Roşca Stănescu vrea să schimbe legea audiovizualului: Preşedintele CNA ar trebui demis din interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Roşca Stănescu FOTO Arhiva Adevărul
Sorin Roşca Stănescu FOTO Arhiva Adevărul

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a anunţat că va depune în Parlament un nou proiect de lege a audiovizualului, care prevede, printre altele, ca preşedintele CNA să poată fi demis „pornind din interiorul instituţiei“. Proiectul său a apărut în contexul adoptării Directivei Europene privind serviciile mass-media, consacrând pentru prima dată un regim juridic ferm, ce vizează în special protecţia minorilor.

„Stabilim reguli care să poată să conducă la schimbarea preşedintelui CNA în mod simetric cu numirea acestuia, să nu mai fie posibil în viitor să aşteptăm demisia unui preşedinte care a nimerit într-un loc în care nu i se cuvine“, a spus senatorul, duminică, scrie Mediafax.

Potrivit acestuia, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) va putea fi demis „pornind din interiorul CNA“.

Sorin Roşca Stănescu a adăugat în conferinţa de presă că prin proiectul de act normativ se încearcă depolitizarea, pe cât posibil, a acestei instituţii, să fie redus gradul de dependenţă politică a membrilor CNA, pornind chiar de la desemnarea acestora.

„Pentru prima dată, elaborăm o scară de valori, o bază de criterii în funcţie de care să poată fi nominalizaţi membrii CNA, să nu poată fi nominalizaţi doar pentru că vrea partidul sau doar fiindcă vrea guvernul o anumită persoană", a menţionat Stănescu, adăugând că persoanele nominalizate trebuie să îndeplinească o serie de criterii profesionale şi morale.

Parlamentarul a arătat că iniţiativa sa legislativă prevede creşterea ponderii membrilor CNA desemnaţi de organizaţiile societăţii civile.

„Pentru prima dată stabilim reguli clare şi precise în legătură cu organizarea şi funcţionarea CNA, ca organism colectiv de decizie", a spus el.

Acesta a spus că, pornind de la viciile existente în actuala lege, prin noul act normativ vor fi stabilite reglementări prin care să nu mai poată fi posibile blocaje în activitatea CNA pe viitor.

„Încercăm să construim prin lege un CNA mai prietenos, în sensul că o parte substanţială a amenzilor pe care le plătesc radiodifuzorii nu vor mai merge la bugetul de stat, ci se va constitui un capitol bugetar la nivelul CNA din colectarea acestor amenzi, astfel încât CNA să poată încuraja, cu bani, proiecte de emisiuni culturale, de emisiuni educative, să poată premia anumite posturi de radio şi de televiziune din banii rezultaţi din amenzi", a mai spus Roşca Stănescu.

El a adăugat că, potrivit proiectului său, amenzile vor fi raportate la bugetele de venituri şi cheltuieli ale televiziunilor şi posturilor de radio.

„Nu putem să le raportăm la audienţă, pentru că nu este măsurată şi nu va fi măsurată în curând audienţa tuturor posturilor de radio şi de televiziune. Ne raportăm la bugetul de venituri şi cheltuieli, astfel încât o amendă să nu poată să conducă la dispariţia unui post de televiziune sau de radio, care va fi incapabil să plătească o sumă foarte mare", a spus Sorin Roşca Stănescu.

El a mai spus că, în noul proiect de act normativ, sacţiunile pentru televiziunea publică vor fi mai mari faţă de celelalte televiziuni.

Proiectul de lege pe care îl va depune la începutul săptămânii viitoare în Parlament vor fi definite pentru prima data valorile care trebuie să reprezinte interesul public.

„Nu s-a mai întâlnit încă în nicio formulă a Legii audiovizualului asemenea protecţie a jurnaliştilor împotriva cenzurii, împotriva imixtiunii venind din direcţia guvernului sau a unor partide politice care încearcă să influenţeaze managementul sau patronatul unui post de televiziune sau de radio", a precizat parlamentarul.

În prezent, conform articolului 14 din Legea audiovizualului (nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare), "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

De asemenea, potrivit articolului 13 din Legea audiovizualului, "(1) Membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. (2) În scopul aplicării prevederilor alin. (1) Consiliul sesizează Parlamentul".

Citeşte şi:

DNA verifică dacă Laura Georgescu a luat 5 laptopuri pentru CNA de la cei pe care i-ar fi favorizat

PORTRET Cum a ajuns Laura Georgescu, cot la cot cu Hrebenciuc, în boxa acuzaţilor. De la catedra de matematică la şefia CNA

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite