INFOGRAFIE Reţeaua László Tőkes, finanţată de la bugetul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orbán şi Laszlo Tokes au avut dintotdeauna aceleaşi afinităţi politice
Viktor Orbán şi Laszlo Tokes au avut dintotdeauna aceleaşi afinităţi politice

Companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat cu peste trei milioane de euro numeroase entităţi juridice din România, aflate în strânsă legătură cu László Tőkes, arată o investigaţie a portalului de limbă maghiară Transindex.ro din Cluj, realizată de jurnalistul Sipos Zoltán. Vă prezentăm o versiune editată în limba română a acestei investigaţii.

„Dacă FIDESZ ar fi finanţat campania noastră electorală, atunci nu făceam campania aşa cum am fost nevoiţi s-o facem. Am fi putut face o campanie mai bună“ – a declarat Tibor T. Toro, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din România (PPMT), într-un interviu acordat portalului de limba maghiară din Romania transindex.ro.

O investigaţie a portalului clujean transindex.ro realizată de jurnalistul Sipos Zoltan, care a presupus peste 50 de solicitări de informaţii de la autorităţile de la Budapesta, arată însă că FIDESZ, partidul premierului Viktor Orbán, poate că nu a finanţat direct PPMT, dar numeroase instituţii şi companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat, după ce FIDESZ a revenit la putere în 2010, o serie întreagă de organizaţii, asociaţii şi fundaţii în care se regăsesc persoane din anturajul politic sau civic al lui László Tökes.

Dar pentru a înţelege mai bine fluxurile de bani şi de influenţă, e cazul să precizăm entităţile implicate în acest joc: mişcarea civică, partidul şi ONG-ul. 

Mişcarea civică

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania – CNMT sau, după acronimul derivat din limba maghiară EMNT - condus de László Tökes,  este o organizaţie civică, născută în anul 2003 ca o facţiune ruptă din UDMR şi sprijinită încă de atunci de FIDESZ, partidul actualului premier ungar, Viktor Orbán. Reprezentantul FIDESZ la congresul UDMR de la Satu Mare din 2003, care a ţinut un discurs în care a salutat disidenţa, era nimeni altul decât Nemeth Zsolt, actual secretar de stat în Ministerul de Externe ungar şi unul dintre cele mai importante personaje în ceea ce priveşte politicile Ungariei faţă de maghiarii din afara graniţelor.

Partidul

După şapte ani de civism mai degrabă steril, CNMT a simţit nevoia unei acţiuni politice mai viguroase, aşa încât a generat un partid: Partidul Popular al Maghiarilor din România (PPMT). Preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, a devenit liderul PPMT, iar o întreagă pleiadă de foşti “civici“ au devenit vicepreşedinţi ai partidului: Balazs Gergely a fost în perioada 2009-2011 preşedinte regional în CNMT, Elod Papp a fost fondator, iar pe urmă vicepreşedinte CNMT,  Zsolt Szilagyi a fost şi el fondator şi vicepreşedinte CNMT, Gyula Zatyko a fost membru în conducerea organizaţiei CNMT din judeţul Bihor între 2008 şi 2011.

Mai mult, majoritatea candidaţilor PPMT la alegerile locale şi parlamentare din 2012 şi-au început cariera în CNMT sau activează şi în prezent în această organizaţie. Pe paginile web ale PPMT şi CNMT găsim foarte multe bannere şi ştiri relatând despre organizaţia parteneră. Dacă sunăm, spre exemplu, la biroul CNMT din judeţul Bihor, la telefon se răspunde aşa: „CNMT-PPMT, poftiţi!“.

Organizaţia neguvernamentală

Cea de-a treia entitate relevantă este organizaţia nonguvernamentală asociată la CNMT, denumită Asociaţia EMNT, care preia în titulatură acronimul în limba maghiară al CNMT, adică EMNT. Înfiinţată tot în 2010, când s-a născut şi partidul, Asociaţia EMNT este prezidată tot de Laszlo Tökes şi, potrivit unor relatări de presă, a fost imediat populată, în structurile de conducere, cu rude şi cunoştinţe ale liderilor celorlalte două entităţi, CNMT şi PPMT, cum ar fi  Gergely Balasz , un nepot al lui László Tökes, sau Toro Tamas, fiul liderului PPMT Toro T. Tibor.

Dacă primele două entităţi, CNMT şi PPMT, joacă un rol preponderent politic, Asociaţia EMNT are un rol însemnat din punct de vedere financiar, întrucât, spre deosebire de celelalte două, are o mare calitate: ca ONG, poate primi finanţări din străinătate. Mai exact, de la Guvernul FIDESZ de la Budapesta.

Finanţarea oficială a PPMT

Din raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale al PPMT, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC), reiese că în cursul alegerilor locale din vara anului trecut, PPMT a avut venituri totale de 116.000 de euro, cheltuielile însumând 113.000 de euro.

La alegerile parlamentare din 2012, partidul a avut venituri totale de 127.000 de euro şi cheltuieli de 115.000 de euro. Din datele publicate nu reiese cine a donat bani PPMT, şi nici nu putem şti exact din ce activităţi a avut partidul venituri.

Avem însă motive să credem că – în pofida declaraţiilor lui Toro – activitatea şi campaniile PPMT sunt finanţate, fie şi indirect,  de către FIDESZ, guvernul maghiar, precum şi firme cu capital de stat din Ungaria. Ca să aflăm mai multe, am folosit sistemul online de cereri de informaţii al portalului de investigaţii atlatszo.hu din Ungaria. De-a lungul investigaţiei, am formulat aproximativ 50 de cereri de informaţii. Din răspunsurile primite rezultă că de la înfiinţarea PPMT, în 2010, diferite ministere şi firme de stat au acordat finanţări substanţiale unor ONG-uri înfiinţate recent de către funcţionari şi politicieni din CNMT sau PPMT. Banii au venit pe câteva filiere.

Filiera „Centrelor pentru democraţie“

Ajuns din nou la putere în mai 2010, Guvernul Viktor Orban a decis să ofere cetăţenie ungară tuturor maghiarilor din ţările vecine. Pentru asta, a înfiinţat aşa-numitele „Centre pentru democraţie“, unde etnicii maghiari din alte ţări sunt ajutaţi cu formalităţile de dobândire a cetăţeniei maghiare. În România, au fost înfiinţate 26 de asemenea centre, operate sub auspiciile mişcării civice a lui László Tökes, CNMT. În noiembrie 2010, când CNMT a semnat parteneriatul cu guvernul ungar, preşedintele executiv Balasz Gergely, viitorul lider al PPMT, a respins categoric alegaţiile că aceste centre vor fi folosite în beneficiul politic al PPMT.

Deşi lista conducătorilor de Centre nu este publică, o verificare „bucată cu bucată“ arată că  6 dintre
conducătorii de birouri sunt lideri judeţeni ai CNMT, iar alţi 11 chiar au candidat pentru PPMT în alegerile locale şi parlamentare de
anul trecut.

Despre bugetul Centrelor pentru democraţie nu se ştie mare lucru. Deşi mult timp a negat, CNMT în final a recunoscut că primeşte finanţare din bani publici maghiari. Cu toate astea, pe site-ul Centrelor pentru democraţie sau ale CNMT nu găsim nici o informaţie cu privire la finanţare.

Singurul indiciu este un material „Evenimentul Zilei“, care se bazează pe un document oficial, întocmit în urma unui control efectuat în România, din care rezultă că Ministerul Administraţiei Publice şi Justiţiei din Ungaria a transferat în total 490.000 de euro în contul Asociaţiei EMNT, ONG-ul afiliat CNMT.

La solicitarea noastră expresă privind aceşti bani alocaţi Asociaţiei EMNT, Ministerul Administraţiei Publice şi Justiţiei din Ungaria  a refuzat să răspundă, invocând o lege din 2007, care exclude din categoria informaţiilor de interes public finanţările acordate organizaţiilor sau persoanelor fizice de peste hotare.

Trainingurile, exclusiv pentru politicienii PPMT

Cu alte solicitări privind finanţarea ONG-ului asociat CNMT-PPMT am avut însă mai mult noroc. Am aflat astfel că Asociaţia EMNT a câştigat o finanţare de la Ministerul ungar de Externe pentru o campanie de recensământ, respectiv pentru popularizarea proiectului Miko Imre (ce  are ca scop ajutarea micilor întreprinderi maghiare din Transilvania). În total, Asociaţia EMNT a beneficiat de finanţări în valoare de 8.000 de euro.

De asemenea, Banca de Devoltare Maghiară, cu capital integral de stat,  a acordat o finanţare de 84.000 de euro pentru nişte traininguri de dezvoltare comunitară în 22 de localităţi din Ardeal. Programul urma să fie organizat de Asociaţia EMNT în perioada decembrie 2012 –februarie 2013.

Accesând pagina web al CNMT, nu găsim nimic despre acest program. Există însă comunicate de presă despre Universitatea Publică Deschisă din Transilvania, organizată de CNMT şi Institutul Balvanyos. Această universitate este însă dedicată strict consilierilor locali PPMT.

De asemenea, în judeţul Bihor, in localitatea Valea lui Mihai, a avut loc un alt trainig, cu titlul „Comunicare politică“, organizat de CNMT şi Asociaţia Pro Partium. Acest training era iarăşi pentru consilierii locali PPMT din judeţul Bihor şi Satu Mare. Şi consilierii locali PPMT din judeţul Sălaj au avut destinat recent un training asemănător.

Filiera „Presa Fără Hotare“

Din răspunsurile primite la cererile de informaţii reiese că în ultimii ani, cel mai generos finanţator al proiectului CNMT-PPMT a fost Loteria de stat din Ungaria, o companie extrem de profitabilă, subordonată Administraţiei Averii Statului Maghiar.

Loteria din Ungaria este cunoscută datorită faptului că în 2010 a acordat o finanţare de 850.000 de euro Fundaţiei Pentru Presa Maghiară Fără Hotare. Această fundaţie a cumpărat un trust de presă din secuime de mărime considerabilă, Udvarhelyi Hirado SRL, editorul cotidienelor locale din Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Gheorgheni, precum şi portalul internet Szekelyhon.ro.

Reprezentantul legal al acestei fundaţii este Korda Eva Judit. În perioada 2005-2007, ea a fost directorul executiv al companiei care operează televiziunea de ştiri HirTV din Ungaria,  cunoscută ca apropiată de FIDESZ, iar până în 2008, Korda era membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii.

Sediul Fundaţiei Pentru Presa Fără Hotare este la Budapesta, pe strada Ulloi nr. 102. Tot aici găsim redacţia cotidianului „Magyar Nemzet“ şi radioului Class FM, amândouă fiind considerate organizaţii media apropiate FIDESZ.

Pe lângă sponsorizarea din decembrie 2010, Fundaţia Pentru Presa Maghiară Fără Hotare a mai beneficiat de o finanţare de 670.000 de euro din partea Loteriei ungare, acordată în decembrie 2011.

Un alt finanţator important al proiectului CNMT-PPMT, respectiv al Fundaţiei Pentru Presa Maghiară Fără Hotare, este Banca de Dezvoltare Maghiară. Şi această instituţie este proprietate a statului maghiar, iar totalul donaţiilor se ridică la 612.000 de euro. O parte mai mică a donaţiilor provine de la compania de electricitate naţională, de asemenea aflată în proprietatea statului maghiar, care a donat 34.000 de euro.

Bani pentru ONG-urile politicienilor

grafic tokes

Pe listele de donaţii ale companiilor de stat din Ungaria găsim şapte  ONG-uri din România, care au primit în ultimul an un total de aproximativ un milion de euro: Asociaţia Curaj Civic, Asociatia Identitas, Asociaţia 16 Patak, Asociaţia Kezdiszekert, Asociaţia Mikó Imre, Asociaţia Pro Partium, Asociaţia Reconstructio.

Interesantă e şi data acestor decizii de finanţare: patru dintre ONG-uri au primit 676.000 de euro în preajma alegerilor locale din 2012, iar altă tranşă de 340.000 de euro  a fost livrată în toamnă, înaintea alegerilor parlamentare.

Aceste ONG-uri au câteva trăsături comune: toate au fost înfiinţate relativ recent, în 2011 sau 2012, fondatorii fiind aproape exclusiv persoane ce activează în CNMT sau PPMT. Aceste ONG-uri nu par să aibă activitate, sau cel puţin nimic ce ar justifica aceste finanţări generoase. Iată cum arată bilanţul lor:

Asociaţia Curaj Civic

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Justiţiei, Asociaţia Curaj Civic a fost înfiinţa de către Pal Nagy (preşedintele organizaţiei CNMT din Odorheiu Secuiesc, fost candidat PPMT la consiliul local), Attila Balazs (membru în conducerea CNMT din zona Târgu Secuiesc, preşedintele PPMT din Târgu Secuiesc) şi Attila Jakab (candidat PPMT la Consiliul local din Odorheiu Secuiesc, preşedintele organizaţiei PPMT din Odorheiu Secuiesc).

Asociaţia nu are site web. Căutând cu Google, găsim o singură referinţă: un proiect derulat în parteneriat cu CNMT, care are scop de a încuraja folosirea limbii maghiare în instituţii publice şi firme. Sponsorizarea primită de la Loteria ungară: 99.000 de euro.

Asociaţia Identitas

Asociaţia Identitas a fost înfiinţat în februarie 2012, în judeţul Harghita de către Laszlo Tiboldi (preşedintele CNMT din zona Ciuc, directorul Centrului pentru democraţie din Miercurea Ciuc), Attila Sorban (candidat PPMT la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean Harghita, respectiv candidat pentru Camera Deputaţilor) şi Gyula Fekete.

Asociaţia Identitas nu are site web. Căutând cu Google, găsim un singur proiect asociat cu numele asociaţiei: Academia Valorilor Naţionale, ce constă într-o serie de prelegeri lunare. Suma primită de la Loteria ungară: 132.000 de euro.

Asociaţia Pro Partium

Asociaţia Pro Partium a fost înfiinţată în octombrie 2011. Fondatorii sunt Sandor Torok (preşedintele CNMT Bihor, candidat PPMT la Consiliul local Oradea), Barna Jozsef Nagy (preşedintele organizaţiei regionale CNMT) şi Zoltan Kiss (membru în conducerea CNMT Bihor).

Asociaţia nu are site web, şi nu am găsit nici o activitate ce poate fi asociată cu numele acestui ONG. Finanţarea primită de la Loteria ungară: 167.000 de euro.

Asociaţia Reconstructio

Asociaţia Reconstructio a fost fondată în ianuarie 2011 de către Levente Csigi (preşedintele organizaţiei judeţene CNMT din Cluj, membru în comisia de cenzori a PPMT Cluj), Peter Szasz (directorul Centrului pentru democraţie din Cluj, vicepreşedintele PPMT Cluj, vicepreşedintele CNMT din judeţul Cluj, candidat PPMT pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean Cluj, respectiv pentru Senat), şi Laszlo Vadas (candidat PPMT la Consiliul local Cluj).

Asociaţia Reconstructio nu are site web. A organizat o expoziţie cu ocazia Zilelor Clujului, împreună cu organizaţia judeţeană a CNMT. De asemenea, a organizat o dezbatere despre rezultatele alegerilor locale. Finanţarea primită de la Loteria ungară: 265.000 de euro.

AsociaŢia 16 Patak  (16 Lacuri)

A fost fondată în mai 2011 de către Geza Paraszka (fostul preşedinte CNMT din zona Gheorgheni), Magdolna Bakai, (candidat PPMT la Senat), Ludovic Baroti, vicepreşedintele organizaţiei CNMT din zona Gheorgheni. Asociaţia nu are site web, dintr-o căutare Google reiese că au organizat o tabără de vară. Finanţarea primită de la Banca de Dezvoltare Maghiară: 34.000 de euro.

Asociaţia Kezdiszekert

A fost fondată în iunie 2011 de către Csaba Bardocz (preşedintele CNMT din zona Târgu Secuiesc), Time Bardocz şi Szidonia Balazs. Au organizat o expoziţie cu ocazia Zilei Maghiare a Picturii. Finanţarea primită de la Banca de Dezvoltare Maghiara: 34.000 de euro.

Asociaţia Mikó Imre

A fost fondată în octombrie 2011 de Elod Nemes (preşedintele organizatiei PPMT din zona Trei Scaune, directorul Centrului pentru Democraţie din Sfântu Gheorghe, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean), Janka Jakabos, preşedintele CNMT din zona Trei Scaune, şi
Laszlo Fabian, membru CNMT. Nu am gasit nici o activitate asociată cu această organizaţie. Finanţarea primită de la Banca de Dezvoltare Maghiară: 34.000 de euro.

NOTĂ: Această investigaţie a fost realizată în cadrul programului „Grants for Investigative Journalism“, organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al U.S. Department of State şi al Ambasadei Franţei în România. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui material aparţine autorului şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau poziţia U.S. Department of State sau al Ambasadei Franţei în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite