Ruperea USL: o treime din judeţe intră în război fratricid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţele marcate cu bulină şefii de consilii judeţene şi primarii vor intra în conflinct Infografie: Dana Donciu
În judeţele marcate cu bulină şefii de consilii judeţene şi primarii vor intra în conflinct Infografie: Dana Donciu

Dacă USL se va rupe, va începe războiul şi în teritoriu între social-democraţi şi liberali, pentru că în 13 judeţe din ţară preşedintele Consiliului Judeţean va reprezenta un partid, iar primarul reşedinţei de judeţ un alt partid din alianţa aflată pe moarte

În aproape o treime din judeţele din ţară, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii reşedinţelor de judeţ au fost aleşi sub sigla comună a USL, chiar dacă ei reprezentau partide diferite ale alianţei de guvernare. În zilele următoare, dacă alianţa va fi ruptă oficial, primarul şi şeful judeţului se vor transforma din parteneri politici în adversari.

În primăvara lui 2012, liderii USL au stabilit un sistem de paritate în judeţe în care atât candidaţii PSD, cât şi cei PNL aveau şanse foarte mari să câştige. Aşa s-a ajuns în situaţia în care, în şase judeţe, PSD să aibă preşedintele CJ, iar PNL să aibă primarul reşedinţei de judeţ. În alte şase judeţe, paritatea a funcţionat invers: liberalii au câştigat şase fotolii de şef al judeţului, iar PSD a obţinut şase primari de reşedinţă. În judeţul Hunedoara, paritatea a funcţionat între PNL şi PC, pe atunci aliate în Alianţa de Centru Dreapta, parte a USL. În toatal avem 13 judeţe în care USL şi-a împărţit frăţeşte cele mai importante funcţii din teritoriu.

În aceste 13 judeţe, timp de aproape doi ani, primarul a fost, cel puţin la nivel formal, partenerul şefului de consiliu judeţean. Şi invers. Acum, când marea alianţă îşi numără orele până la destrămarea oficială, foştii parteneri politici de pe plan local se pregătesc să şteargă cu buretele vremea prieteniei şi să se transforme în duşmani politici. Pentru că unii vor rămâne la putere, iar alţii vorfi obligaţi să ţipe din opoziţie.


PSD, cei mai mulţi baroni

Odată cu destrămarea USL, PSD îşi va recăpăta tilul onorific de partid al baronilor locali. Din cele 41 de judeţe ale ţării, 22 sunt conduse de social-democraţi, în timp ce liberalii şi-au adjudecat numai 13 fotolii de şefi de consilii judeţene. PSD domină clar şi în clasamentul primarilor de reşedinţă de judeţ cu 18 edili locali, în timp ce PNL va conduce numai opt din marile oraşe ale ţării.

Douăsprezece judeţe sunt colorate deplin în roşu, PSD având atât preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi primarul reşedinţei de judeţ. În schimb, doar în două judeţe liberalii deţin atât şefia Consiliului Judeţean, cât şi primăria din reşedinţa de judeţ.


Antonescu face un mic pas în spate

După ce, timp de două săptămâni, Crin Antonescu a susţinut sus şi tare că USD, noua alianţă formată între PSD-PC şi UNPR, încalcă protocolul USL, ieri, la Deva, liderul PNL a dat puţin înapoi. „Am renunţat şi la desfiinţarea USD, s-a spus că nu am făcut concesii. Au spus că este o cerere absurdă, că dânşii nu pot“, a precizat, scurt, Antonescu.  Premierul Victor Ponta nu a fost însă impresionat de gestul liberalului şi nu pare dispus să treacă Guvernul din nou prin parlament, aşa cum îşi doresc liberalii. Ultimul cuvânt l-a avut Crin Antonescu şi a fost unul pesimist. "Nu am fost astăzi în Bucureşti. Am avut telefonul închis, m-am uitat din când în când să văd dacă mă sună un om politic. Dacă nu  vom avea un guvern USL, şi ştiţi unde este decizia, nu vom numi miniştri interimari. Situaţia este acceaşi ca acum două săptămâni", a conchis Antonescu şi a plecat în Austria.

partide
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite