Dezbaterea pe Justiţie, respinsă de senatori. Antonescu: „Doriţi să păstrăm virginitatea acestei incinte, o putem face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a propus luni, la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, organizarea unei dezbateri privitoare la independenţa Justiţiei. Colegii săi din PSD, PC şi UDMR au respins, însă, propunerea. “Doriţi să păstrăm virginitatea acestei incinte, în sensul de a nu discuta nimic esenţial, o putem face”, a replicat Antonescu.

Potrivit stenogramei şedinţei, publicată pe site-ul Senatului, Antonescu le-a propus colegilor săi organizarea unei dezbateri privitoare la independenţa Justiţiei.

„Eu am formulat şi formulez propunerea ca, undeva, într-o şedinţă de plen a Senatului, fie în programul presupus, adică luni sau marţi, fie miercuri, dacă dorim, să facem o dezbatere parlamentară, deci nu altceva, nu simpozioane, nu mese rotunde, nu audieri, o dezbatere parlamentară legată de tema justiţiei şi starea justiţiei“, a explicat liderul liberal.

Senatorul PSD, Ion  Chelaru, a fost cel dintâi care a respins propunerea.

„Domnule preşedinte, sigur că societatea românească este frământată de o serie de probleme importante şi inclusiv cele din justiţie, mai ales din ultima perioadă, mai mult discuţii decât probleme, dar ele există. (...) Orice discuţie pe probleme de justiţie este o discuţie sensibilă. (...) Eu – care apreciez propunerea dumneavoastră, şi nu am cum, totuşi, după 35 de ani de justiţie, vin de acolo- cred că am putea să lăsăm un pic subiectul, să nu ne grăbim cu el“, a fost replica lui Chelaru.

Şi senatorul UDMR Verestoy Attila a explicat de ce ar refuza propunerea.

“Sigur că dorinţa noastră de a face să arătăm lumii cât de exigenţi şi cât de profunzi suntem în a dezbate probleme care suscită interes, în mass-media mai ales, este un lucru cunoscut. Dar, după opinia mea, noi, mai degrabă, am crea probleme dacă am prezenta o situaţie ca şi cum ar fi o situaţie de criză”, a explicat senatorul.

Mai mult, Verestoy Attila a susţinut că o asemenea dezbatere s-ar reflecta negativ în viitorul raport MCV.

“Eu cred că am face ca acel raport să fie mult mai critic dacă am da curs la o dezbatere în Parlament pe această temă”, a adăugat el.

De asemenea, vicepreşedintele Senatului, Cristian-Sorin Dumitrescu (PSD), a explicat de ce propunerea liderului PNL nu poate fi pusă în practică.

“Instrumentul prin care noi putem să organizăm dezbaterile este raportul. Deci o analiză... pornind de la un instument, de la un lucru pe care îl dezbatem, un raport. Acum întrebarea mea, într-o astfel de situaţie, este: cine ar fi cel care ar face un astfel de raport? (...) Acesta ar fi un prim impediment”, a arătat Dumitrescu.

O altă piedică, potrivit lui Dumitrescu, ar avea legătură cu subiectul discuţiei.

“Circumscriem dezbaterea cărui aspect al problemei justiţiei în România? Că lipseşte baza material, că avem un număr redus de judecători, că nu a îndeplinit anumite obiective faţă de Raportul MCV, că încă nu am implementat anumite instanţe speciale, că nu avem un institut … nu ştiu”, a mai spus Dumitrescu.

Totodată, senatorul PSD a invocat şi aspectele procedurale implicate într-o asemenea dezbatere.

“Plenul nu este un simpozion. Aici se adoptă la sfârşit o poziţie, o hotărâre”, a adăugat el.

“Un cartof care frige”

Senatorul PSD Nicolae Moga a subliniat, la aceeaşi şedinţă, că dezbaterea unei teme controversate ar dăuna instituţiei.

„Şi, mai mult decât atât, este un subiect care frige, şi când un ai un cartof în mână care frige, trebuie să-l arunci. Eu zic că nu este momentul“, a arătat el.

Ulterior, Antonescu a ironizat figura de stil la care a recurs colegul său social-democrat, dar a nuanţat declaraţiile.

“Nu doresc să insist. Nu doresc să-mi caut de treabă. Nu doresc să atrag dogoarea cartofilor fierbinţi asupra Parlamentului”, a declarat preşedintele PNL.

“Eu nu insist cu chestiunea asta, nu vreau să fac un subiect politic din ea, însă spun încă o dată că nu ar fi rău, totuşi, ca în Parlament să se  mai şi discute subiecte mari care ţin de viaţa, de politica, de instituţiile acestei ţări", a arătat Antonescu.

„Doriţi să păstrăm virginitatea acestei incinte, în sensul de a nu discuta nimic esenţial, o putem face“, a conchis el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite