Secretarul Camerei Deputaţilor: Să nu facă pe corecţii cei care vor vot la vedere. Sunt precum prostituatele care ar apărea pe post ingenue

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Niculae Mircovici (centru). FOTO Arhivă Adevărul
Deputatul Niculae Mircovici (centru). FOTO Arhivă Adevărul

Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, s-a declarat indignat de faptul că un partid cere în prezent să se voteze la vedere- adică PNL-  în cazul votului secret cu bile în momentul în care în plen ajung solicitările DNA de reţinere sau arestare. Mircovici apreciză, plastic, că unii politicieni se poartă precum „prostituatele“.

Tema interzicerii accesului presei în plen în momentul în care sunt votate solicitările DNA de ridicare a imunităţii nu a mai fost abordată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, cu toate că azi trebuia să se tranşeze subiectul. Singurul care a adus în discuţie aceaastă temă a fost, potrivit unor surse politice, deputatul UDMR Mate Andras, deputat care le-a reproşat jurnaliştilor că violează secretul votului.  

Niculae Mircovici, secretarul general al Camerei Deputaţilor,  a fost singurul care a oferit, azi, precizări referitoare la tema votului secret şi la accesul presi în plen. „Nu există niciun fel de interes privind limitarea informării, dar în acelaşi timp există obligativitatea pe care o are orice cetăţean de a respecta legea, respectiv obligativitatea BP de a lua măsuri acolo unde este prevăzut votul secret, să asigure votul secret. Vă aduc aminte două prevederi legale. Una din ele în cazul în care un vot exprimat dintr-un anumit motiv din secret devine nesecret, votul devine nul sau anulabil. În cazul în care se încearcă scoaterea în evidenţă un vot secret acest fapt constituie o infracţiune potrivit legii electorale. În aceste condiţii BP este nevoit să ia acele măsuri prin care să asigure preveverea legală a votului secret, în cazul în care e vorba de vot secret cu bile“, a declarat Mircovici. 

Secretarul Camerei Deputaţilor a punctat faptul că măsura cea mai simplă de a asigura secretul votului e prin modul în care e construită urna şi prin modul în care e amplasată pentru a nu se putea uita cineva, fie cu ochiul liber, fie prin mijloace electronice.  În plus, acesta a precizat că tema votului secret nu are legătură cu Sebastian Ghiţă. „Eu îmi aduc aminte de acum trei săptămâni când citeam lista şi am fost sesizat ( în cazul votului pentru ridicarea imunităţii lui Cristian Rizea, un jurnalist Adevărul a încercat să filmeze votul, însă a fost oprit de Mircovici“, a spus Mircovici. 

Cine a ascuns 55 de parlamentari de Justiţie?

Deputatul i-a criticat pe o parte din colegii săi care vor vot la vedere în cazul solicitărilor DNA. „Această declaraţie a unora, ca să nu zic a cui, vizavi de faptul că votăm arestările fără niciun fel de problemă sunt declaraţii pur demagogice şi din dorinţa de a înşela opinia publică. Mă refer la un anume partid care a avut astfel de declaraţii. Asta pentru că atunci când are penali, partidul şi-i ascunde pe toţi. Acum doi ani, şi acum un an, partidul şi-a ascuns 55 de oameni care erau în aceeaşi situaţie cu alţii din Parlament. I-au ascuns. Şi în momentul de faţă sunt ascunşi. Nu au venit la presă să spună. Să spună că «noi avem 55, cercetaţi-i şi pe ai noştri». Dacă ar fi fost corecţi, aşa ar fi făcut. De ce să spună? Păi, dacă sunt corecţi?! Dacă nu, să nu facă pe corecţii. Pentru că sunt exact precum prostituatele care ar apărea pe post ingenue“, a declarat Mircovici, cu trimitere către PNL, liberalii fiind singurii care au anunţat că vor vot la vedere în cazul cererilor DNA. Însă cifra de 55 de „parlamentari ascunşi“ este o putră invenţie a lui Mircovici, pentru că niciun partid  nu a avut atâţia parlamentari cu probleme penale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite