bani în domenii în care am văzut, ca urmare a războiului din Ucraina, avem nevoie, irigaţiile este unul dintre aceste domenii. (...) Una din preocupările Comisiei Europene este să mărească producţia e produse alimentare. (..) De aceea, irigaţiile, propuse în noua variantă a PNRR, sunt foarte importante pentru a putea creşte producţia de legume şi fructe. Sunt încrezător că Comisia a înţeles de ce sunt importante şi cred că vom ajunge la un acord cu Comisia în acest domeniu”, a arătat el.

În privinţa renegocierii pe pensii, Mureşan a menţionat că facilitatea europeană PNRR este un pachet de investiţii şi reforme, pentru a primi banii. „Am agreat cu Comisia şi o serie de reforme pentru a întări economia şi sistemele publice, este foarte important ca bugetul Rom să facă faţă, iar cheltuielile şi veniturile să fie în echilibru, să nu cheltuim mai mult decât ne putem permite. (..) Comisia nu va putea face rabat de la reforme şi nu va putea aproba cheltuieli bugetare peste limita de 3% din deficit, peste limitele europene. Solicitări politice de modificare a PNRR nu vor fi tratate de Comisia Europeană cu aceeaşi deschidere cum sunt tratale cele legitime, venite ca urmare a războiului, respectiv bani pentru independenţa energetică şi pentru securitate alimentară”, a mai spus europarlamentarul. 

Despre proiectele mari de autostrăzi, spitale, care ar avea nevoie de o renegociere, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţie, europarlamentarul a spus că trebuie incluse în PNRR acele mari proiecte de autostrăzi, căi ferate, care sunt în faze avansate, unde există studii de fezabilitate şi lucrările pot începe repede, pentru că în cazul în care nu sunt finalizate până în 2026, nu vor fi decontate. „Regulamentul european prevede că toate investiile din PNRR trebuie începute până la 31 decembrie 2023 şi trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. După aceea, Comisia Europeană nu mai poate deconta, de aceea spun că larile proiecte de infarstructură sau spitale, trebuie incluse în PNRR acele proiecte care într-adevăr vor putea fi finalizate până în 2026”, a spus Siegfried Mureşan. 

Eurodeputatul PNL a precizat că „trebuie să includem în PNRR acele mari proiecte de autostrăzi, căi ferate, care sunt în faze avansate, unde există studii de fezabilitate şi lucrările pot începe repede. Dacă nu se temină în 2026, nu vor putea fi decontate de Comisia Europeană. (..)  Există şi la spitale şi la autostrăzi proiecte avansate, care pot fi construite uşor”, a mai spus Siegfried Mureşan, dând exemplul acelor proiecte de autostradă de la câmpie, unde se construieşte mai uşor, decât în zona de munte. 

Surse din Coaliţie au declarat  pentru „Adevărul” că liderii Coaliţiei guvernamentale vor să redeschidă negocierile pentru modificarea PNRR, fiind vizate şi capitolul irigaţii şi cel al sistemului medical, pe lângă cel al energiei, după ce Comisia European a decis să pregătească un plan, ca ţările membre UE să îşi poată modifica planurile naţionale de recuperare economică, pentru a face faţă crizei energetice provocate de războiul din Ucraina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite