UPDATE Referendumul lui Traian Băsescu va fi analizat, marţi, de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourile permanente reunite ale Parlamentului se vor reuni, marţi, la cererea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a stabili procedura cu privire la referendumul solicitat, săptămâna trecută, de preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor va discuta marţi, începând cu ora 11.00, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de aleşi.

„Luni cer convocarea Birourilor permanente reunite şi o să discutăm în Birouri. Nu are niciun rost să căutăm tertipuri. Birourile stabilesc o procedură, se face dezbatere în Parlament şi se dă acceptul“, a precizat Valeriu Zgonea săptămâna trecută. 

El a precizat că Parlamentul poate da aviz numai printr-un proiect de hotărâre.


„Din punct de vedere juridic, nu există, nu a existat niciodată avizul. Noi nu putem să dăm aviz decât printr-un proiect de hotărâre. Aici lucrurile sunt foarte simple. Şi dăm aviz, că nu pot da Birourile în numele Camerei. După Birouri, plenul ar trebui să îşi exprime punctul de vedere“, a spus Preşedintele Camerei, subliniind că, deşi avizul este consultativ, acesta este totuşi obligatoriu. 

„Deci, dacă cineva nu ar vrea să facă nimic, nu ar da avizul. Neexistând avizul, nu mai punem pe ordinea de zi şi atunci s-ar prelungi dezbaterea. Dar asta nu are niciun avantaj, nici pentru noi, nici pentru guvernare, nici pentru ceea ce avem de lucru“, a mai precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a arătat că, din punctul său de vedere, soluţia USL va fi aceea de a se da cât mai repede punctul de vedere al Parlamentului, ca să nu existe probleme.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţea trecută, că a declanşat procedura de organizare a unui nou referendum, în cadrul căruia românii îşi vor putea exprima dorinţa în legătură cu Parlamentul unicameral şi cu un număr de 300 de parlamentari. Şeful statului şi-a motivat decizia, precizând că actuala majoritate parlamentară nu a respectat rezultatul referendumului din anul 2009.

„Am declanşat procedura unui nou referendum. Dacă românii îşi doresc un parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Voi emite decretul în funcţie de ceea ce se întâmplă în Parlament şi la CCR. Voi emite decretul astfel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă vor Parlament unicameral.  Este obligaţia mea să utilizez toate mijloacele constituţionale“, a precizat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite