Epopeea ordonanţelor pe Justiţie a ajuns la final. Cum a omorât Florin Iordache OUG 13 cu mânuţa sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a tranşat definitiv problema Ordonanţelor de Urgenţă 13 şi 14, care au scandalizat România. Paradoxal, Florin Iordache, cel care a promovat OUG 13 ca ministru al Justiţiei, a votat, ca deputat, împotriva actului pe care-l promovase în Guvern

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 292 de voturi „pentru“ şi o abţinere, legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă  14/2017, prin care a fost abrogată Ordonanţa de Urgenţă 13 care modifica legislaţia penală şi dezincrimina parţial abuzul în serviciu. În aceeaşi şedinţă, aleşii au adoptat şi Legea de respingere a OUG 13, care a întrunit 291 de voturi „pentru“ şi trei abţineri, într-o şedinţă care nu a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ci de unul dintre vicepreşedinţi, deputatul social-democrat Gabriel Vlase. Absenţa lui Dragnea a fost taxată de Opoziţie. „Nu văd în sală pe cineva care ar fi putut să se exprime pe acest vot şi anume cel care v-a adus în această situaţie, Liviu Dragnea. Probabil că i-ar fi tremurat mânuţa dacă ar fi votat aceste două proiecte de lege“, a afirmat preşedintele interimar al PNL,  Raluca Turcan, de la tribuna Parlamentului. Aceasta a cerut majorităţii să ţină cont de revendicările celor din societatea civilă, adică să voteze pentru proiectul de lege al OUG 14 şi pentru respingerea OUG 13.

Dacă social-democraţii, prin vocea lui Eugen Nicolicea, au precizat că nu vor pune piedici proiectelor privind ordonanţele, cei din ALDE au avut un ultim mesaj de nemulţumire.  „Unele pancarte, recunosc, erau pline de haz, însă altele, mai ales reproduse în faţa copiilor, care ei înşişi au fost puşi să le repete, erau, credeţi-mă, complet nelalocul lor. O să vină o zi când, privind aceste documentare, cu copii care joacă şotron pe verbe la indicativ prezent, care calcă în picioare păpuşi cu nume de oameni şi părinţi extaziaţi s-ar putea să ne fie puţină stânjeneală“, a afirmat Varujan Vosganian, deputat al ALDE care fost salvat de două ori de la ridicarea imunităţii.

Iordache s-a dedublat
Liberalii şi reprezentanţii USR au încercat să amendeze proiectul de lege al OUG 13, pentru „a elimina nişte vulnerabilităţi din punct de vedere constituţional“, însă majoritatea a trântit amendamentele puterii. De altfel, Nicolicea a avertizat de luni că respingerea unei ordonanţe abrogate ar putea avea urmări nedorite. „Cei care insistă ca o OUG abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, îşi asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse“, spunea Nicolicea, adeptul abrogării simple.
Votul final a adus mai multe surprize. În primul rând, fostul ministru al Justiţiei a votat pentru respingerea OUG 13, pe care o adoptase în urmă cu exact trei săptămâni, seara târziu. De asemenea, acesta a susţinut proiectul de lege privind aprobarea OUG 14, ordonanţă pe care a adoptat-o înainte de a demisiona. „Mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale“, declara Iordache în ziua în care şi-a dat demisia.

În cazul OUG 13 s-au mai abţinut doar doi aleşi ALDE, Steluţa Cătăniciu şi Alexandru Băişanu. Cu o seară înainte,  în Senat, Ecaterina Andronescu fusese singurul parlamentar  care votase împotriva legii de respingere a OUG 13. 

Teodor Meleşcanu, chemat la DNA
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost audiat, marţi, de procurorii DNA în dosarul privind adoptarea OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată ulterior printr-o Ordonanţa de Urgenţă 14. După o jumătate de oră petrecută în sediul instituţiei, Meleşcanu a explicat de ce a contrasemnat documentul. „Nu mi-a explicat ministrul Justiţiei consecinţele Ordonanţei, mi le-am explicat eu pe larg. Am citit întreg actul normativ, dar nu era de competenţa mea decât această prevedere. Am dat avizul pentru că se traduceau în legislaţia română prevederi ale unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului Europei şi trebuia să fim de acord cu această traducere”, a spus Meleşcanu, care a vorbit şi de un alt aspect, cel referitor la numărul de deţinuţi, în contextul discuţiei despre o lege a graţierii colective. „Pot să vă spun e că la ora actuală în închisorile din România gradul de ocupare este de 200%“, a spus Meleşcanu, cu toate că datele oficiale arată că gradul de ocupare e de 145%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite