Remaniere degeaba
0Cativa membri ai Guvernului au fost retrasi de la Palatul Victoria pentru a lucra, conform lui Adrian Nastase, "full time la partid". Dan Nica, Gabriel Oprea, Rovana Plumb, Ilie Sarbu si Marian Sarbu
Cativa membri ai Guvernului au fost retrasi de la Palatul Victoria pentru a lucra, conform lui Adrian Nastase, "full time la partid". Dan Nica, Gabriel Oprea, Rovana Plumb, Ilie Sarbu si Marian Sarbu au fost inclusi in Biroul Coordonator al PSD, urmand sa se dedice integral vietii de partid. Acest lucru inseamna o remaniere guvernamentala, ce va avea loc la mijlocul acestei saptamani. In afara lor, mai paraseste cabinetul si Elena Dumitru, ministrul Solidaritatii Sociale si Familiei. Pe scaunele ramase libere vor fi numiti Dan Mircea Popescu, la Ministerul Muncii; Petre Daea, la Ministerul Agriculturii; Adriana Ticau, la Ministerul Comunicatiilor; Gheorghe Emacu, ministru delegat la Ministerul Administratiei; Bogdan Niculescu-Duvaz, ministru delegat pentru relatia cu sindicatele la Ministerul Muncii. Nastase a anuntat ca urmeaza si alte modificari, la nivelul esaloanelor doi si trei, respectiv secretari de stat si prefecti. Premierul a infirmat varianta conform careia Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea s-ar fi aflat in vizor la remaniere, pentru o expediere la partid. Singura persoana despre care Nastase a acceptat sa vorbeasca a fost Victor Ponta. Acesta isi manifestase disponibilitatea de a demisiona din Executiv, pentru a ramane cu functie la partid, dar s-a intamplat exact contrariul. "Il consider un tanar om politic valoros, care isi va maximiza calitatile si isi va diminua unele dintre defecte. In momentul de fata, Victor Ponta este extrem de important la Guvern, pentru coordonarea unor activitati zilnice legate de finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana", a explicat Nastase decizia referitoare la pupilul sau Victor Ponta.
Se pare ca mutarea "in plic" cu care Adrian Nastase a venit la ultima sedinta a Delegatiei Permanente i-a luat prin surprindere pe unii dintre membrii acesteia. Ilie Sarbu declara, imediat dupa aceea, ca inlocuirea sa din functie a fost "o surpriza" pentru el, dar ca nu o resimte ca o pierdere. De altfel, Nastase i-a laudat pe cei pe care i-a retras de la Guvern, spunand ca, prin activitatea lor, au demonstrat ca sunt oameni valorosi si, tocmai de aceea, este nevoie de ei la partid. Ca intotdeauna, presedintele Iliescu a spus ca toate aceste decizii apartin integral partidului de guvernamant: "Astept premierul sa vina cu propuneri. Nu cunosc".
Noii veniti in Guvern - ministri resapati si adjuncti promovati
Noul ministru al Muncii, DAN MIRCEA POPESCU, este unul dintre cei mai longevivi oameni politici aparuti dupa decembrie 1989. El a fost membru al CFSN si al CPUN, iar din 1992 a fost ales, pe listele partidului tutelat de Ion Iliescu, senator. Numirea sa in acest post in Executiv arata insa ca premierul Adrian Nastase raspunde regretelor exprimate de presedintele Ion Iliescu fata de performantele guvernului Vacaroiu: Popescu a fost ministru al Muncii si in perioada 1992-1996. De altfel, Dan Mircea Popescu este un apropiat al sefului statului, al carui consilier a fost intre iulie 1990 si octombrie 1991. Primul post de ministru l-a ocupat dupa mineriada din septembrie 1991, cand a fost insarcinat sa se ocupe tot de probleme de protectie sociala, in guvernul Stolojan.
Adjunctul sau cu rang de ministru-delegat, BOGDAN NICULESCU DUVaZ, este tot un supravietuitor al clasei politice aparute in 1990. Si el a fost membru fondator al FSN, a facut parte din CPUN si a fost ministru in guvernul Roman, intre iunie 1990 si septembrie 1991. Odata cu ruptura dintre Roman si Iliescu, Duvaz a ramas in formatiunea politica ce avea sa devina Partidul Democrat. Intre 1996 si 1998, el a ajuns din nou in Guvern, de data aceasta ca ministru pentru relatia cu Parlamentul. In 2001, odata cu trecerea in opozitie si pierderea catastrofala a alegerilor de catre PD, Bogdan Niculescu-Duvaz a fost unul dintre primii lideri ai partidului care au pornit schimbarea lui Roman cu Traian Basescu. Schimbarea nu i-a priit insa lui Duvaz, care s-a certat cu Basescu si a plecat la PSD in ianuarie 2003, unde a ajuns si purtator de cuvant, si candidat la Primaria Capitalei, fiind inlaturat din ambele calitati. Ca si Adrian Nastase, noul ministru pentru relatia cu sindicatele este vanator impatimit. Spre deosebire de seful sau pe linie de partid si guvern, care prefera ursii, Duvaz nu trage decat la vanat mic.
Noul ministru al Agriculturii, PETRE DAEA - pana ieri adjunctul lui Ilie Sarbu - este un personaj complet necunoscut in politica. Nascut in 1947, Daea a fost, pana in 1996, inginer la diverse ferme din Mehedinti. Abia in acel an, el primeste o functie administrativa, fiind numit director general la Directia pentru Agricultura a judetului Mehedinti. Dupa 1997, cand PDSR trece in opozitie, el este retrogradat intr-un post de sef de serviciu, dar redevine director general in 2001. In 2002, este chemat la Bucuresti, fiind numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Petre Daea este proprietar peste 6.400 mp de padure, 1.900 mp de teren in intravilan, un apartament de circa 60 mp si o casa de vacanta de circa 165 mp.
Viitorul ocupant al postului de ministru al Comunicatiilor, ADRIANA TICaU, are, cel putin la prima vedere, o singura calitate: la 34 de ani este unul dintre cei mai tineri ministri, dupa Victor Ponta, care are 32 de ani. O alta explicatie a ascensiunii ei ar putea fi faptul ca provine din fieful electoral al fostului ministru al Comunicatiilor, Dan Nica. Pana in 2000, Adriana Ticau a lucrat la o firma din acest oras, dar in ianuarie, Nica o numeste director in ministerul pe care-l conduce. Dupa noua luni, este promovata secretar de stat pe probleme de tehnologia informatiilor in Ministerul Comunicatiilor.
Pentru functia de ministru delegat pe probleme de administratie, Guvernul a renuntat la un general - Gabriel Oprea - pentru un alt ofiter provenit tot din structurile Ministerului Apararii. GHEORGHE EMACU, absolvent al specialitatii intendenta in cadrul scolii de ofiteri de la Sibiu, a lucrat in MApN pana in 2002. In acel an, Emacu a parasit ministerul pentru a lucra impreuna cu Gabriel Oprea la Prefectura Capitalei. In 2003, cand Oprea a devenit ministru adjunct, Gheorghe Emacu l-a urmat, fiind numit secretar de stat pentru relatia cu prefecturile la Ministerul Administratiei si Internelor.
Supravietuitorii
Cu toate ca tanarul Victor Ponta a cerut, acum cateva zile, ca postul de presedinte executiv al PSD sa fie desfiintat, rezultatul a fost ca Octav Cozmanca a ramas in Biroul Coordonator, in timp ce Ponta mai asteapta pana la Congresul din august. Cunoscut inca din 1992 drept "cozmancatorul de primari", el a tinut in mana, din perioada guvernului Vacaroiu, structurile locale ale partidului. Octav Cozmanca a fost seful administratiei publice in doua randuri, intre 1992 si 1996, cand era doar secretar de stat, precum si in perioada 2000-2003, cand a fost promovat ministru. El a parasit guvernul Nastase doar pentru a fi numit presedinte executiv al PSD. In 2004 se pare insa ca puterile au inceput sa-l lase: la Botosani, resedinta judetului de unde provine, candidatul PSD la primarie a fost infrant de un liberal.
Ramane in conducerea PSD si Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, care a obtinut rezultate excelente in judetul sau, Arges. Dupa scandalurile din 2001, legate de prezenta sa in conducerea Bancii Romane de Scont - care a fost inchisa pentru a nu intra in faliment - Vacaroiu s-a mentinut departe de certurile din propriul partid. Recent, Ion Iliescu si-a amintit cu placere de perioada in care acesta era prim-ministru si de faptul ca, pe atunci, functia de premier era separata de cea de lider al partidului. Faptul ca este presedintele Camerei Deputatilor l-a adus si pe mediocrul Valer Dorneanu in Biroul Coordonator al PSD. In cei aproape patru ani in care a condus aceasta institutie, Dorneanu nu a avut nici o sclipire de inteligenta. A reusit, in schimb, contraperformanta de a ucide orice dezbatere parlamentara, sub pretextul ca Uniunea Europeana ne cere sa adoptam cat mai rapid legile necesare integrarii.
Marii disparuti
Printre vicepresedintii care au ramas pe margine, incepand de sambata, se afla nume "grele" ale PSD, cariera politica a unora fiind strans legata de partidul de guvernamant. Viorel Hrebenciuc, Serban Mihailescu, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pascu, Hildegard Puwak, Doru Ioan Taracila, Sorin Oprescu si Ion Solcanu sunt de ani de zile considerati piese de baza ale PSD. Acum ei au fost temporar trecuti pe linie moarta, impreuna cu colegii lor mai nou veniti pe functii: Victor Ponta, Mircea Geoana, Georgiu Gingaras. Intr-o categorie aparte se afla Mihai Tanasescu, care, desi nu mai activeaza ca vicepresedinte, a primit in sarcina coordonarea filialei Hunedoara.
Viorel Hrebenciuc a demisionat acum o saptamana de la organizatia Bacau, in urma esecului din resedinta de judet, pierduta de Dumitru Sechelariu. Hrebenciuc este una din persoanele care in 2000, impreuna cu Mitrea, s-a ocupat de selectia candidatilor PSD, iar ulterior a fost responsabil de relatia cu UDMR. Serban Mihailescu a demisionat din Guvern in urma unui scandal din aria SGG, pentru a se ocupa, de un an de zile, de traseele electorale ale lui Adrian Nastase. Responsabil politic de judetul Prahova se afla in legaturi stranse atat cu Marian Saniuta, apreciat drept un personaj pozitiv al guvernarii actuale, cat si cu Mircea Cozma, considerat unul din baronii locali ai PSD. Miron Mitrea a adus PSD victoria in locale in 2000 si in 2004 ca vicepresedinte care s-a ocupat de Vrancea si acum, si Constanta. Totusi, i se reproseaza ascensiunea lui Marian Oprisan, cat si relatia cu fratii Sechelariu. Mitrea s-a remarcat prin obstinenta cu care a refuzat orice declaratie publica, de la inceputul crizei politice din PSD incoace. Dan Ioan Popescu si-a dat demisia de la filiala Bucuresti acum o saptamana, dupa ce mai inainte obtinuse confirmarea pe functie din partea organizatiei. El a castigat cu echipa de primari de la sectoare, in 2000, dar a tratat mereu Bucurestiul ca fiind afacerea sa personala, ceea ce i-a facut pe multi dintre colegii din Delegatia Permanenta sa-l critice si sa-i pandeasca fiecare greseala. Dan Ioan Popescu si-a asumat integral infrangerea lui Geoana la Capitala, insa a fost banuit ca nu ar fi sincer in regretele sale. Ioan Mircea Pascu, un apropiat al presedintelui Iliescu, la fel ca si Dan Ioan Popescu, a avut mai putin de-a face cu activitatea de partid, el preferand sa se conserve pentru minister. Hildegard Puwak a ramas simplu deputat, dupa ce a fost mai intai ministru al integrarii, post pe care l-a parasit dupa ce s-a aflat de implicarea familiei sale in gestionarea de fonduri Phare. Doru Ioan Taracila si Ion Solcanu, ambii din cercul lui Ion Iliescu, sunt veterani ai PSD. Taracila a avut de gestionat esecul de la Calarasi si si-a dat demisia de la organizatie, in timp ce Solcanu s-a mentinut in clasamentul merituosilor pentru promovarea lui Nechita direct la Primaria Iasi. In fine, Sorin Oprescu, fost candidat al PSD la Bucuresti, de doua ori, este cea mai pitoreasca figura din vechea garda, prin sinceritatea cu care a descris, de fiecare data, evolutiile din sanul partidului din care face parte. Nici generatia tanara a PSD nu a fost iertata. Victor Ponta e deocamdata considerat nepregatit pentru a conduce partidul la nivel central, el ramanand, mai departe seful organizatiei de tineret. Mircea Geoana e privit cu repros pentru prestatia slaba de la Bucuresti, el nemaifiind temporar nici in gratiile Cotroceniului, dupa ce echipa de acolo a constatat ca "Geoana cum deschide gura, mai pierde un procent". Cat despre Georgiu Gingaras, venit in fruntea partidului in urma fuziunii cu PSDR, nu s-a remarcat prin nici o activitate, buna sau slaba, ca vicepresedinte al partidului de guvernamant.
Posibila concurenta interna in partid pentru prezidentiale
Adrian Nastase a spus, sambata, ca nu are nici o ezitare in a candida la presedintie ca reprezentant al PSD. Cu toate acestea, el a lasat o portita deschisa si pentru alte candidaturi, spunand ca "nu exista intotdeauna automat un candidat", iar varianta de la locale, cand s-a mers pe asemenea formule, a fost gresita. Presedintele partidului de guvernamant a vorbit despre un posibil sondaj de opinie care sa vizeze o ierarhizare a personalitatilor din PSD susceptibile de a candida. "Daca aceasta va fi considerata formula cea mai buna pentru partid, eu am sa accept aceasta desemnare. Nu este vorba de un interes al meu personal, nu este vorba de lipsa de curaj. De 14-15 ani, m-am batut politic cam cu toti cei care au fost prin peisajul acesta politic din tara. Unii au lipsit, au fost 7-8 ani in strainatate, au stat in tot felul de birouri, s-au batut cu tot felul de hartii. Eu am fost in tara in toti acesti ani si nu am avut nici un fel de ezitare sa ies la bataie atunci cand a fost nevoie", a explicat Adrian Nastase. El a facut trimitere la alegerile preliminare, pe care PSD are de gand sa le organizeze in vederea stabilirii listelor de candidati, lasand sa se inteleaga ca, si in cazul desemnarii candidatului la presedintie, ar putea fi folosita o procedura similara. Oricum, in luna august, PSD isi va anunta candidatul pentru Cotroceni.