Senatul francez cere menţinerea MCV pentru România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un raport privind statul de drept în Uniunea Europeană al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul francez consideră că este „încă prematur” să se „pună capăt” Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cazul României şi Bulgariei, susţinând că „progresul real nu poate fi confirmat doar prin angajamente politice”.

„Trebuie remarcat faptul că Franţa consideră încă prematură ridicarea MCV-ului, inclusiv pentru Bulgaria, apreciind că progresul adevărat nu poate fi confirmat doar prin angajamente politice”, se arată în raport.

„Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţiunt, atât timp cât obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, potrivit documentului.

Raportul senatului francez mai precizează că de la aderarea în ianuarie 2007 a Bulgariei şi a României la Uniunea Europeană aceste două ţări au încă neajunsuri în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, precum şi criminalitatea organizată în cazul Bulgariei. Aceste neajunsuri ar putea împiedica aplicarea eficientă a Legislaţiei, a politicilor şi programelor Uniunii Europene.

Totodată, documentul arată că MCV-urile nu au fost ridicate deşi Bulgaria şi România sunt state membre de peste 14 ani şi Comisia continuă să publice rapoarte anuale privind punerea în aplicare a măsurilor.

Fără MCV, voinţa politică a guvernelor să implementeze reforme nu ar fi fost la fel, iar Bulgaria şi România nu au progresat în acelaşi ritm şi nici în manieră lineară, subliniază raportul.

În ceea ce priveşte România, Senatul francez subliniază că deşi Comisia a remarcat progrese în ceea ce priveşte o serie de recomandări, s-au făcut şi paşi înapoi faţă de anii anteriori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite