Reacţia Ambasadei SUA la Bucureşti, după declaraţiile lui James Pettit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială“, a precizat Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, pentru Hotnews, într-un răspuns referitor la declaraţiile controversate ale lui James Pettit, ambasadorul american la Chişinău.

„Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea să teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reforma şi al continuării procesului de integrare a să în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova", au afirmat reprezentanţii Ambasadei SUA, pentru Hotnews.

„Mai mult, politică SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea să economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politică noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre“, mai susţin reprezentanţii biroului de presă a ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Răspunsul vine în contextul în care ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova nu e România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, iar o evantuala unire „nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune“. 

Pettit a susţinut că vecinii de peste Prut trebuie să urmeze în continuare o cale europeană. „Moldova nu este România, Moldova îşi are propria să istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova“, a mai susţinut Pettit.

Citeşte şi: 

De ce au bombardat americanii podul de flori de peste Prut

Basarabia nu e România. Aceasta este concluzia ambasadorului SUA la Chişinău, care a agitat apele de ambele maluri ale Prutului, maluri legate, simbolic, în 1990, printr-un pod de flori. 

Tăriceanu îl ceartă pe ambasadorului SUA la Chişinău de ochii lumii. Ce relaţii a avut şeful Senatului cu oamenii lui Putin 

Preşedintele Senatului îl „urechează“  pe ambasadorul american la Chişinău după ce acesta a concluzionat că Basarabia nu e România, idee similară cu cea a propagandei ruse. Pe de altă parte, de-a lungul timpului, Călin Popescu-Tăriceanu a avut o atitudine mai deschisă când a fost vorba de relaţiile sale cu oficiali apropiaţi de Kremlin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite