Reportaj de la Good Governance Summit. David Petraeus, fost şef al CIA: În Siria are loc un Cernobîl geopolitic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al CIA David Petraeus şi fostul şef militar al NATO Philip Breedlove au vorbit, în cadrul Good Governance Summit, despre problemele de securitate ale Europei şi Orientului Mijlociu. Primul a atras atenţia că ceea ce se întâmplă în Siria e un „Cernobîl geopolitic“ pentru că afectează toate statele din jur, iar al doilea a făcut precizări despre „războiul hibrid“.

A doua zi a dezbterilor de la Good Governance Summit, organizat de organizaţia neguvernamentală Strategikon, a debutat cu un panel despre „Buna guvernanţă în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est“, printre vorbitori fiind fostul premier al Pakistanului (2004-2007) Shaukut Aziz. Adept al liberalizării economice şi al privatizărilor acesta a atras atenţia că „cel mai rău pentru o ţară e să fie dependentă de Fondul Monetar Internaţional“, iar colaborarea sa cu reprezentanţii FMI a fost „o tortură“. După ce a atras atenţia că un stat trebuie să aibă o politică bună de luptă împotriva corupţiei acesta a subliniat: „Sunt singurul premier care şi-a terminat mandatul în viaţă“.

La acest panel, unde au mai luat cuvântul Rola Dashi (fost ministru în Pakistan), cercetătorul israelian Uzi Rabi şi Harlan Ullman (senior adviser la Atlantic Council) au fost lansate mai multe critici la adresa regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Replica a venit din sală unde un reprezentant al Ambasadei Siriei la Bucureşti a cerut vorbitorilor să aducă dovezi când vorbesc de crimele făcute de guvernul sirian împotriva populaţiei civile. Oficialul sirian şi-a încetat intervenţia când a fost pus să explice  de ce regimul a atacat cu arme chimice oamenii simpli.

Problematica Siriei a fost reluată şi de fostul director al CIA, David Petraeus„.În Siria (din cauza războiului civil - n.r.) are loc un Cernobîl geopolitic. Afectează nu doar ţara, dar şi pe cei din regiune“, a spus Petraeus care a precizat că occidentalii nu se pot încrede în garanţiile oferite de ţări ca Iran sau Rusia când vorbesc de respectarea regulilor războiului în ţara condusă de al-Assad.

„Lecţiile“ 

Totodată, Petraeus a subliniat că toată lumea trebuie să înţeleagă cinci „aspecte“ sau „lecţii“ în momentul când vorbim de extremism. Prima  „lecţie“ ar fi faptul că o bună parte a statelor din Orientul Mijlociu şi Africa au fost prost guvernate, ceea ce a dus la ascensiunea extremismului islamic. A doua „lecţie“: efectele extremismului nu se resimt doar în statele din Orientul Mijlociu, ci acestea pot ajunge şi în Europa. „Nu e ca în Las vegas? Ce se întâmplă acolo, nu rămâne acolo”, a spus Petraeus.

image

David Petraeus (stânga), Kurt Volker, Philip Breedlove şi Harlan Ullman. FOTO Facebook Radu Magdin

O a treia lecţie a americanului e faptul că la nivelul coaliţiilor internaţionale trebuie să fie şi state musulmane care înţeleg bine ce înseamnă „extremismul islamic”. A patra lecţie, potrivit fostului şef al CIA, e dată de faptul că în asemenea ţări nu se poate interveni prin operaţiuni ale trupelor „Delta Force“, ci strategia trebuie gândită pe principiul, „lupta continuată după sfârşitul conflictului“ adică asigurarea resurselor, a respectării drepturilor omului şi refacerea economică. Nu în ultimul rând, trebuie să existe o „recunoaştere generaţională“, adică să fie o strategie continuată timp de mai multe decenii.

Pericolul „războiului hibrid“

Pe de altă parte, fostul comandant militar al NATO, Philip Breedlove, a reiterat faptul că relaţia NATO – Rusia trebuie să fie una prudentă şi Alianţă să acorde sprijinul necesar unor ţări care România aflate în apropierea Rusiei. „Cred că e important ca Alianţa să arate sprijin pentru ţările de la Marea Neagră, arătând că aici este o regiune în care Alianţa are operaţiuni. Nu cred că este nevoie neapărat ca fie Rusia, fie NATO să devină prea provocatori, nu cred că ar trebui să devenim prea contondenţi în Marea Neagră şi să provocăm fricţiuni şi mai mari“, declara Breedlove cu o seară înainte.

De asemenea, acesta a punctat faptul că România e într-o „vecinătate provocatoare“, fiind expusă războiului hibrid practicat de Rusia. De altfel, acest tip de război i-a prins nepregătiţi pe cei din Alianţă în urmă cu trei ani, când a fost ocupată şi anexată Crimeea de către Rusia, după cum a recunoscut şi Breedlove.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite