România, în Schengen: 5 posibile motive pentru care nu vom adera nici in 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, în Schengen. Preşedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat că România nu va adera la Schengen în 2015, în ciuda faptului că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte a fost percepută drept un semnal pozitiv în afara graniţelor. Există, într-adevăr, mai multe motive pentru care aderarea României la Schengen este puţin probabil să se producă în 2015.

1. Autorităţile române nu au mai inclus subiectul pe ordinea de zi, la ultimele Consilii JAI, şi chiar au decis, în 2013, să abandoneze discuţiile pe tema aderării României la Schengen.

În schimb, România a arătat că va fi dispusă să negocieze aderarea odată ce va exista disponibilitatea necesară la nivelul Consiliului.

2. România nu a mai fixat niciun termen pentru o eventuală decizie a Consiliului.

Altfel spus, a lăsat la îndemâna oficialilor europeni amânarea unui verdict în ce priveşte aderarea.

3. Statele Uniunii au impus condiţii diferite pentru aderarea României la Schengen, asta în ciuda faptului că fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că ţara noastră a îndeplinit criteriile tehnice.

De pildă, Olanda a condiţionat votul favorabil de două rapoarte MCV consecutive care să prezinte România într-o lumină bună, iar Franţa şi Germania au vorbit despre rezolvarea problemei imigranţilor romi.

4. În condiţiile în care România a îndeplinit criteriile tehnice, s-a vorbit despre o aderare condiţionată politic, dificil de prevăzut. Altfel spus, fiecare stat va acorda un vot în funcţie de propriile sale interese politice pe plan intern.

5. Raportul MCV, menţionat de cei mai mulţi oficiali europeni drept un criteriu hotărâtor, ar trebui să fie în întregime pozitiv, fapt greu de crezut, în condiţiile în care, şi în 2014, au existat amânări ale ridicării imunităţii parlamentarilor, dar şi iniţiative legislative controversate ţinute la sertar, cum a fost chiar propunerea legislativă privind amnistia şi graţierea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite