Iohannis: Raportul MCV este foarte pozitiv. Surprize, surprize. Tăriceanu: Voi propune să transmitem că România nu mai vrea să colaboreze în cadrul MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis salută faptul că raportul MCV recunoaşte progresele României în Justiţie, însă atenţionează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la cele două proiecte de ordonanţă pregătite de Guvern în domeniul Justiţiei, care ar putea afecta lupta corupţie.

UPDATE Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Însă, elementul cheie al raportului constă în aceea că dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui Mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism. Salutăm recunoaşterea progreselor majore ale României privind mai multe aspecte legate de MCV şi vă asigurăm că noi vom continua să lucrăm cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre astfel de recomandări care nu reflectă întocmai progresele României aşa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât şi de prezentul raport. Vom continua să implementăm recomandările care acoperă acţiuni care sunt deja în curs de operaţionalizare sau cele care au o perspectivă temporală intrinsecă şi care se referă, de exemplu, la implementarea strategiei anticorupţie 2016-2020. 

UPDATE Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu: Voi propune ca România să transmită un punct de vedere Comisiei că nu mai vrem să colaborăm în cadrul MCV. Să se ia notă în cadrul Comisiei Europene. A devenit un mecanism politic, prin care România este tratată ca o ţară de mâna a doua

UPDATE Preşedintele Interimar al PNL, Raluca Turcan: Planul coaliţiei PSD-ALDE de a-i face scăpaţi pe protejaţii politici face un rău uriaş României, pentru că transmite mesajul că progresele înregistrate de ţara noastră nu sunt ireversibile. Tocmai această atitudine a PSD-ALDE ţine România într-o monitorizare care ne stigmatizează ca ţară. Dacă PSD şi ALDE s-ar abţine de la subminarea Justiţiei, mecanismul ar fi probabil ridicat mult mai repede. Progresele remarcate de raportul Comisiei Europene sunt substanţiale, dar cum facem un pas înainte, cum PSD şi ALDE vor să tragă România doi paşi înapoi.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută faptul că raportul recunoaşte progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, document care a fost adoptat, astăzi, de către Comisia Europeană. Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV", arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele României subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen). Şeful statului apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale", mai arată Iohannis cu privire la punctele bune din MCV. 

Cât despre partea negativă, şeful statului "atenţionează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei".

"Finalizarea MCV depinde şi de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obţinute până în prezent de România. Guvernul României şi actuala majoritate parlamentară trebuie să înţeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei vor contribui la consolidarea statului de drept şi ridicarea MCV", conchide Iohannis. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, a declarat, la discutarea Raportului MCV privind România, că tendinţa pozitivă a României şi a românilor de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani a continuat şi în ultimul an.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite